Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Gymnazisté spojili sílu slova a hudby na pomoc Jakoubkovi

PRACHATICE - 11/12 2021 - 9:24 – Pravidelné Hovory v aule prachatického gymnázia vystřídal ve středu Adventní koncert pro Jakoubka.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: Markéta Vaňková, IV. B  

Studentky a studenty Gymnázia Prachatice doslova nadchla pro benefiční koncert ve prospěch postiženého Jakoubka z Písku hlavní organizátorka Hovorů, zástupkyně ředitelky školy Věra Chválová, učitelka češtiny. Jeho rodinu zná, chtěla ji v neštěstí podpořit, a napadlo ji, uspořádat pro něj koncert.

"Seznámila jsem se s příběhem dvouapůlletého chlapečka po těžkém úrazu krční míchy, když na něj letos v dubnu nešťastně spadl zahradní stroj. Celý příběh je popsaný na webu www.projakoubka.cz. Podělila jsem se o něj se studenty, a ty opravdu zaujal. Pak už za mnou chodili sami, že by pro něj také chtěli zahrát a zazpívat," řekla Věra Chválová.

Středeční podvečerní koncert v aule gymnázia se vydařil. "Víte, ty děti mají takovou schopnost chovat se naprosto přirozeně, neusilují o nějaký perfekcionismus, jak to často děláme my, dospělí, nebojí se chybičky, pomáhají si. Podařilo se jim vytvořit opravdu přátelskou atmosféru, prostě hráli a zpívali fakt pro radost," vysekla poklonu studentům jejich učitelka.

Většina vystupujících byla z prachatického gymnázia. Po zveřejnění pozvánky na koncert se Věře Chválové ozvali také Hanka Bednaříková a Gabriel Ištok z Vimperka, že by rádi zahráli na klavír a fagot tři skladby pro Jakoubka. Byli vítáni. Stejně jako učitel hudby Pavel Pavelka z prachatické Základní umělecké školy se svým proslulým Saxbandem.
Hrála se většinou klasická hudba na tradiční nástroje. Ale zazněla třeba i píseň Ewy Farne Vánoce na míru, která vnesla do repertoáru dech moderny. Saxband Pavla Pavelky zase příhodně zvolil působivou moderní úpravu starých gregoriánských skladeb.

Velké uznání zaslouží moderátorská dvojice večera. "Tvořili ji Petronela Bundová ze VIII. A a David Zimandl ze IV. B, oba maturanti. Scénář pro moderování si připravili sami a myslím, že společně dokázali, že slovo je opravdu mocné a ve spojení s hudbou dokáže doslova ovlivňovat životy. Pochvalu si moderátoři zasloužili také od Jakoubkovy maminky Lenky Jandové, která ocenila, že slova, která v průběhu koncertu zazněla, přímo vystihovala situaci jejich rodiny. Děkovala také nám všem za to, že se koncert uskutečnil," doplnila Věra Chválová.

Slovo a hudba na koncertě pro Jakoubka byly to hlavní a působivě promluvily k těm, kterým byly určeny. V hledišti auly zasedli studenti, hosté a veřejnost. Ukázali, že mají srdce. Malý bojovník Jakoubek, který na tom z počátku byl velmi špatně, už začíná rehabilitovat, což je jeho jediná šance. Intenzivní rehabilitace, která mu může pomoci, bude ještě dlouhá a nákladná. Na jeho konto se na koncertě vybralo 12 000 korun.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Studentkám U3V přednášely špičky hospodářské a agrární komory

Ve Vimperku už na řidiče nečeká žádné zdržení kvůli uzavírkám

Třetí adventní neděle přinese letošní poslední bleší trh KreBulu

Štěpánský běh na Vánoce nebude. Možná se uskuteční na jaře

S blížící se zimou nezaměstnanost tradičně nepatrně poskočila

Archeologové a detektoráři na cestě od války ke spolupráci

OBRAZEM: Tvořiví prachatičtí senioři vystavují covidu navzdory

Když se mohlo do ciziny, poklesla národnímu parku návštěvnost

Předplatné do prachatického divadla bude opět ve třech řadách

Ženě zmizely z panelákové sklepní kóje vánoční dárky za 7000

Rozhovor s ředitelem Střední školy ve Vimperku a v Prachaticích

OBRAZEM: Vimperská knihovna ocenila nejlepší lovce perel

Stavba obchvatu Vlachova Březí začne na jaře. Vše je připraveno

Po adventu a čertech ruší prachatičtí radní i novoroční ohňostroj

OBRAZEM: V aule prachatického gymnázia se cvičila Smyslovka

Na uježděném sněhu dostal smyk, poničil plot a skončil na boku

Kontaktní centrum v Prachaticích pomáhá už patnáct let

Prachatičtí klarinetisté uspěli v Medzivodie na on-line festivalu

Prachatická galerie Neumannka představuje šperky Janji Prokić

Nerudovka zapojila do výuky i odborníka na dentální hygienu

Trh práce na Prachaticku se učí postupně žít s restrikcemi

Ze stodoly zmizela pětačtyřicet let stará motorka za 150 000

Epidemiologickou pauzu si dává i oblíbené chrobolské knihobraní

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena