ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Ceny Štítu putují i do Strakonic, Mnichu a Blatné

ZPRÁVA a OBRAZEM - Hlavní cena prachatické přehlídky amatérských divadel zůstala po letech opět doma a Štítek letos děti udělily Prácheňské scéně z Písku.

# Pátek 22/3 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

V prachatickém městském divadle v pátek 22. března večer vyvrcholil čtyřicátý devátý ročník divadelní přehlídky o Štít města Prachatic, když hlavní cenu přišel předat starosta Jan Bauer. A vyhlášeni byli i vítězové pětadvacátého ročníku Štítku.

Obě přehlídky letos nabídly vystoupení třiasedmdesáti herců z deseti souborů, které hodnotila porota složená z herečky a absolventky DAMU Hany Patrasové, divadelní režisérky Ivany Bečvářové a fyzického básníka Petra Váši.

Porotci nakonec udělili jen jednu cenu nad plán a to zvláštní ocenění českobudějovickému souboru J. K. Tyl za jeho edukativní pohádku o včelách a Běle. Štítek si podle rozhodnutí dětských diváků odnesla hned první pohádka, kterou přivezla písecká Prácheňská scéna a nazvala ji O mazané kovářce.

Cenu diváka Štítu získal soubor MonAmour z Mnichu, který soutěžní část přehlídky letos uzavíral s komedií o randění ve čtyřiceti. Vtipná inscenace se vyrovnala kvalitou profesionálním souborům a výkon Moniky Novákové část publika dokonce ocenila potleskem ve stoje.

Cena za ženský herecký výkon putuje do Strakonic. Porota ji udělila Kristině Kubíčkové z Tvůrčí skupiny pokročilých při DS Čelakovský Strakonice. Ta se role nepříjemné a i po smrti kritizující matky zhostila s velkým citem a komediálním talentem.

Cenu za mužský herecký výkon porota udělila Vojtěchu Kovářovi z divadelního souboru z Blatné. Ten sice nehrál v představení Smím prosit, Dodo? úplně hlavní roli, ale zhostil se svého úkolu skvěle. Ze všech herců celé soutěžní části Štítu byl nejlépe usazený v roli.

A nakonec hlavní cenu Štít města Prachatic získal domácí soubor Dutam. Jeho režisérka Marcela Haspeklová připravila se souborem hru, kterou napsal prachatický rodák a autor několika knižních bestselerů David Jan Žák. Náročné psychodrama oslovilo nejen porotu, ale i diváky.

NAŠE RECENZE Z JEDNOTLIVÝCH PŘEDSTAVENÍ:

Štít odstartoval těžký kalibr domácího Dutamu

Diváky Štítu bavila skvělá francouzská komedie

Třetí představení Štítu bylo určeno pro náročné

Soutěžní část Štítu zakončily i ovace ve stoje

Před objektivem porotkyně Ivana Bečvářová a Hana Patrasová.

Štít moderovali i letos zleva Ladislav Mráz ze spolku Heros a Petr Kolín ze spolku Dutam. Pro diváky sehráli patnáct soutěžních miniscének a těm, kteří uhodli, z jakého filmu či hry byly, rozdělili prý 852 tic-tac bonbonů.

Ocenění poroty za včelařskou pohádku pro Václava Krištůfka.

Štítek získali písečtí ochotníci.

Monika Nováková (MonAmour) si nejvíce získala prachatické publikum.

Kristina Kubíčková ze strakonického souboru s cenou za nejlepší ženský herecký výkon.

Vojtěch Kovář z blatenského souboru byl v roli Doda naprosto vynikající. Řadou cen ověnčený amatérský herec děkoval organizátorům za skvělé zázemí.

Vítěze dorazil vyhlásit starosta Jan Bauer.

Vlevo autor textu vítězné inscenace David Jan Žák a režisérka Dutamu Marcela Haspeklová.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky