Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  OBRAZEM: V aule prachatického gymnázia se cvičila Smyslovka

PRACHATICE - 2/12 2021 - 10:31 – Cyklus Hovorů v aule zdejšího gymnázia pokračoval ve středu 1. prosince setkáním s autorkami knihy Jak se cvičí Smyslovka.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

Že se takříkajíc nechytáte? Tak si za Smyslovku dosaďte Smyslovou aktivizaci seniorů, přidejte podtitul knihy Cvičení šité na míru, a hned bude jasněji. A úplně doma už budete, když vám řekneme, kdo že byly tentokrát zajímavými osobnostmi v aule prachatického gymnázia, které se na pozvání scénáristky besed, zástupkyně ředitelky gymnázia Věry Chválové posadily do křesla.

Byla to Hana Vojtová, ředitelka Domova seniorů Mistra Křišťana v Prachaticích, která do české praxe zavedla Smyslovou aktivizaci, je autorkou řady knih k tomuto tématu a iniciovala vznik českého Institutu Smyslové aktivizace.

Naproti ní se posadila Hana Rabenhauptová, která studovala na fakultě andragoniky Univerzity Palackého v Olomouci se specializací na práci s mládeží, společně s přáteli založila kontaktní místo pro seniory SeniorPoint Prachatice, je nositelkou titulu Inspirativní žena od Nadace Charty 77 a zkušenou propagátorkou Institutu smyslové aktivizace. Desítky let se věnuje sociální práci, věcem veřejným a dobrovolnictví.

Že obě aktivní ženy nezůstaly dlouho sedět, je nabíledni. Ani své posluchače v aule, jak se také dalo očekávat, nenechaly v poklidu. Obklopena množstvím výmluvných velkoplošných fotografií nejprve Hana Rabenhauptová představila knihu v kroužkové vazbě, kterou vydalo Nakladatelství JOKL ve Frýdku-Místku. A zatímco charakterizovala inspiraci autorek možnostmi, které skýtají pro smyslovou aktivizaci čtyři roční období, pustila se s přítomnými do praktického cvičení.

Nejprve si protáhli prsty na obou rukou jakoby mezi ně chtěli vložit kaštany, pak ohnutými prsty poškrábali souseda či sousedku na zádech. Dostali také do rukou novinovou stránku, kterou nečetli, ale naopak ji zmuchlali, pak přivoněli k papírové růži, která tak vznikla, a nakonec novinovými koulemi házely dva tábory po sobě. Ty pak také uklidili.

Takovými, podobnými a ještě mnoha a mnoha dalšími originálními návody, jak probouzet smysly, se knížka jenom hemží. Třeba od jarního cvičení s mláďátky, přes letní hru s květinami na trávníku, podzimní tak trochu jinou jízdu na koních a cvičení s deštníky mezi kapkami deště, až po zimní výpravu na bál s maskami a kravatami a hru se sněhem. To abychom uvedli aspoň pár příkladů.

"Knihu jsme připravily a vydaly proto, abychom umožnily i ostatním zařízením, jako je náš domov seniorů, pracovat podobně a čerpat z našich zkušeností," uvedla Hana Vojtová, nositelka Poděkování od Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové za vynikající vedení domova seniorů a lektorování Konceptu Smyslové aktivizace.

"Dobrých čtyřicet let myslím na to, že napíšu a vydám knihu. A teď jsem se stala spisovatelkou," řekla s humorem Hanka Rabenhauptová a poděkovala spoluautorce knihy Hance Vojtové za tuto příležitost. Původní myšlenky na knihu, která by prý mohla být o kriminálnících, dalších věcech i radnici, se autorka, která publikuje v řadě periodik včetně prachatickoNEWS.CZ, prý nevzdává.

Poděkování si zaslouží samozřejmě obě dvě autorky, které zároveň představily ještě další publikaci - Smyslovku na každý den roku 2022. Velký dík si v neposlední řadě zaslouží autor naprosté většiny fotografií v knize Karel Rabenhaupt. Ten odešel z tohoto světa letos v červnu, fotografování se věnoval více než půl století a na přípravě knihy odvedl ohromné množství práce. Jeho snímky vynikají nejen zachycením detailu, ale umí i přenést pocity, čímž se jeho fotografie stávají živými obrazy.

"Při fotografování smyslové aktivizace mě fascinuje zaujetí a radost seniorů, se kterými se do všech činností zapojují. A to se snažím přenést do fotografií," uvedl autor, který za svou obětavou činnost pro seniory převzal v roce 2019 cenu Senior roku udělovanou Nadací Charty 77.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Na uježděném sněhu dostal smyk, poničil plot a skončil na boku

Kontaktní centrum v Prachaticích pomáhá už patnáct let

Prachatičtí klarinetisté uspěli v Medzivodie na on-line festivalu

Prachatická galerie Neumannka představuje šperky Janji Prokić

Nerudovka zapojila do výuky i odborníka na dentální hygienu

Trh práce na Prachaticku se učí postupně žít s restrikcemi

Ze stodoly zmizela pětačtyřicet let stará motorka za 150 000

Epidemiologickou pauzu si dává i oblíbené chrobolské knihobraní

Prachatičtí úředníci darovali bezdomovcům teplé zimní oblečení

Po opraveném mostě přes Volyňku by se mělo jezdit už do týdne

OBRAZEM: Bleší trh v KreBulu tentokrát s mamutí nabídkou

Prachatice a Vimperk se připraví o Advent. Budou mrtvými městy

Jedno těžké, dvě lehká zranění. Další nehoda na obchvatu Němčic

Dlouholetí celníci ze Strážného vzpomínali pro Šumavu literu

Nejen o Sametové revoluci přišel vyprávět lídr Občanského fóra

OBRAZEM: Dárci krve z Prachaticka se dočkali díků a ocenění

Sofistikovaná pěstírna produkovala marihuanu nejméně rok

OBRAZEM: Lidé ve Volarech sází spontánně krokusy i narcisy

Letní kino bude nakonec výrazně levnější, než se očekávalo

Z Kodiaqu zaparkovaného na sídlišti zmizelo 120 kartónů cigaret

Autor Winterbergovy poslední cesty J. Rudiš už je Vimperákem

Výtvarné SALVE Prachatice prodchnulo chodby krajského úřadu

OBRAZEM: Hasiči likvidovali celý den požár velkého stohu slámy

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena