Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Vimperskou talk show Šumavské bylinné zahájil Vinnetou

VIMPERK - 29/5 2021 - 10:01 – Premiérový díl nové vimperské talk show Šumavské bylinné hostil ve čtvrtek 27. května slavného náčelníka Apačů Vinnetoua. 

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Proměňuje se v něj čtyřiatřicetiletý nadšenec Jaroslav Maryška z Husince. "Občas mi říkají vinnetuolog, ale já jsem spíš magor," charakterizuje svou vášeň pro Vinnetoua a vše, co s ním souvisí. Ta se v něm začala rozhořívat už v mateřské školce a nejen že ho neopouští, ale nabírá stále nových forem.

Jako dalšího hosta přivítal moderátor Jan Dvořák na pódiu nově vymalovaného (zmizela červená!) a také vybaveného Městského kulturního střediska ve Vimperku muzikanta, učitele hudby a fotografa Jana Tláskala. A tak první díl cyklu Šumavské bylinné s podtitulem Talk show různých chutí, mohla začít.

Podle slov ředitele MěKS Vimperk Tomáše Jiřičky bude cyklus pokračovat. Diváci ve čtvrtek v souladu s balíčkem pro rozvolňování akcí v kultuře podepisovali čestné prohlášení, že splňují hygienické podmínky stanovené vládou proti šíření koronaviru. 

Nová talk show dostala jméno podle legendárního vína z 22 šumavských bylin a koření, které začal ve Vimperku v druhé polovině 19. století vyráběl zdejší lékárník Bohuslav Budínský a o mnoho let později ve výrobě pokračovalo družstvo Mykoprodukta Vimperk.

Tento speciální mok, který připomínal italská přípitková vína, proslavil Vimperk široko daleko. Jeho historii připomněl Jan Dvořák, jinak mluvčí Národního parku Šumava. A pak se ke slovu dostali hosté. Na úvod zahrál Jan Tláskal na klavír známou melodii z filmů o Vinnetouovi, a tak navodil tu správnou atmosféru.

Od dětství si Jaroslav Maryška hrál na Vinnetoua. Později měl i pokrevního bratra, který se prý podle svých vzorů nechtěl říznou do ruky a smíchat si tak krev, a tak si alespoň společně zakouřili. V nějakých sedmnácti letech zcela propadl světu zfilmovaných dobrodružných příběhů Karla Maye.

Filmy s náčelníkem Apačů prý viděl více než pětsetkrát. S Vinnetouem Piera Brice jich vzniklo 11, celkem pak 17. Do Chorvatska, kde se filmy od začátku šedesátých let minulého století v naprosté většině natáčely, se vypravil Jaroslav Maryška už dobře šedesátkrát. Nejprve vyhledá ve filmu charakteristickou scénu, a pak ji najde v terénu, když je třeba, přijde ke slovu sekera a pila, které vozí sebou, a místo pak fotí v současné podobě.

Často i se sebou samotným v kostýmu Vinnetoua, který jak říká, "naposledy oblékl před třiceti kily". Snímky míst, které od sebe dělí šedesát i více let, skládá do dvojic. Promítá je na besedách a v poslední době je umisťuje i na svůj nekomerční web. Všechno totiž dělá ze záliby, má vedle toho své slušné povolání obchodníka. A taky má ženu a dvě děti, čtyřapůlletý syn se jmenuje Lex po Lexi Barkerovi - Old Shatterhandovi, dcera pak po jedné z hereček. 

Besedy samozřejmě provází spousta zajímavostí a bylo tomu tak i ve Vimperku. Účastníci se například dozvěděli takové pikantnosti, jako že na dvou místech je ve filmech vidět v pozadí autobus na lince Rijeka - Zagreg. Nebo také, jak tvůrci filmu museli šetřit, a také třeba o dvou scénách které ve filmu následují po sobě, kdy proti sobě jedou Vinnetou a pak Old Shatterhand na stejném koni Hatátitlá. Mimochodem - oba vraníci, i druhý Ilči, byly klisny...

Dlouhá léta také sbírá podpisy účastníků natáčení filmů podle Karla Maye na obraz s filmovými hrdiny. A pátrá s pomocí přátel z Chorvatska i z diplomatických kruhů po žijících účastnících či dabérech. A nejen to. "V současné době se zaměřuji hlavně na koně. Ve vinnetouovkách jich hrálo 60, znám je díky přátelům už všechny jménem a teď k nim přiřazuji jejich portréty," říká Jaroslav Maryška.

Besedu provázel řadou precizních hudebních ukázek kombinovaných se zasvěceným slovem učitele hudby Jan Tláskal. Na klavíru předvedl posluchačům, jak německý hudební skladatel Martin Böttcher přiřadil ke každé postavě na plátně vlastní charakteristický motiv, i třeba to, jak se změnila hudba z houpavé melodie prvních vinnetouovek režiséra Haralda Reinla, jakoby v koňském sedle, na ostřejší tóny hudby k filmu Old Shatterhand, kterou složil jiný skladatel, Riz Ortolani. 

Na závěrečnou otázku skvělého moderátora Jana Dvořáka, co by především ocenil na díle Karla Maye, Jaroslav Maryška - Vinnetou odpověděl. "Nejvíce si na něm vážím toho, že v devatenáctém století byl snad kromě Jamese Fenimora Coopra jediným spisovatelem, který psal hezky o indiánech."

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Prachatická radnice opět obnovila praxe pro lidi s handicapem

V jednašedesáti opilý bez respirátoru útočil na řidiče a strážníky

Dny duchovní hudby opět rozezní duši kostela sv. Jakuba Většího

Kulturu, školy a cestovní ruch povede od července nová vedoucí

Divadlo dostalo nové osvětlení. Už nebude svítit do představení

Obvinění z vloupání do zmrzlinářského stánku převzal ve vazbě

Kraj vymění v Prachaticích okna lidem u frekventovaných tahů

NETOLICE jako MALOVANÉ nabídne zdejší muzeum od června

Chtěli popít s nezletilými dívkami. Jedna skončila v nemocnici

Z pokoje v prvním patře rodinného domu zmizelo sto tisíc korun

Na podporu záchranářů běhali a jezdili, teď jim předali dobroty

Prachatická radnice chce postavit discgolfové hřiště u sídliště

Prachatická nemocnice obnovuje od středy návštěvy u pacientů

Strážníci museli kontrolovat bohoslužby. Farnost čelila udání

Participativní rozpočet Vimperka má pauzu. Řeší se jeho pravidla

Xterra v Prachaticích letos bude. Ale bez společenské části

Vimperská zvonice by mohla otevřít už poslední týden v červnu

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena