Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Osmdesátník Jan Antonín Mager, historik a lékař, slaví osmdesát

PRACHATICE - 18/6 2021 - 9:09 – Na prachatické radnici se v pondělí gratulovalo k životnímu jubileu významné osobnosti, jejíž život je spojen s městem.  

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

U příležitosti 80. narozenin totiž přijal starosta Prachatic Martin Malý regionálního historika a lékaře Jana Antonína Magera. Poděkoval jubilantovi za jeho dlouholetý kulturní a společenský přínos pro Prachatice a jeho občany. Zároveň mu popřál pevné zdraví, radost a spokojenost v širokém rodinném kruhu, životní elán a poděkoval za dlouhodobou spolupráci. Rovněž mu věnoval obraz zpodobňující jedno z charakterických míst Prachatic - Novou radnici.

Jan Antonín Mager je stále činný ve správní radě Nadačního fondu města Prachatic pro rozvoj kultury a péči o památky. Dlouhá léta také pracoval v kulturní komisi města. K jeho zájmům patří především historie, geografie, kulturní historie a archivní bádání. V roce 2005 získal Cenu města Prachatic. Oslavenec přinesl starostovi města publikaci o svém rodu a rodu své manželky, kterou napsal a vydalo ji Prachatické muzeum. U kávy a dortu se poté příjemně besedovalo.

Jan Antonín Mager je rodákem z Plzně. Do Prachatic přišel se svou manželkou, rovněž lékařkou. Potkali se jako studenti na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Plzni, když mu tehdy na praktika půjčila bílý plášť. "Chtěli jsme být po studiích spolu v jižních Čechách, takže Prachatice nakonec vyhrály před Pískem, kde nebyla potřebná místa, a Českým Krumlovem, kde tehdy Vltava právě nevoněla," řekl zkušený chirurg.

Odkroutil tady například i zkrácenou vojnu jako lékař pluku. Jeho odbornou lékařskou erudici, šikovné a citlivé ruce a rozhodnost primáře chirurgického oddělení prachatické nemocnice zná v regionu stále spousta lidí. Jeho jméno je bez nadsázky legendou.

Starosta Martin Malý rovněž vysoce ocenil, že se doktor Mager se zápalem věnuje historii včetně regionální a že poznatky nejen sbírá, ale nenechává si je pouze pro sebe, ale také je publikuje. A přitom si vybírá zajímavá a pro čtenáře přínosná témata.

"O genealogii a historii jsem se zajímal už od mládí. Po příchodu do Prachatic jsem začal zpracovávat rodokmen svého a manželčina rodu. Často a rád jsem bádal v archivním klenotu, totiž ve Státním oblastním archivu v Třeboni. A tak se postupně z původní záliby stála vášeň," říká Jan Antonín Mager, který chtěl původně studovat filozofii, ale záměr mu zlovolně překazili tehdejší kádrováci. S nepřízní vrchnosti se pak potkal ještě několikrát, ale dokázal se prosadit.

Postupně pak spatřilo světlo světa na půl druhé stovky historických publikací Jana Antonína Magera. Třetina je jich věnována prachatickým tématům a přibližně polovina námětům z okolního regionu. Je také autorem řady medailonů osobností spjatých s Prachaticemi, které můžeme najít na internetových stránkách města.  

Samozřejmě v besedě musela přijít řeč také na spolupráci dvojice Jan Antonín Mager a Pavel Fencl, dlouholetý ředitel Prachatického muzea. Vzájemně se vždy doplňovali a spolupráce je obohacovala. Spolu také navrhli a zdarma městu věnovali třeba návrh městské vlajky, pracovali také na pojmenování prachatických ulic, uliček a náměstí po sametové revoluci. "Snažili jsme se vystříhat se při tom jmen politiků, která jsou pomíjivá, a důsledně všude používat v názvech pouze příjmení slavných rodáků a dalších významných lidí, kteří v Prachaticích působili," říká.

Chuť k bádání oslavence neopouští ani dnes. "V současné době spíše vyplňuji některé nedodělky v genealogii, které se časem při práci trochu nakupily," říká. Ale pak si přece jen dá říci a naznačí, že připravuje dvě nové historické publikace o dvou osobnostech československé vlády.

"Žije se nám v Prachaticích dobře, dělá se toho tady dost. Momentálně je sice město kvůli opravám silnic a chodníků trochu bludištěm, ale to zase přejde," říká čerstvý osmdesátník Jan Antonín Mager s úsměvem. I my mu přejeme hodně zdraví do dalších let a těšíme se na jeho další čtivé počiny z historie.    

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Nákladní auto smetlo osobní. Pro zraněné dítě letěl vrtulník

Ve Vlachově Březí vyhořel rodinný dům. Škoda je milion korun

Odevzdávání starých pneumatik bude ve sběrném dvoře zdarma

Přestavba bývalé hasičárny na knihovnu dostala naději na dotaci

Sháněl doklady na Jawu 250 a nyní je o šestnáct tisíc chudší

OBRAZEM: Bez půdy to nepůjde. Říká lidem výstava v parkánu

Vimperská parkbouda se vrací na léto. Pozve i Erika Taberyho

Prachatičtí! Chcete lavičky nebo lavičky či schody ke hřbitovu?

Motorkář vyletěl do svodidel a byl odmrštěn na protijedoucí auto

Na Prachaticku se objevily padělky eurobankovek. Policie varuje

Úprava Tankovky ožívá. S projektem se bude žádat o dotaci

Virtuózní varhaník Jakub Janšta rozezvučel chrám sv. Jakuba

Novou elektrickou koloběžku si užil jen měsíc. Zmizela z chodby

OBRAZEM: Spisovatel Ondřej Fibich podepisoval Cesty k Šumavě

Rychlý pokles nezaměstnanosti pokračuje. Trh práce krizi zvládl

Na komíně pedárny přistál čáp. Přinese zvýšení porodnosti?

OBRAZEM: Z Dolan u Čkyně jede koloběžkové poselství na Hanou

Krádež v domě v Ševčíkově ulici má mít na svědomí recidivista

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena