Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Zastupitelé zdražili odpad o 204 koruny, ale tříděný bude zdarma

VIMPERK - 29/12 2021 - 17:19 – Obyvatelům Vimperka od ledna razantně stoupne poplatek za odpady. Zastupitelé ho zvedli zhruba o třetinu.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

Obyvatele Vimperka čeká od soboty druhé velmi prudké zdražení odpadů za poslední tři roky. V roce 2020 se tu zvýšil poplatek o 29 % a nyní poroste o 32 %. Vimperk je přitom městem, které dlouhodobě třídí nejlépe opady v Jihočeském kraji a nejlepším byl za rok 2019 i v rámci celé České republiky.

Vimperští zastupitelé k novému skokovému zdražení ze sumy 636 korun na částku 840 korun na osobu a rok přitom využili novelu zákona o odpadech, která jim nově dovolila počítat výši poplatku podle aktuálních nákladů a ne podle dva roky starých, jako to bylo doposud. Podle nákladů přitom poplatek vychází na 1092 korun, ale nižší částkou chtějí zastupitelé obyvatele města ještě více motivovat ke třídění.

„Navrhl jsem variantu, podle které je tříděný opad zdarma. To znamená, že do poplatku se počítají náklady na směsný komunální odpad, nebezpečné odpady, černé skládky a sběrný dvůr,“ vysvětlil vedoucí vimperského odboru životního prostředí Josef Kotál. Takto konstruovaný poplatek by podle něj měl obyvatele motivovat.

Zastupitelé se přitom shodli, že půjdou touto cestou už na svém neveřejném jednání, ale Zdeněk Kutil a Věra Vávrová nakonec tento návrh nepodpořili. Zdeněk Kutil argumentoval hlavně tím, že v čase vysoké celostátní inflace a zdražení energií je třeba spíše lidem moct a odpady částečně dotovat a městská kasa si to může dovolit. „Když rapidně zdražíme, přibude také neplatičů a nakonec to vlastně odnesou slušní lidé, kteří poplatek řádně platí,“ dodal další důvod.

Věra Vávrová pak odmítla zvýšení poplatku i proto, že Vimperk nyní bude mít jeden z nejvyšších v kraji. Podle jejích slov obvolala řadu obcí a měst a většina z nich, se podle ní pohybuje s poplatkem pod sumou 680 korun. „Když to mohou dotovat menší města a obce, která ani nemají třídírnu ani skládku jako my, tak bychom mohli také,“ řekla.

Nakonec ale prošel návrh Josefa Kotála dvanácti hlavně koaličními hlasy.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Prachatické mládeži s problémy se dostane nově pomoci v terénu

Slavnosti Zlaté stezky přišly kvůli odkladům o svou hlavní hvězdu

Vimperk se městského ohňostroje dočká, Prachatice mají smůlu

Svět panenek můžete v Prachatickém muzeu vidět už jen tři dny

Když covid dá, bude partnerské město ve Francii konečně na jaře

Vánoce mohou být příjemně slané. Soutěž v KreBulu to potvrdila

Kostel žil Vánočním příběhem a náměstí Betlémským světlem

Novoroční výstup bude. A Zlatí trubači a dětská půlnoční také

Množí se drobná vloupání. Z trafiky zmizely cigarety za 100 000

Rovníkovou Afrikou s Ivo Grabmüllerem za horskými gorilami

Vimperský urnový háj dostal důstojnější chodníky a osvětlení

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena