Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Chatky na Vodníku pro Kutila, Paštiku nebo vimperské mládí?

VIMPERK - 6/5 2021 - 15:04 – Ve Vimperku vypukla bitva o to, kdo postaví nové turistické chatky na Vodníku. Uchází se o to tři subjekty.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Sice jde o běžné výběrové řízení na pronájem a přestavbu osmi turistických chatek na Vodníku, ale už jeho začátek na zastupitelstvu ukázal, že půjde o bitvu dvou místních vlivných mužů, podnikatelů a zastupitelů Martina Paštiky a Zdeňka Kutila, ke kterým se přidalo vimperské podnikatelské mládí.

Osm chatek má od roku 2010 pronajato Martin Paštika, který přišel s nápadem je zbourat a postavit nové s tím, že si tuto investici takzvaně odbydlí. Radní se mu chystali vyjít vstříc, ale zastupitelstvo řeklo, že na pronájem vypíše výběrové řízení (Chatky na vimperském Vodníku mají jít k zemi. Kdo postaví nové?). A to má nyní tři účastníky.

Do řízení se přihlásil Martin Paštika, který ho inicioval a také podnikatel Zdeněk Kutil se svou společností GSI Hotely, která ve Vimperku provozuje Hotel Zlatá hvězda. A k nim se připojili dva mladí vimperští rodáci, kteří podnikají podle svých slov v USA a ve Vimperku se chtějí pustit také do podnikání – jde o dvaatřicetiletého Miroslava Hyrmana a třiatřicetiletého Petra Malíka.

Hned na začátku jednání zastupitelstva o investorovi nových chatek vyrukoval Zdeněk Kutil s prohlášením o tom, že ostatní dvě nabídky jsou formálně vadné a nesplňují podmínky výběrového řízení. „Ani jedna nevyhověla zveřejněným podmínkám,“ řekl s tím, že by měly být z výběrového řízení vyřazeny.

Jeho pokus zbavit se konkurence a zůstat v řízení sám ale nevyšel. „Jsme schopni zvážit, zda všichni splnili podmínky a teď dáme všem stejný prostor k prezentaci jejich nabídek,“ odmítla návrh Zdeňka Kutila starostka Jaroslava Martanová, která je členkou výběrové komise.

Zdeněk Kutil se snažil také zastavit veřejnou prezentaci nabídek s tím, že by mohlo jít o ovlivňování komise a zastupitelstva. „Nejdříve by se měly záměry posoudit po formální stránce a pak by se měly prezentovat,“ řekl. „Veřejná prezentace není kvůli nám zastupitelům, ale kvůli veřejnosti,“ odpověděl mu radní Tomáš Samek.

Jako první představil svou nabídku zastupitelstvu Martin Paštika. Na Vodníku by chtěl postavit osm chatek s atypickou šikmou plechovou střechou a dřevěnou fasádou. Investici odhadl na dvanáct milionů korun a také nabídl nájem 130 tisíc korun ročně, smluvní penále 650 tisíc, a také řešení dodávek vody pro systém zasněžování na Vodníku. Jeho nabídka obsahovala i vybudování přístupové cesty k chatkám z Purkártovy ulice. Celkově přitom byla jeho nabídka nejpropracovanější a ukázala, že poměry na Vodníku dobře zná.

Návrh Martina Paštiky.

Mladí muži ze společnosti Casearo přišli se záměrem na chatky za 5,6 milionu korun a s nájmem 120 tisíc korun. K tomu navíc nabídli, že na Vodníku reinvestují deset procent svého zisku. K tomu přidali také plány například na nové hřiště, dobíječku elektrokol, lukostřelbu nebo kulturní akce. Jejich nabídka byla sice nejobecnější, ale také nejpestřejší.

Návrh společnosti Casearo.

Také nabídka Zdeňka Kutila počítá s investicí za zhruba dvanáct milionů korun. Jeho návrh přitom přišel s chatkami v podobě dřevěných roubených srubů. K tomu nabídl například vybudování multifunkčního hřiště na Vodníku, tribuny nebo třeba tanečního parketu a také slevy na ubytování pro městské hosty. A rovněž pravidelné příspěvky na rozvoj Vodníku a sportu ve městě. Celkovou výši své investice odhadl Zdeněk Kutil na 24 000 000 korun.

Návrh Zdeňka Kutila.

O tom, které nabídky budou nakonec zastupitelstvu předloženy k výběru, musí rozhodnout výběrová komise. Poslední slovo budou mít zastupitelé. Ti si přitom nestanovili příliš konkrétní kritéria, podle kterých budou vybírat. Mělo to přinést co nejzajímavější a nejpestřejší nabídky, ale také to může způsobit nerozhodnost – tedy že se zastupitelstvo názorově roztříští a ani jedna nabídka nezíská nadpoloviční většinu.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena