ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Diváky Štítu bavila skvělá francouzská komedie

ZPRÁVA a OBRAZEM - Téměř plné prachatické divadlo výborně pobavili druhým představením Štítu divadelníci z Blatné se skvělým Vojtěchem Kovářem v roli Doda.

# Čtvrtek 14/3 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Ve středu 13. března večer pokračoval v prachatickém městském divadle druhým představením čtyřicátý devátý ročník přehlídky amatérských divadel o Štít města Prachatic. Tentokrát přijel velmi zkušený soubor z Blatné, který za dobu své dlouhé existence uvedl na šest set premiér, získal mnoho cen a v Prachaticích potvrdil, že jde o vysoce kvalitní amatérský soubor.

Představení předcházelo opět minipředstavení moderátorské dvojice Ladislav Mráz a Petr Kolín, kteří pro publikum připravili už druhé poznávání divadelních a filmových scének. Výherci tradičně obdrželi vtipně bezcenné ceny. A po představení nechybělo pravidelné hodnocení poroty, do kterého se může zapojovat i veřejnost a soubor pochválit nebo s ním diskutovat.

Blatenští přijeli s povedenou francouzskou komedií dua Bitton – Munz, která je plná skvělých dialogů, svižná a nabízí i aktuální humor. Hlavní hrdina v ní řeší, jak splnit podmínku získání dědictví, kterou je sňatek a nejméně rok trvající manželství. A protože dnes už je možné, aby se brali i dva lidé stejného pohlaví, proč toho nevyužít…

Soubor hrál představení už posedmnácté a bylo znát, že je s ním hodně sžitý a dobře ho zná. I porota ocenila, jak dobře jsou na sebe herci v jednotlivých postavách napojeni a zazněla i chvála toho, jak se hercům podařilo nastavit a držet charaktery postav. A především bylo vidět, jak pány, kolem kterých se točí hlavní část děje, představení baví.

Velkou devizou hry blatenských ochotníků pak byl vynikající a také porotou vyzdvižený výkon Vojtěcha Kováře v roli Doda. Ten by jistě působil skvěle i na prknech profesionálních scén. Ostatně za roli Doda už byl oceněn loni na Divadelním Pikniku Volyně a v posledních letech dostal i řadu dalších cen na dalších přehlídkách.

Co se souboru povedlo určitě na jedničku, bylo to, jak rozesmáli a pobavili publikum. Rozhodně také ukázali, že řemeslně jsou na tom výborně. Porota sice Blatenské úplně nepochválila za to, že v závěru přidali do hraní asi více intenzity a rychlosti, než by bylo třeba, ale diváky tím určitě strhli.

V pátek 15. března čeká Štít už třetí divadelní představení. Opět od devatenácti hodin v prachatickém divadle. Přijede další velmi zkušený soubor, který brzy oslaví sto sedmdesát let své existence – Bechyňský divadelní spolek Lužnice.

Jeho představení nazvané Kdo se bojí Beatles, je už také prověřeno časem. Premiéru mělo loni v květnu a podle webu amatérského divadla s ním soubor chce letos i na píseckou a dačickou divadelní přehlídku. Jde o hru s tragikomickým rázem pro devět herců, která včetně přestávek zabere hodinu a padesát minut.

Moderátoři ztvárňují v poznávací scénce, jak Bohůšovi chcípla koza.

Štít odstartoval těžký kalibr domácího Dutamu

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky