Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Do archivářského nebe se letos odebral PhDr. Václav Starý

PRACHATICE - 30/12 2021 - 17:15 – Mezi osobnostmi, které nás v průběhu končícího roku opustily, zaujímá čestné místo dlouholetý archivář PhDr. Václav Starý.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

Václav Starý se narodil 14. dubna 1934 v Břežánkách na Teplicku, přišel do Prachatic po studiích na tříletou umístěnku a zůstal tady po většinu svého života. Více než 38 let pracoval ve zdejším Státním okresním archivu, který v letech 1957 - 1993 vedl a stál již u jeho prvopočátků. Dožil se 87 let a do archivářského nebe odešel 8. června letošního roku.

Jeho zájmy byly široké. Byl českým archivářem a jihočeským regionálním historikem. Ve svém bádání a publikační činnosti se Václav Starý odborně zaměřoval na dějiny Prachatic od prvních písemných zpráv do 19. století, organizaci solního obchodu, Zlatou stezku, obchodní styky Prachatic a Pasova, dějiny obcí prachatického okresu, dějiny měst Netolic, Vimperka a Volar, dějiny městské správy, církevní dějiny, dějiny hudby a v neposlední řadě na různé historické zajímavosti.

Od 90. let minulého století pravidelně přispíval do sborníku Prachatického muzea Zlatá stezka. Říkalo se - trochu s nadsázkou a trochu s humorem - že Prachatice ani okolní region neměly historii, dokud nepřišel Václav Starý. Nemusíme tomu věřit, ale potvrzuje to jeho rozsáhlé dílo.

Prachatice mu vděčí za geniální spisovatelský počin. Totiž knihu o historii města a životě zdejšího nejslavnějšího rodáka nazvanou z jedné strany Prachatice a sv. Jan N. Neumann a z druhé pak Sv. Jan Neumann a Prachatice.

Autor těchto řádků měl tu čest s Václavem Starým na knize spolupracovat. Byl prvním, kdo tehdy každé ráno četl nové stránky, které autor v noci napsal na svém starém psacím stroji, který vynechával některá písmenka, a ta se musela dopisovat rukou. Pod jeho vedením do ní vytvořil řadu fotografických reprodukci. Unikátní knihu vydala prachatická radnice v éře osvíceného starosty Miroslava Bojanovského.

Za zmínku určitě stojí přátelství Václava Starého s Miloslavem kardinálem Vlkem. Ti dva spolu totiž studovali na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze obor archivářství. Spolužák Míla Vlk, jak mu Václav říkal, pak pokračoval na další vysoké škole studiem své vytoužené teologie.

Protože byli oba vzdělanci a k tomu se smyslem pro humor, podepisovali se v dopisech a na korespondenčních lístcích latinsky - Lupus (Vlk) a Wenceslaus Vetus (Václav Starý). Že jsou opravdu kamarádi, mohl vidět každý, kdo se 26. května 2012 zúčastnil oslav 660 let obce Lažiště, kde Miloslav Vlk po jistou dobu působil jako farář. Tam se spolu opět potkali, pohovořili a kardinál spolužákovi požehnal. Odtud jsou také dnešní dosud nepublikované fotografie.

Oblíbeným úslovím legendárního archiváře Václava Starého bylo "...nic se nemůže ztratit, jsou jenom věci dočasně neznámého uložení." Vyjadřuje přesvědčivě jeho optimismus, smysl pro humor, ale i nezměrnou píli. Opakuji si je pro sebe v poslední době často a vzpomínám na něho. Byli jsme dobří spolupracovníci a kamarádi. A to o něm jen tak někdo říci nemůže. Dovedl být totiž také tvrdohlavý a neústupně hájil svoje pojetí historických událostí.

S manželkou, která ho v cestě na věčnost předešla, měli dceru Moniku a čtyři vnoučata. Starala se pak o něj jeho sestra. Václav Starý dožil svůj život v prachatickém Domově Matky Vojtěchy. Tam mu oholili jeho do té doby nezbytný plnovous, takže na první pohled byl těžko k poznání. Ale jen do chvíle, než promluvil. A v očích mu dlouho stále klukovsky jiskřilo...

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Zastupitelé zdražili odpad o 204 koruny, ale tříděný bude zdarma

Prachatické mládeži s problémy se dostane nově pomoci v terénu

Slavnosti Zlaté stezky přišly kvůli odkladům o svou hlavní hvězdu

Vimperk se městského ohňostroje dočká, Prachatice mají smůlu

Svět panenek můžete v Prachatickém muzeu vidět už jen tři dny

Když covid dá, bude partnerské město ve Francii konečně na jaře

Vánoce mohou být příjemně slané. Soutěž v KreBulu to potvrdila

Kostel žil Vánočním příběhem a náměstí Betlémským světlem

Novoroční výstup bude. A Zlatí trubači a dětská půlnoční také

Množí se drobná vloupání. Z trafiky zmizely cigarety za 100 000

Rovníkovou Afrikou s Ivo Grabmüllerem za horskými gorilami

Vimperský urnový háj dostal důstojnější chodníky a osvětlení

Rekonstrukce Štěpánčina parku by mohla začít konečně v únoru

Osmnáctiletý řidič vyjel do protisměru. Spolujezdkyně nepřežila

Gymnazisté spojili sílu slova a hudby na pomoc Jakoubkovi

Studentkám U3V přednášely špičky hospodářské a agrární komory

Ve Vimperku už na řidiče nečeká žádné zdržení kvůli uzavírkám

Třetí adventní neděle přinese letošní poslední bleší trh KreBulu

Štěpánský běh na Vánoce nebude. Možná se uskuteční na jaře

S blížící se zimou nezaměstnanost tradičně nepatrně poskočila

Archeologové a detektoráři na cestě od války ke spolupráci

OBRAZEM: Tvořiví prachatičtí senioři vystavují covidu navzdory

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena