Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Rovníkovou Afrikou s Ivo Grabmüllerem za horskými gorilami

PRACHATICE - 16/12 2021 - 9:28 – Odkládaná přednáška cestovatele Ivo Grabmüllera Horské gorily rovníkové Afriky se v úterý 14. prosince covidu neuhnula.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

Přilákala do hlediště prachatického městského divadla několik desítek zájemců o cyklus přednášek pořádaných Cestovní kanceláří OCEAN Prachatice - Český Krumlov - Vodňany a Kulturními a informačními službami Města Prachatic.

Nenechali si ujít další z poutavých vyprávění prachatického cestovatele a horolezce Ivo Grabmüllera, který se se svou ženou, paní učitelkou Šárkou Grabmüllerovou a ve skupině starých i nových přátel, tentokrát vydal do Afriky hlavně za horskými gorilami. A protože Ivo je i velmi dobrý fotograf a měl k ruce také kameru, o působivé obrázky v divadle nebyla nouze.

Zkušený cestoval to vzal z gruntu. Nejprve výstižně seznámil posluchače se společensko-ekonomickou situací v neklidných oblastech na vzácné nerosty bohatého Konga, těžených dnes v čínské režii, s následky krvavých kmenových válek ve Rwandě a situací ve spořádanější Ugandě. A pak už se posluchači a diváci vydali spolu s ním a nezbytným vojenským doprovodem na dobrodružnou cestu.

Ta vedla například kolem jezera, v němž se vlivem sopečné činnosti v hloubce hromadí nebezpečný metan, který občas vybuchoval, ale nyní se využívá pro výrobu elektřiny. V kráterech sopky Nyirungo v Kongu pořídili ohromující snímky žhavé lávy. Šlapali všudepřítomným bahnem mezi velkými trsy trávy nebo zase po kamenech a zledovatělém sněhu. Vystoupili téměř na vrchol čtyřiapůltisícovky Mount Karisimbi, nejvyšší hory Rwandy. Po týdenním toulání na treku pohořím Ruwenzori na pomezí Rwandy a Konga pak úspěšně absolvovali novoroční výstup na Peak Margheritu, třetí nejvyšší horu Afriky.

"Hlavním důvodem naší cesty do Afriky byly horské gorily. Ty jsme podle plánu a za poplatek našli a pozorovali v Ugandě. Pak nám je ale štěstěna nad plán ukázala zadarmo ve Rwandě," vysvětlil Ivo Grabmüller. Užili si prý těchto primátů, kteří jsou doma právě a jen v omezeném horském prostoru na pomezí Konžské lidové republiky, Ugandy a Rwandy, dosytosti.

"Pohled na tlupu goril je úchvatný. Nechají se fotografovat, někdy i dost zblízka, ale když už to trvá dlouho, sklidí fotograf primátovo ohlédnutí a trochu vyčítavý pohled hnědých očí. Jinak si vždycky ohnou k zemi strom, rozvalí se k němu a sežerou všechny listy. Že po mokrém listí také prdí, a to vydatně, je nabíledni," vyprávěl Ivo Grabmüller.
Výprava se pohybovala také přesně v místech, kde 18 let působila americká bioložka Dian Fossey, zabývající se ve Rwandě studiem života horských goril a proslavená svou knihou a později i filmem Gorily v mlze. Zabili ji v roce 1985 pytláci a má v těch místech i svůj pomníček.

Za poutavé vyprávění, působivé fotografie i závěrečné video sklidil Ivo Grabmüller zasloužený potlesk diváků, kterým také poděkoval za jejich odvahu do divadla přijít. A jejich obdiv ještě zesílil, když jim Miloslav Martan z centrály Cestovní kanceláře OCEAN, který přednášku zahajoval i uzavíral, sdělil, že Ivoš má aktuálně zlomené deváté žebro, a před vystoupením řešil, jak vůbec stát, aby mohl dýchat a ještě při tom mluvit...

Cestovatel a horolezec Ivo Grabmüller, držitel prestižní Koruny světa za výstupy na nejvyšší vrcholy sedmi světadílů jako jeden z pouze pěti Čechů, se v minulých dnech vrátil z výpravy do Guatemaly, takže se jeho příznivci mají opět na co těšit. Cyklus cestovatelských přednášek bude v Prachaticích pokračovat po Novém roce vyprávěním Miloslava Martana a Lenky Skuhravé z OCEANu o cestě americkým Středozápadem. A slibují také nové obrázky.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Vimperský urnový háj dostal důstojnější chodníky a osvětlení

Rekonstrukce Štěpánčina parku by mohla začít konečně v únoru

Osmnáctiletý řidič vyjel do protisměru. Spolujezdkyně nepřežila

Gymnazisté spojili sílu slova a hudby na pomoc Jakoubkovi

Studentkám U3V přednášely špičky hospodářské a agrární komory

Ve Vimperku už na řidiče nečeká žádné zdržení kvůli uzavírkám

Třetí adventní neděle přinese letošní poslední bleší trh KreBulu

Štěpánský běh na Vánoce nebude. Možná se uskuteční na jaře

S blížící se zimou nezaměstnanost tradičně nepatrně poskočila

Archeologové a detektoráři na cestě od války ke spolupráci

OBRAZEM: Tvořiví prachatičtí senioři vystavují covidu navzdory

Když se mohlo do ciziny, poklesla národnímu parku návštěvnost

Předplatné do prachatického divadla bude opět ve třech řadách

Ženě zmizely z panelákové sklepní kóje vánoční dárky za 7000

Rozhovor s ředitelem Střední školy ve Vimperku a v Prachaticích

OBRAZEM: Vimperská knihovna ocenila nejlepší lovce perel

Stavba obchvatu Vlachova Březí začne na jaře. Vše je připraveno

Po adventu a čertech ruší prachatičtí radní i novoroční ohňostroj

OBRAZEM: V aule prachatického gymnázia se cvičila Smyslovka

Na uježděném sněhu dostal smyk, poničil plot a skončil na boku

Kontaktní centrum v Prachaticích pomáhá už patnáct let

Prachatičtí klarinetisté uspěli v Medzivodie na on-line festivalu

Prachatická galerie Neumannka představuje šperky Janji Prokić

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena