ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Soutěžní část Štítu zakončily i ovace ve stoje

ZPRÁVA a OBRAZEM - Poslední dvě představení letošního ročníku prachatického Štítu přinesla vztahová témata v humorném podání a ukázalo se, že papírové předpoklady nelhaly.

# Čtvrtek 21/3 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

V pondělí 18. března pokračoval čtyřicátý devátý ročník prachatické divadelní přehlídky s trochu duchařskou, trochu temnou i trochu odlehčenou komedií s prvky vztahového dramatu Vrátila se jednou v noci argentinského dramatika Eduardo Rovnera. Přijela s ní Tvůrčí skupina pokročilých při Divadelním spolku Čelakovský ze Strakonic a výborně pobavila diváky.

Hra v podání strakonických ochotníků přinesla silné téma oidipovské a současně kritické matky a syna, který je z ní zoufalý tak, až jí neustále lže i po její smrti. Soubor pod vedením režiséra Eduarda Krčka z matky nakonec neudělal jen čistě negativní postavu, která syna ničí, ale dovedl ji k pochopení a syna k odpuštění.

Hra tak byla, ač souborem označená jako černá komedie, nejsilnější ve své dramatické části. A pak také v duchařských scénách, kterým vládl výborně podaný humor. Naopak části, které hráli Strakoničtí odlehčeně, byly nejslabší. Přeci jen ze stíhací kritické matky se těžko dělá humorná postava.

Představení herecky dominovala Kristina Kubíčková. Ukázala totiž na jevišti, že je žena s velkým komediálním talentem i velkým srdcem, díky čemuž umožnila pochopit i tak děsivou figuru, jakou je oidipovsky drtící matka. A v průběhu představení rostl i výkon Jaromíra Tomana v roli syna. Zejména v dramatičtějších částech, kde se jejich vztah lámal, byl výborný.

Závěrečné představení soutěžní části Štítu pak ve středu 20. března dopředu slibovalo vrchol letošního ročníku této nepostupové přehlídky amatérských divadel. Autorskou hru Dokud se randí přivezla dvojice režisérky Bety Minářů a herečky Moniky Novákové z Mnichu na pomezí Jihočeského kraje a Vysočiny. Jejich hra odlehčující humorem napětí z randění svobodné čtyřicítky už získala řadu cen.

Mimo jiné to byla cena za ženský herecký výkon na Třešťském divadelním jaru. Dál to byla cena za režii na stejné přehlídce a cena za herecký výkon na Národní přehlídce divadel jednoho herce v Kaznějově. Odtud mají obě dámy i cenu za inscenaci a doporučení k účasti na Jiráskově Hronově. V roce 2019 Bety Minářů a Monika Nováková ještě pod hlavičkou DS Tyl Dačice Národní přehlídku divadel jednoho herce i vyhrály.

Svou vysokou divadelní kvalitu představení potvrdilo i v Prachaticích, což dokládá i to, že část publika po něm tleskala dlouho ve stoje. Hra je to totiž vtipná a výkon Moniky Novákové v podstatě profesionální. Pohled na randění ve čtyřiceti mají tvůrkyně svěží, originální i něžný. Navíc Monika Nováková mistrně ve svém monologu komunikuje s publikem. Představení prostě nemělo žádnou větší chybu a o Štítu je tak možná už rozhodnuto.

Porota to však nebude mít letos vůbec jednoduché. Štít je totiž tentokrát svým způsobem zrádný. Třeba adepti na mužský herecký výkon jsou minimálně dva – Vojtěch Kovář coby Dodo ve druhém soutěžním představení a Jaroslav Mrzena ve hře Kdo se bojí Beatles. A pokud by chtěla porota rozhodovat netradičně, cenu by si zasloužili i David Jan Žák a Jiří Chemik Pešek z Dutamu, kteří společně vytvářejí jednu postavu.

I rozhodování o ceně za ženský herecký výkon nemusí být jednoduché. Monika Nováková i Kristina Kubíčková byly obě vynikající, ale každá jiným způsobem. Ostatně obtížně srovnatelná byla nakonec všechna letošní představení. Závěrečné sice bylo v podstatě profesionální, ale porota může projevit snahu ocenit i to, že ostatní soubory pracovaly jako kolektivy a ještě ceny žádné nedostaly. Pokud by tedy porota přeci jen taktizovala a nedala Štít dvojici dam z Mnichu, zasloužil by si ho podle našeho redakčního hodnocení domácí Dutam, který v součtu všech kritérii předvedl asi nejméně nevyrovnanosti, chyb a silně oslovil publikum.

Jak porota nakonec rozhodla, a jestli jako loni přidá i další čestná uznání, se ukáže v prachatickém divadle v pátek 22. března od devatenácti hodin na vyhlášení cen. Po něm přijde na řadu ještě komedie Prasopera v podání divadelního souboru Kašpárkův Hrobeček a pak už bude moct publikum začít vyhlížet příští jubilejní ročník Štítu.

Tvůrčí skupina pokročilých při DS Čelakovský Strakonice:

    

Monika Nováková a Bety Minářů (MonAmour Mnich):

Trofej, kterou v pátek 22. března v 19:00 v městském divadle získá vítěz.

 

Třetí představení Štítu bylo určeno pro náročné

Diváky Štítu bavila skvělá francouzská komedie

Štít odstartoval těžký kalibr domácího Dutamu

 

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky