Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Rozhovor s ředitelem Střední školy ve Vimperku a v Prachaticích

PRACHATICKO - 6/12 2021 - 9:04 – V Nerudovce nabízí zájemcům perspektivní obory propojené s praxí, spolupracují s mnoha regionálními firmami.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL a Střední škola a Základní škola

Nerudovka - Střední škola a Základní škola ve Vimperku a v Prachaticích jako každý rok budí v této době pozornost při rozhodování o dalším studiu u posledních ročníků základních škol. A to zejména svou širokou nabídkou – vzdělává své studenty v technické oblasti a v oblasti služeb, nabízí studium oborů s maturitou, s výučním listem a nástavbové maturitní studium. Škola má za sebou dva úspěšné dny otevřených dveří, další pro zájemce chystá.

O podrobnostech nabídky Nerudovky jsme si povídali s ředitelem školy Petrem Žuravským. Proč by se měli deváťáci rozhodnout pro studium na vaší škole?
Ve třídách máme takové počty žáků, že se každému můžeme individuálně věnovat. U nás je výuka v úzkém propojení s praxí a je tu i oborová prostupnost. Nabízíme studijní benefity i stipendia. Pro děti se zdravotním omezením můžeme nabídnout obory stravovací a ubytovací služby nebo opravářské a zednické práce. A hlavně to v naší škole žije. Máme vlastní televizní studio se střižnou a studentské internetové rádio, dále technické a sportovních kroužky včetně klubu Gabreta s výlety po Šumavě. Ve spolupráci s partnerskou firmou Rohde & Schwarz a DDM Vimperk je u nás pro žáky základních škol provozován kroužek Mladý koumák. Pravidelně se účastníme různých soutěží nebo olympiád a také návštěv našich partnerských škol v zahraničí.

Provozujete i pracoviště se službami pro veřejnost?
Ano, máme dvě školní kadeřnictví, v Prachaticích v České ulici a kadeřnictví ve Vimperku v Nádražní ulici. Jsou u zákazníků oblíbená, stejně jako kosmetický salon Beauty v Prachaticích. Provozujeme také školní restauraci Sv. Rafael v Brantlově ulici ve Vimperku, kde nyní probíhá rekonstrukce, která je před dokončením.

Co může vycházejícím deváťákům Nerudovka nabídnout?
Jsme určitě zajímaví šířkou záběru. Při studiu všech oborů těsně spolupracujeme s odborníky z praxe. Vyučujeme obory elektro, stavební, zemědělské a lesnické, strojírenské, v oblasti gastronomie i služeb. V rámci našeho regionu spolupracujeme s firmami z oborů, které na naší škole vyučujeme. Žáci pak mají možnost si ještě více uvědomit, že jejich obor má v praxi dobré uplatnění. Nabízíme také dva maturitní obory – mechanik elektrotechnik a mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení, které jsou na trhu práce velmi žádané. Pokud tedy maturanti nepokračují dál ve studiu na vysoké škole, mohou najít v našem regionu velmi dobrou práci. Od nás přicházejí žáci i se svářečským průkazem, vyhláškou č. 50/1978 Sb. i autoškolou. Maturitu mohou získat také vyučení absolventi. Pro ně máme určené nástavbové studium: obor podnikání nebo nástavbový obor vlasová kosmetika. Nástavbový obor vlasová kosmetika je pokračováním tříletého učebního oboru kadeřník - vizážista. Máme dvě pracoviště střední školy. Technické obory se učí ve Vimperku a obory služeb – od kuchařů a číšníků, výživových poradců, specialistů studené kuchyně až po kadeřníky a vizážisty, se učí v Prachaticích a ve Vimperku. Nástavbové maturitní obory se vyučují v Prachaticích.

Jak úspěšné byly vaše dny otevřených dveří?
Nyní jsme zorganizovali na obou pracovištích Střední školy ve Vimperku a v Prachaticích dva Dny otevřených dveří: v sobotu 13. listopadu a pondělí 22. listopadu 2021. I přes nepříznivou epidemiologickou situaci byl zájem uchazečů srovnatelný s obdobím před pandemií Covid-19, na pracovišti v Prachaticích téměř dvojnásobný. Zájemcům byly ukázány odborné učebny na teoretické výuce a jednotlivá pracoviště odborného výcviku. Zodpovězeny byly také všechny dotazy, které se týkaly průběhu studia jednotlivých maturitních i tříletých učebních oborů, informace o přijímacím řízení a systému odborného výcviku. Samozřejmostí je také možnost individuálního termínu prohlídky školy po předchozí domluvě. O termínech dnů otevřených dveří informujeme na webových stránkách školy (www.stredni-skola.eu) a facebooku facebook.com/stredniskolavimperk. 

Děkuji za rozhovor.

 

 
 

ZPRÁVY

 
     
  OBRAZEM: Vimperská knihovna ocenila nejlepší lovce perel

Stavba obchvatu Vlachova Březí začne na jaře. Vše je připraveno

Po adventu a čertech ruší prachatičtí radní i novoroční ohňostroj

OBRAZEM: V aule prachatického gymnázia se cvičila Smyslovka

Na uježděném sněhu dostal smyk, poničil plot a skončil na boku

Kontaktní centrum v Prachaticích pomáhá už patnáct let

Prachatičtí klarinetisté uspěli v Medzivodie na on-line festivalu

Prachatická galerie Neumannka představuje šperky Janji Prokić

Nerudovka zapojila do výuky i odborníka na dentální hygienu

Trh práce na Prachaticku se učí postupně žít s restrikcemi

Ze stodoly zmizela pětačtyřicet let stará motorka za 150 000

Epidemiologickou pauzu si dává i oblíbené chrobolské knihobraní

Prachatičtí úředníci darovali bezdomovcům teplé zimní oblečení

Po opraveném mostě přes Volyňku by se mělo jezdit už do týdne

OBRAZEM: Bleší trh v KreBulu tentokrát s mamutí nabídkou

Prachatice a Vimperk se připraví o Advent. Budou mrtvými městy

Jedno těžké, dvě lehká zranění. Další nehoda na obchvatu Němčic

Dlouholetí celníci ze Strážného vzpomínali pro Šumavu literu

Nejen o Sametové revoluci přišel vyprávět lídr Občanského fóra

OBRAZEM: Dárci krve z Prachaticka se dočkali díků a ocenění

Sofistikovaná pěstírna produkovala marihuanu nejméně rok

OBRAZEM: Lidé ve Volarech sází spontánně krokusy i narcisy

Letní kino bude nakonec výrazně levnější, než se očekávalo

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena