Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Slavnosti Zlaté stezky přišly kvůli odkladům o svou hlavní hvězdu

PRACHATICE - 28/12 2021 - 18:16 – Pokud se příští rok uskuteční třicátý ročník Slavností Zlaté stezky, jejich dva roky domluvený hlavní host nedorazí.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

Největším lákadlem jubilejního ročníku slavností měl být zpěvák Marek Ztracený. Svou účast přislíbil na původní termín slavností v roce 2020 i letos, ale na příští rok už se omluvil. Kvůli neustálým odkladům a chaosu v pořádání kulturních akcí způsobeným nepředvídatelností vládních restrikcí totiž nebude mít čas.

„Vysvětlil nám, že se mu teď úplně změnil harmonogram. Chystá turné a tak nemůže dodržet to, co jsme měli dva roky domluveno,“ řekla pro prachatickoNEWS.CZ Martina Klinecká - vedoucí městského odboru kultury, školství a cestovního ruchu.

Martina Klinecká letos v létě po odchodu své předchůdkyně do důchodu převzala roli hlavní organizátorky Slavností Zlaté stezky. A i když je třicátý ročník připravován už třetím rokem, není v situaci, kdy by převzala jasně domluvenou a smluvně zajištěnou akci. Naopak její odbor slavnosti připravuje v době neustálých změn.

„Co si teď myslíme, že je domluveno, nemusí za měsíc platit. Nikdo to teď nemá jednoduché, ani ti, se kterými se domlouváme,“ řekla. Zatím proto není jasné, kdo Marka Ztraceného nahradí, nebo která zpěvačka pojede se starostou v kočáře.

V roce 2019, když se začal připravovat jubilejní ročník poprvé, řešila rada města, zda bude mít moderní podobu posledních ročníků, kdy hudebně festivalová část programu převládá nebo se město vrátí k původní historické podobě. Radní se tehdy rozhodli pro modernější podobu a to zatím platí i nadále.

V diskusi o tom, která část by měla v programu převládat – zda festivalová hudební vystoupení nebo historická témata a jak velký důraz by měl být kladen na současnost města a jeho spolky i umělce a partnerská města - se přitom hlavní organizátorka slavností kloní zatím k co největší vyváženosti.

„Je velmi složité mezi těmi částmi najít balanc. My teď navíc ani nevíme, jestli v budoucnu bude možná účast partnerských měst – zda budou moct přijet. Podle mne je třeba hledat rovnováhu těch částí,“ řekla Martina Klinecká.

Sama přitom připouští, že se slavnostmi nemá zatím tolik zkušeností, takže v debatě o jejich vizi do budoucna se zatím vyjadřuje opatrně. A to i vzhledem k tomu, že covidová omezení zcela mění chování lidí a na kulturní akce se vrací jen pozvolna.

„Teď se toho nedá moct říct o tom, jaká část veřejnosti bude v budoucnu na slavnosti chodit – jestli spíše ti, kteří by preferovali moderní festivalový styl nebo ti, co mají rádi historii. Je velmi složité to předvídat,“ dodala.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Vimperk se městského ohňostroje dočká, Prachatice mají smůlu

Svět panenek můžete v Prachatickém muzeu vidět už jen tři dny

Když covid dá, bude partnerské město ve Francii konečně na jaře

Vánoce mohou být příjemně slané. Soutěž v KreBulu to potvrdila

Kostel žil Vánočním příběhem a náměstí Betlémským světlem

Novoroční výstup bude. A Zlatí trubači a dětská půlnoční také

Množí se drobná vloupání. Z trafiky zmizely cigarety za 100 000

Rovníkovou Afrikou s Ivo Grabmüllerem za horskými gorilami

Vimperský urnový háj dostal důstojnější chodníky a osvětlení

Rekonstrukce Štěpánčina parku by mohla začít konečně v únoru

Osmnáctiletý řidič vyjel do protisměru. Spolujezdkyně nepřežila

Gymnazisté spojili sílu slova a hudby na pomoc Jakoubkovi

Studentkám U3V přednášely špičky hospodářské a agrární komory

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena