Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Chatky na vimperském Vodníku mají jít k zemi. Kdo postaví nové?

VIMPERK - 18/3 2021 - 15:27 – Vimperk hledá podnikatele, který si pronajme a zboří osm starých turistických chatek na Vodníku a postaví místo nich nové.  

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Vedení vimperské radnice chtělo prodloužit nájemní smlouvu na turistické chatky na Vodníku. Reagovalo tak na návrh podnikatele a zastupitele Martina Paštiky, který má chatky pronajaté a který projevil zájem je zbourat a postavit nové s tím, že by si investici takzvaně odbydlel. A tím by se mu prodloužila nájemní smlouva o pětatřicet let.

Zastupitelstvo se ale postavilo proti a chce na pronájem veřejnou soutěž. Tu ale vyhlásilo poměrně bezbřeze, což by mohlo nahrát podnikatelům s dobrou znalostí Vodníku. Především však není příliš jasné, podle jakých kritérií budou o novém nebo staronovém nájemci zastupitelé rozhodovat.

Martin Paštika má chatky pronajaté od radnice od roku 2010. Tehdy byl jediným zájemcem o jejich pronájem. Smlouva platí do roku 2026 a nájemné přesahuje 85000 korun ročně. Do chatek podle svých slov musel investovat, aby je bylo možné provozovat. Chatky pochází z 80. let minulého století a nejsou v dobrém stavu. Proto Martin Paštika přišel s návrhem na jejich zbourání a postavení nových.

Investici odhadl na sedm až osm milionů korun a navrhl prodloužení nájemní smlouvy a odbydlování investice do pětatřiceti let. Navíc navrhl, že by ročně dával 30 000 korun městu na rozvoj Vodníka a platil pět tisíc korun ročně za bilboard na propagaci chatek. „Městu by to přineslo rozvoj Vodníku bez nutnosti vydat peníze z městské kasy. Druhým přínosem je stabilizace nájemního vztahu a dalším přínosem je dlouhodobé provozování těch chatek. Určitě to tam nechceme dělat krátkodobě,“ řekl Martin Paštika zastupitelům.

Rada města o návrhu mohla rozhodnout bez jednání v zastupitelstvu. Ale neudělala to. Starostka Jaroslava Martanová téma Vodníku a chatek označila za třaskavé. „Rada se s tím seznámila a řekla ne, my to rozhodovat nebudeme,“ řekl místostarosta Zdeněk Kuncl.

Následně ale vedení města poslalo do zastupitelstva návrh, který navrhoval to, s čím přišel Martin Paštika. Před samotným jednáním se tomu ale část zastupitelů na neveřejném jednání postavila. „Objevila se diskuse, zda by to nebylo příliš jednostranné, dávat příležitost jen jednomu zájemci,“ vysvětlila starostka Jaroslava Martanová.

A proto zastupitelé dostali nakonec na stůl nový návrh, který neobvykle nepřipravilo vedení města ani vedoucí odboru, ale předložil ho zastupitel a radní Tomáš Samek. „Myslím, že je to pro město výhodné, protože chceme ten areál rozvíjet, ale zdroje na investice nemáme,“ řekl s tím, že ale vidí jako nejlepší možnost široce pojatou veřejnou soutěž na pronájem, demolici a postavení nových chatek.

V následné diskusi šlo především o to, jak je výběrové řízení nastaveno. Podezření na to, zda je pojaté tak, aby bylo pro někoho výhodnější, přímo nezaznělo. Podle podnikatelky a zastupitelky Věry Vávrové ale složitost poměrů na Vodníku bude nahrávat těm, kteří tam situaci znají, třeba pokud jde o odkanalizování chatek nebo přístupové cesty k nim a další majetkové poměry. „Ti lidé, nebudou ani vědět, co mají nabízet. – Proč město napřed neřekne, co na Vodníku chce a pak může přijít nějaká nabídka,“ řekla.

Věra Vávrová proto navrhovala odložení bodu a jeho lepší přípravu – především lepšího specifikování podmínek. O odložení bodu žádal i podnikatel a zastupitel Zdeněk Kutil. „Pro mě jsou ty chatky tam vřed. Chceme je tam vůbec – to je otázka? Chceme tam mít na dalších pětatřicet let ubytování pro turisty nebo pro něj najdeme místo jinde?“ ptal se Zdeněk Kutil a volal po větším využití areálu pro občany a ne jen pro podnikání. Město projednalo před dvěma lety s veřejností koncepci rozvoje areálu a udržení chatek v ní zůstalo.

Neurčitě pojaté výběrové řízení kritizoval i Stanislav Hlava, který navrhoval, aby si město nejprve samo udělalo projekt nových chatek a pak hledalo zájemce. Tomáš Samek ale obhajoval široce a poměrně neurčitě pojaté výběrové řízení. „Nechci, aby podmínky byly definované. Nechme samotným zájemcům, aby sami definovali, co jsou schopni nabídnout,“ řekl.

Výběrové řízení pak bylo vyhlášeno obecně podle podmínek, které nabídl Martin Paštika – tedy na pronájem pozemků na dalších pětatřicet let, zbourání chatek a postavení nových. Projekt a náklady ale bude muset nejprve schválit město. Pokud by zastupitelé nevybrali jako nájemce opět Martina Paštiku, musel by nový zájemce čekat na pronájem do doby, než mu v roce 2026 vyprší smlouva.

Hlavními kritérii výběrového řízení pak je „soulad projektu s koncepcí areálu a objektivní důvěryhodnost zájemce“. Zastupitelé tak de facto rozhodli, že nebudou iniciátorem toho, jaký projekt dostanou na stůl, a nakonec zřejmě budou moct volně rozhodovat jen podle toho, jak se jim bude která nabídka líbit.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena