Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  OBRAZEM: Bez půdy to nepůjde. Říká lidem výstava v parkánu

PRACHATICE - 16/6 2021 - 8:58 – Nevšední výstavu nabízí od tohoto týdne prachatický parkán. Jmenuje se Bez půdy to nepůjde a potrvá do 12. července.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Výstavu zapůjčilo Zdravému městu Prachatice Biologické centrum Akademie věd a jeho Ústav půdní biologie v Českých Budějovicích. A nemusíte mít vůbec obavu, že půjde o nějakou suchou vědu. Populární formou totiž promlouvá třeba k zahrádkářům, milovníkům přírody a vůbec přemýšlejícím lidem o tak obyčejné neobyčejné věci jako je půda. Výstava je putovní a zdrží se v Prachaticích prakticky měsíc, než se zase vydá na další pouť.

"Na sedmi velkoplošných panelech informuje o významu půdy pro lidstvo obecně i o potřebě smysluplného a trvale udržitelného využívání půdy v České republice. Upozorňuje na poškozování půdy nesprávnými technologiemi a uvádí i několik příkladů výzkumu aktuálních problémů, které se týkají půd. Pracuje s výmluvnými fotografiemi. Stručné a relativně jednoduché informace na panelech jsou v češtině a angličtině. Výstava má výchovný a vzdělávací charakter a je určena pro širokou veřejnost, studenty i mládež," řekla vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Prachatice Marie Peřinková.

Autorem námětu výstavy a většiny fotografií je profesor Miloslav Šimek z Ústavu půdní biologie a podílel se na ní široký kolektiv autorů. "Kvalitní a zdravou půdu nutně potřebujeme. Na půdě stojí základy naší civilizace, půda je podmínkou života. Kromě produkce potravin, vláken a jiných úkolů má půda nezastupitelný význam v krajině, kde mimo jiné vsakuje, zadržuje a čistí vodu, rozkládá organické látky a spoluvytváří zdravé životní prostředí," říká se hned na úvodním panelu.

Ani my v redakci prachatickoNEWS.CZ jsme neodolali pozvání Marie Peřinkové a šli si výstavu prohlédnout. Zaujme hned na začátku vysvětlením, co je to půda a kde se vzala. Následuje stěžejní informace z titulu výstavy, totiž že bez půdy to nepůjde.

Pak přijde na řadu otázka, v jakém stavu je naše půda a krajina a co bychom s ním měli nebo naopak neměli dělat. Vše doprovázejí výmluvné fotografie. Na jedné z nich jsou například žížaly, které žijí v tzv. Amatérské jeskyni v Moravském krasu, ve stálé tmě, vlhkosti i bez přísunu potravy. Nechybí ani panel věnovaný revitalizaci odvodněných rašelinišť u nás na Šumavě. Prostě si na výstavu udělejte čas. Bude to stát zato.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Vimperská parkbouda se vrací na léto. Pozve i Erika Taberyho

Prachatičtí! Chcete lavičky nebo lavičky či schody ke hřbitovu?

Motorkář vyletěl do svodidel a byl odmrštěn na protijedoucí auto

Na Prachaticku se objevily padělky eurobankovek. Policie varuje

Úprava Tankovky ožívá. S projektem se bude žádat o dotaci

Virtuózní varhaník Jakub Janšta rozezvučel chrám sv. Jakuba

Novou elektrickou koloběžku si užil jen měsíc. Zmizela z chodby

OBRAZEM: Spisovatel Ondřej Fibich podepisoval Cesty k Šumavě

Rychlý pokles nezaměstnanosti pokračuje. Trh práce krizi zvládl

Na komíně pedárny přistál čáp. Přinese zvýšení porodnosti?

OBRAZEM: Z Dolan u Čkyně jede koloběžkové poselství na Hanou

Krádež v domě v Ševčíkově ulici má mít na svědomí recidivista

OBRAZEM: Bára Hrzánová přijela po roce zazpívat seniorům

Podvodník vylákal jedenáct tisíc jen díky e-mailu a telefonátu

OBRAZEM: První prachatický singltrek už čeká na otevření

Díky za návštěvu, milí umělci ze slovenského sdružení ARTEM!

Všechny obce mohou Čkyňským závidět Tajemství čkyňský lvů

Zimní zahrada hostí nejen běloruské památky zapsané v UNESCO

Za zdemolování soudní síně autem padla maximální pokuta

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena