Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Archeologové a detektoráři na cestě od války ke spolupráci

PRACHATICE - 8/12 2021 - 10:11 – Archeologie a detektory kovů bylo téma závěrečné letošní přednášky v Prachatickém muzeu. Přilákala opravdové zájemce.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

"Archeologie přišla během uplynulých třiceti let vinou amatérských hledačů o obrovské množství nálezů a poznatků," uvedl archeolog Prachatického muzea Marek Parkman. "V poslední době však původně vyhrocená válka mezi archeology a amatérskými detektoráři postupně přechází ke spolupráci obou stran," dodal.

Zkušený archeolog Marek Parkman doprovázel své poutavé vyprávění promítáním výmluvných obrázků. Nejprve uvedl posluchače do obrazu, když konstatoval, že v Čechách působí tři stovky profesionálních archeologů a zhruba 10 000 amatérských detektorářů. Ti mají na kontě odhadem 100 000 nálezů. Nějakých 1 500 hledačů spolupracuje s profesionálními archeology, ale do muzeí se z nálezů dostávají podle jeho slov jen promile.

Pohnutky obou početně nesrovnatelných táborů jsou různé, ale v jednom stejné. Liší se v základu, totiž profesionální archeologové chtějí zachránit a zachovat tuto část kulturního dědictví lidstva pro budoucnost. Detektoráři hledáním zejména relaxují ve volném čase, uspokojují svou sběratelskou vášeň anebo sledují tvrdě pouze svůj zisk plynoucí z prodeje nalezených věcí. Obě skupiny však společně zažívají obrovské dobrodružství, vzrušení a adrenalin.

O postupné sbližování obou táborů se nově stará speciální internetový portál zvaný ve zkratce PAS. Spustili ho od letošního dubna Archeologické ústavy Akademie věd v Brně a Praze a archeologové tak nabídli detektorářům spolupráci. Web má umožnit na jedné straně naplnit touhu po samostatném amatérském pátrání a zároveň ochránit takto objevené nálezy před zničením. (Další informace zde.)

"Spolupracující hledači budou mít díky portálu příležitost být v kontaktu s oborem a dál se vzdělávat. Zároveň mohou své vlastní nálezy snadno a veřejně prezentovat. Má to ovšem několik podmínek," vysvětlil Marek Parkman.
Každý zapojený hledač musí být ochoten spolupracovat s archeology z organizací, které jsou v ČR oprávněny provádět archeologické výzkumy, v našem regionu tedy s Prachatickým muzeem. Pod vedením archeologa se každý zájemce musí seznámit se základy práce s nálezy podle profesionálních zásad – zejména jak lokalizovat, popsat a zdokumentovat nález. Aby nedocházelo, jak se bohužel často děje, k jeho nenávratnému znehodnocení. Pro odborníka jsou stejně důležité jako vlastní nález i přesné místo a řada dalších okolností nálezu.

Marek Parkman neopomenul vysvětlit ani platnou zákonnou úpravu nalézání a nálezů. Ukázal také řadu obrázků nejzajímavějších archeologických nálezů z Prachaticka uložených v Prachatickém muzeu. Byla mezi nimi i zlatá keltská mince, unikátní pečetidlo, bronzový náramek, hroty, nože a sekáče, jezdecká ostruha, nebo nálezy depotů - souboru předmětů uložených do země, například jako oběť nebo uschování v neklidných dobách. Ty se nalezly například v Třebanicích - Velkém Hrádečku a ve Vodici u Lhenic.

Stejný čas jako přednášce byl poté věnován otázkám a odpovědím. Ukázalo se podle druhu dotazů, že v auditoriu přednáškové síně Prachatického muzea usedli i někteří hledači.

Dotazy směrovaly například k tomu, jak daleko od hradů či tvrzí se smí hledat, od jaké úrovně nálezu by se měl hlásit archeologům nebo zda bude Prachatické muzeum nejzajímavější archeologické nálezy vystavovat. Z odpovědí archeologa vyplynulo, že celá plocha České republiky je podle zákona kulturní krajinou s archeologickými nálezy a že neorganizované amatérské hledání je vlastně nezákonné. Výstavu nejzajímavějších nálezů připravilo Prachatické muzeum před dvěma roky a může se někdy i opakovat. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
  OBRAZEM: Tvořiví prachatičtí senioři vystavují covidu navzdory

Když se mohlo do ciziny, poklesla národnímu parku návštěvnost

Předplatné do prachatického divadla bude opět ve třech řadách

Ženě zmizely z panelákové sklepní kóje vánoční dárky za 7000

Rozhovor s ředitelem Střední školy ve Vimperku a v Prachaticích

OBRAZEM: Vimperská knihovna ocenila nejlepší lovce perel

Stavba obchvatu Vlachova Březí začne na jaře. Vše je připraveno

Po adventu a čertech ruší prachatičtí radní i novoroční ohňostroj

OBRAZEM: V aule prachatického gymnázia se cvičila Smyslovka

Na uježděném sněhu dostal smyk, poničil plot a skončil na boku

Kontaktní centrum v Prachaticích pomáhá už patnáct let

Prachatičtí klarinetisté uspěli v Medzivodie na on-line festivalu

Prachatická galerie Neumannka představuje šperky Janji Prokić

Nerudovka zapojila do výuky i odborníka na dentální hygienu

Trh práce na Prachaticku se učí postupně žít s restrikcemi

Ze stodoly zmizela pětačtyřicet let stará motorka za 150 000

Epidemiologickou pauzu si dává i oblíbené chrobolské knihobraní

Prachatičtí úředníci darovali bezdomovcům teplé zimní oblečení

Po opraveném mostě přes Volyňku by se mělo jezdit už do týdne

OBRAZEM: Bleší trh v KreBulu tentokrát s mamutí nabídkou

Prachatice a Vimperk se připraví o Advent. Budou mrtvými městy

Jedno těžké, dvě lehká zranění. Další nehoda na obchvatu Němčic

Dlouholetí celníci ze Strážného vzpomínali pro Šumavu literu

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena