Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Dny duchovní hudby opět rozezní duši kostela sv. Jakuba Většího

PRACHATICE - 26/5 2021 - 9:50 – Po loňském azylu u sv. Petra a Pavla se Dny duchovní hudby vracejí se skvělým programem ke sv. Jakubovi.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Dny duchovní hudby k poctě prachatického rodáka Jana Neumanna pořádá už po XXVI. odbor kultury, školství a cestovního ruchu v součinnosti s místní římskokatolickou farností. Pro vedoucí odboru Jiřinu Dolejškovou je letošní ročník poslední v roli pořadatelky, protože odchází do důchodu a tak mu věnovala zvýšenou pozornost.

Výsledkem je velmi zajímavý program Dnů, které se letos vracejí do kostela sv. Jakuba Většího po jeho rozsáhlé rekonstrukci. Zahájí je ve čtvrtek 3. června v 19:00 Janáčkovo kvarteto. Komorní smyčcový soubor se po desítky let po právu vyhřívá na výsluní československé, české a světové scény vážné hudby. Vystupuje ve složení Miloš Vacek – housle, Richard Kružík – housle, Jan Řezníček – viola, Břetislav Vybíral – violoncello. Členové Janáčkova kvarteta přednesou skladby Leoše Janáčka, Samuela Barbera a Felixe Mendelssohna Bartholdyho. 

Poté za týden 10. června bude večer patřit Jakubu Janštovi. Proslulý skladatel, pedagog a absolvent pražské AMU, varhaník, ředitel kůru v kostele sv. Františka z Assisi u křížovníků a držitel řady cen z mezinárodních varhanních interpretačních i improvizačních soutěží dokáže v Prachaticích své hudební mistrovství při přednesu skladeb Johanna Sebastiana Bacha, Johannesa Brahmse nebo Antonína Dvořáka. Těšit se můžeme i na ukázku jeho improvizace na téma skladatele a varhaníka Petra Ebena.

Cyklus koncertů uzavře 17. června ve stejném čase houslový virtuos Pavel Eret, významný představitel české houslové interpretace. "Hudba je řečí srdce, jež překonává kulturní bariéry mezi lidmi celého světa. Mým cílem je šířit toto porozumění," píše na svých webových stránkách muzikant, který, mimochodem, hovoří řadou evropských a světových jazyků. Jeho housle k posluchačům promluví mezinárodně srozumitelnými tóny skladatelů Johanna Sebastiana Bacha, Nikoly Paganiniho, a také současného rockera Petra Jandy.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Kulturu, školy a cestovní ruch povede od července nová vedoucí

Divadlo dostalo nové osvětlení. Už nebude svítit do představení

Obvinění z vloupání do zmrzlinářského stánku převzal ve vazbě

Kraj vymění v Prachaticích okna lidem u frekventovaných tahů

NETOLICE jako MALOVANÉ nabídne zdejší muzeum od června

Chtěli popít s nezletilými dívkami. Jedna skončila v nemocnici

Z pokoje v prvním patře rodinného domu zmizelo sto tisíc korun

Na podporu záchranářů běhali a jezdili, teď jim předali dobroty

Prachatická radnice chce postavit discgolfové hřiště u sídliště

Prachatická nemocnice obnovuje od středy návštěvy u pacientů

Strážníci museli kontrolovat bohoslužby. Farnost čelila udání

Participativní rozpočet Vimperka má pauzu. Řeší se jeho pravidla

Xterra v Prachaticích letos bude. Ale bez společenské části

Vimperská zvonice by mohla otevřít už poslední týden v červnu

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena