Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Zdeněk Kutil umlčen! Chatky na Vodníku postaví Martin Paštika

VIMPERK - 22/6 2021 - 15:51 – Vimperská koalice rozhodla, že nové chatky na Vodníku postaví Martin Paštika a námitky opozice velmi tvrdě smetla.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Vimperští zastupitelé vybírali na svém včerejším jednání nového pronajímatele osmi turistických chatek na Vodníku. Ty měl dosud v nájmu podnikatel a zastupitel Martin Paštika, který městu navrhl, že zastaralé chatky zboří a postaví nové a tuto investici si pak bude pětatřicet let odbydlovat. Rada mu chtěla vyhovět, ale zastupitelé rozhodli, že vypíší výběrového řízení.

Do něj přišly tři nabídky – od Martina Paštiky, od firmy GSI Hotely zastupitele a podnikatele Zdeňka Kutila a od mladých vimperských podnikatelů ze společnosti Caseareo. Všichni dostali možnost prezentovat své nabídky na minulém jednání zastupitelstva a včera hodnotící komise předložila zastupitelům své doporučení.

Výběrové řízení přitom mělo poměrně vágní zadání, které budilo dojem, že zastupitelstvo bude moct rozhodnout, jak bude chtít a chyběla v něm jasná kritéria. V zadání například stálo, že se bude hodnotit „celkový přínos nabídky“, ale už ne to, jak se bude hodnotit.

„Lidé nebudou vědět, co mají nabízet. – Proč město napřed neřekne, co na Vodníku chce a pak může přijít nějaká nabídka,“ kritizovala to například Věra Vávrová. Tomáš Samek ale obhajoval široce a poměrně neurčitě pojaté výběrové řízení. „Nechci, aby podmínky byly definované. Nechme samotným zájemcům, aby sami definovali, co jsou schopni nabídnout,“ řekl.

Nakonec tedy hodnotící kritéria nastavila až výběrová komise, která řekla, které části nabídek bude brát jako hlavní a které jako bonusové. Za hlavní nakonec komise považovala záruky realizace, výši nájmu, výši příspěvku na rozvoj Vodníku a záměr. Členové komise pak nabídky hodnotili body a své hlasy odevzdávali anonymně. Nejvíce bodů získal Martin Paštika.

Výběrové řízení ale také provázely námitky. Ty nejhlasitější zazněly od Věry Vávrové a Zdeňka Kutila. Komise však znění námitek nezveřejnila, předala je právničce města a pak je na základě jejího vyjádření označila za nerelevantní.

Věra Vávrová své námitky nakonec prezentovala na jednání zastupitelstva. Podle ní se snažil Martin Paštika zastupitele ovlivnit. „Zneužil své pozice zastupitele města. Ještě před výběrem obesílal zastupitele s tím, jak je důvěryhodný. Měl výhodu znalostí, které ostatní nemají, a myslím, že to bylo celé připravené pro něj,“ řekla Věra Vávrová.

To odmítla starostka Jaroslava Martanová, která zasedla ve výběrové komisi. „Snažili jsme se to hodnotit podle vypsaných kritérií. Že by to bylo předem rozhodnuto, odmítám,“ řekla.

Zdeněk Kutil se snažil namítat, že některé částky, které navrhoval jako plnění, neměly být v bonusech, ale mezi hlavními kritérii. Šlo o jeden z bodů výběrového řízení, který byl vypsán hodně neurčitě. Když pak Zdeněk Kutil chtěl, aby v diskusi vystoupili jeho právníci a vysvětlili, v čem je výběrové řízení nezákonné, nedostal k tomu příležitost, protože hlasy hlavně koalice byla diskuse ukončena.

A následně zastupitelstvo odhlasovalo pronájem chatek na pětatřicet let Martinu Paštikovi. Proti hlasovala Věra Vávrová, Zdeněk Kutil a Stanislav Hlava. Místostarosta Zdeněk Kuncl se hlasování zdržel.

Chatky na Vodníku pro Kutila, Paštiku nebo vimperské mládí?

Zájemci o stavbu chatek na Vodníku dostali měsíc na přípravu

Chatky na vimperském Vodníku mají jít k zemi. Kdo postaví nové?

Vítězný návrh Martina Paštiky.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Náhle zemřel Karel Rabenhaupt, zkušený fotograf z Prachatic

Cizinec boural na kole u nočního klubu. Nadýchal čtyři promile

Dítě zraněné při nehodě u Hracholusek v nemocnici zemřelo

V kavárně stačilo pro peněženku sáhnout jen pod pokladnu

Syn císařovny Sissi navštívil před sto padesáti lety Prachatice

Šumavsko má průvodce pro tuláky i se stezkou Krále Šumavy

Osmdesátník Jan Antonín Mager, historik a lékař, slaví osmdesát

Nákladní auto smetlo osobní. Pro zraněné dítě letěl vrtulník

Ve Vlachově Březí vyhořel rodinný dům. Škoda je milion korun

Odevzdávání starých pneumatik bude ve sběrném dvoře zdarma

Přestavba bývalé hasičárny na knihovnu dostala naději na dotaci

Sháněl doklady na Jawu 250 a nyní je o šestnáct tisíc chudší

OBRAZEM: Bez půdy to nepůjde. Říká lidem výstava v parkánu

Vimperská parkbouda se vrací na léto. Pozve i Erika Taberyho

Prachatičtí! Chcete lavičky nebo lavičky či schody ke hřbitovu?

Motorkář vyletěl do svodidel a byl odmrštěn na protijedoucí auto

Na Prachaticku se objevily padělky eurobankovek. Policie varuje

Úprava Tankovky ožívá. S projektem se bude žádat o dotaci

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena