Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Přestavba bývalé hasičárny na knihovnu dostala naději na dotaci

PRACHATICE - 16/6 2021 - 14:27 – Prachatická radnice bude aktualizovat projekt přestavby bývalé hasičárny na moderní knihovnické centrum.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Projekt přestavby hasičárny u gymnázia na knihovnu ožívá zhruba po osmi letech. Hlavním důvodem jeho oživení je možnost získat v příštím roce dotaci pokrývající až osmdesát pět procent nákladů na stavbu. S aktualizací projektu už souhlasili radní a hotová má být do konce letošního roku.

Plán přestavět bývalou hasičskou zbrojnici na moderní knihovnu s environmentálním centrem, víceúčelovým sálem v podkroví a podzemními garážemi vznikl v době, kdy město vedl starosta Martin Malý a místostarosta Robert Zeman. Architektonickou studii z října roku 2012 připravil architekt Jakub Nepustil a jeho syn Matěj.

Město však na projekt, který si vymyslelo, s náklady kolem osmdesáti milionů korun, nemělo. Přesto vznikla dokumentace pro stavební povolení. V dalších volebních obdobích ale koalice hledala pro knihovnu jiné místo a nejvíce zvažovala ji umístit do Národního domu. Nakonec se ale po osmi letech vrací ke studii Jakuba Nepustila.

„Tato varianta nám nakonec připadá ze všech těch, které jsme zvažovali, jako nejlogičtější a nejrozumnější,“ řekl pro prachatickoNEWS.CZ starosta Martin Malý. „Máme totiž informace, že příští rok – a možná už na konci tohoto roku – bude vypsána možnost žádat o dotace na výstavbu nebo rekonstrukci knihoven,“ dodal.

Co stojí za tím, že byl projekt několik let u ledu, i když měl stavební povolení, není úplně jasné. Vedení města několik let často opakovalo, že problémem je nesouhlas Jakuba Nepustila s tím, aby nová knihovna měla červenou střechu, jak požadovali památkáři, zatímco on navrhl černou. Ten to ale důrazně odmítl.

„Jasně jsem řekl, že to nebudu blokovat,“ řekl pro prachatickoNEWS.CZ Jakub Nepustil. „Je to úplný nesmysl, kterým vedení města zastíralo, že nebylo schopno nebo ochotno knihovnu postavit,“ dodal s tím, že stavební povolení které město má, je vydáno dlouhé roky s červenou střechou.

Podle Jakuba Nepustila se nyní musí hlavně připravit podrobná prováděcí dokumentace. „Zatím je dohoda, že se město bude držet té původní studie,“ řekl k rozsahu projektu a odhadl, že náklady se vyšplhají zřejmě přes sto milionů korun a příprava a realizace zabere v případě získání dotace několik let.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Sháněl doklady na Jawu 250 a nyní je o šestnáct tisíc chudší

OBRAZEM: Bez půdy to nepůjde. Říká lidem výstava v parkánu

Vimperská parkbouda se vrací na léto. Pozve i Erika Taberyho

Prachatičtí! Chcete lavičky nebo lavičky či schody ke hřbitovu?

Motorkář vyletěl do svodidel a byl odmrštěn na protijedoucí auto

Na Prachaticku se objevily padělky eurobankovek. Policie varuje

Úprava Tankovky ožívá. S projektem se bude žádat o dotaci

Virtuózní varhaník Jakub Janšta rozezvučel chrám sv. Jakuba

Novou elektrickou koloběžku si užil jen měsíc. Zmizela z chodby

OBRAZEM: Spisovatel Ondřej Fibich podepisoval Cesty k Šumavě

Rychlý pokles nezaměstnanosti pokračuje. Trh práce krizi zvládl

Na komíně pedárny přistál čáp. Přinese zvýšení porodnosti?

OBRAZEM: Z Dolan u Čkyně jede koloběžkové poselství na Hanou

Krádež v domě v Ševčíkově ulici má mít na svědomí recidivista

OBRAZEM: Bára Hrzánová přijela po roce zazpívat seniorům

Podvodník vylákal jedenáct tisíc jen díky e-mailu a telefonátu

OBRAZEM: První prachatický singltrek už čeká na otevření

Díky za návštěvu, milí umělci ze slovenského sdružení ARTEM!

Všechny obce mohou Čkyňským závidět Tajemství čkyňský lvů

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena