Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Michal Jančařík je nyní skvělým dabérem i producentem kultury

VIMPERK - 10/5 2022 - 16:27 – Uzavřenou kapitolou je už pro Michala Jančaříka, někdejší televizní rosničku, jeho dodnes známá úvodní kariéra v soukromé televizi.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

 

V odloženém pořadu Šumavské bylinné, aneb Talk show různých chutí, to řekl v pondělí 9. května večer ve velkém sále Městského kulturního střediska ve Vimperku moderátorovi pořadu Janu Dvořákovi, jinak mluvčímu Národního parku Šumava. Ovšem předtím to v sále také chvíli působivě kuňkalo.

Honza Dvořák totiž návštěvníkům nejprve přečetl stížnost obyvatelů jistého českého sídliště na hlasité projevy žab v jeho blízkosti. Vytvořil si tak vstupní prostor pro přivítání někdejší novácké rosničky z pořadu o počasí. Pak ale všestranně probrali život Michala Jančaříka, upoutaného po nemoci na vozík, ale stále pracovitého a plného plánů.

Působení v televizi považuje už Michal Jančařík za ukončenou kapitolu, i když na ně nevzpomíná ve zlém. Otevřeně, s rozvahou i klukovským úsměvem odpovídá chlap jako hora i na všechny otázky na svou nemoc, se kterou se jeho plzeňští doktoři, pro které má jen slova díků, vytrvale prali a radili se třeba až v Austrálii.

"Díval jsem se dřív na svět z výšky dvou metrů, ale teď vidím všechno ze 140 centimetrů. Miluju stále Šumavu, to se nezměnilo, ale vadí mi třeba, že z vozíku nemůžu sbírat houby," konstatuje bez fňukání. "Zase jsem ale dobře vybavený třeba na práci v dabingu, kde se musí někdy i hodiny a hodiny sedět," dodává.

Dabing a vůbec slovní projev, jsou jedny z oblastí, kde ho teď čeká také dost práce. Například při načítání audioknihy z publikace vydané k 30. výročí Národního parku Šumava, což bude i spolupráce s Janem Dvořákem, který se na knize významně podílel. "Doufám, že mi hlasově půjdou i ta zvířátka, třeba kapr, ten určitě," neztrácí humor Michal Jančařík.

V pořadu nechybělo ani promítnutí několika záběrů z legendárního televizního pořadu Magion, který připravoval a moderoval Michalův otec, dodnes aktivní Petr Jančařík. V dětství i později provázela Michala pověst syna slavného otce samozřejmě skoro na každém kroku.

Od stolečku v sále se spolu s moderátorem vydávali různými směry. Třeba na Nový Zéland, kam se zcestovalý Michal Jančařík také vydal. "Konečně jedna krásná ženská," uslyšel za sebou na jednom z tamních parkovišť. Česká věta muže vystupujícího z dalšího auta byla adresovaná - jeho české manželce!

"No nežijí tam zrovna královny krásy, jsou pihovaté, některé i tlusté. To třeba ve Vietnamu se mi líbily dívky a ženy víc. Tam jsou jemné a příjemné," přiznává se bez okolků ke svému zájmu o něžné pohlaví. "Je třeba si život užít, nepromarnit ho," dodává.

Ať vykročili kterýmkoliv zeměpisným směrem, vždy se brzy vrátili k oběma milované Šumavě. "Ze začátku to pro mě jako Plzeňáka, stejně jako třeba pro většinu Pražáků, byl hlavně Špičák nebo Železná Ruda. Pak jsem ale začal poznávat další krásná šumavská místa, kterých je tu nepřeberně. Rád vzpomenu i na cyklus, který jsme dělali s Honzou Dvořákem o šumavských místech na přežití v divoké přírodě," říká Michal Jančařík.

V Plzni a okolí je dnes také ceněným producentem nevšední kultury. Připravuje například pořady v unikátní a dokonale opravené Velké synagoze, ale i v Malé synagoze. V této souvislosti si Michal Jančařík připomněl spolupráci s mnoha významnými a populárním umělci. Poklonu složil zvlášť jednomu z nich, samotnému Mistrovi. "Karel Gott se jako jediný z nich dopředu zajímal, jak vypadá scéna, kde má vystupovat, co se tam obvykle hraje, jací tam chodí lidé - prostě dokonalý profesionál."

Michal Jančařík také píše, organizuje a produkuje divadlo. "Nejraději pro dva herce, kteří na prknech ze sebe vydají všechno co v nich je. Když je jich na scéně víc, tak zleniví a spoléhají jeden na druhého," má svou teorii i praktickou zkušenost.

S jedním takovým divadelním představením už Vimperk navštívil. Teď chystá i do města pod Boubínem další. Mělo by k němu dojít 6. září. A na scéně se mají objevit opět absolutní hvězdy české herecké rodiny. Tak držíme palce! Na divadle - tfuj, tfuj, i tobě do života, Michale!

 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Hoch na koloběžce utrpěl na sídlišti zranění. Policie hledá svědky

Nezaměstnanost by se v létě mohla vrátit na předcovidová čísla

Policejní hlídka na přehradě šťastně zasáhla do zápasu o život

Agresor v bytě bývalé přítelkyně hrozil zabitím s nožem v ruce

Lázně žijí! Shooters představili i střelnici a chystají akce pro děti

Jízda u Fefrovského rybníka a Americké zatáčky bude bezpečnější

Ve Volarech otevřeli novou fotovýstavu. Klaní se kráse Šumavy

Netoličtí ochotníci už nacvičují pro Kratochvíli novou veselohru

Prachatické sídliště má nově k dispozici veřejný defibrilátor

Soud smetl pokus o nelogickou bagatelizaci žaloby na starostu

Chátrající lázně ožijí. Představeno tu bude nové airsoftové hřiště

Strunkovičtí vzpomněli svého oblíbeného rodáka Theodora Pártla

Dva tituly Jihočeský knihovník 2021 putují do našeho regionu

Drtivá čelní srážka u Netolic si vyžádala čtyři zraněné, dva těžce

Literární okénko prachatické knihovny představí knihy o Šumavě

Do centra Prachatic se bude od pondělí jezdit Husovou ulicí

OBRAZEM: Sešli se ti, kteří udělali něco pro opuštěná miminka

Šumava objektivy 53 fotografů zahájí svou pouť ve Volarech

Začíná úprava nebezpečné křižovatky trasy Vimperk - Prachatice

Fotografové od Vlachova Březí popáté: Vzpomínají a smějí se

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena