ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Štít odstartoval těžký kalibr domácího Dutamu

ZPRÁVA a OBRAZEM - Nový ročník divadelní přehlídky o Štít města Prachatic zahájilo v městském divadle jedno z nejnáročnějších představení za několik let.

# Úterý 12/3 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Štít otevřel v pondělí 11. března večer v prachatickém městském divadle už svůj čtyřicátý devátý ročník. Moderování se opět ujala dvojice Ladislav Mráz z divadelního uskupení Heros z Osek a Petr Kolín z divadelního spolku Dutam. Jako každý rok zpestřili uvedení představení trochou zábavy. Obvyklé kvízové otázky o vtipně bezcenné ceny letos nahradilo poznávání divadelních a filmových scének.

První soutěžní představení přehlídky pak mělo několik ne úplně tradičních rozměrů. Domácí soubor – v tomto případě Dutam – se Štítu neúčastnil řadu let. Navíc se představil s autorskou hrou, kterou napsal prachatický rodák a autor několika knižních bestselerů David Jan Žák a režie se ujala jedna z nejvýraznějších a nejkřehčích osobností prachatické kulturní scény divadelnice a básnířka Marcela Haspeklová.

Především však měla jejich hra Spolujezdec premiéru v Prachaticích na konci loňského léta a pak s ní soubor zavítal ještě do Strunkovic nad Blanicí a Zbytin a neustále na ní pracoval a zdokonaloval ji. Řada diváků tak mohla srovnávat a součástí zhodnocení představení jsou i otázky týkající se toho, jak velký pokrok soubor udělal. A ten je opravdu velký a pozitivní.

David Jan Žák řekl, že na premiéře byli v podstatě hlavně rádi, že jim nevypadl text. Z této polohy došel Dutam ke kompaktnímu, vyrovnanému a sevřenému tvaru, který je až neuvěřitelně hutný, vážný a nenechá diváka vydechnout. A přitom ani trochu nenudí ani nepřetěžuje.

K velkému posunu došlo u příběhu v příběhu, který je součástí představení. Z nevýrazné části se stala skvělá ironizující groteska a fraška a návrat z ní zpět do hlavního děje je silně mrazivý. Stejně jako závěr hry.

Těžké má hra především téma. I když Dutam v žádném případě netlačí na děsivost a hrubost a naopak je mírný, divák je tak či onak sevřen očekáváním něčeho špatného. A to proto, že k drsné tragédii hra směřuje po celou dobu bez jakýchkoliv pochyb.

Dutam tak namíchal zajímavou kombinaci mrazivého tajemství v poměrně mírném obalu, který ale o to víc nutí k přemýšlení. Navíc hra nestojí na dialozích a nemá prakticky žádné oddechové místo. Spolujezdec je složen z na sebe navazujících situací, které se vrší ve stabilním tempu v jednu velkou temnou situaci.

Velký a pozitivní progres udělala také scéna a kulisy. Dopracování příběhu v příběhu pak rovněž dalo mnohem více prostoru ke hraní i Petře Sovové a Petru Kolínovi. Jejich výkony se tak mohly přiblížit hlavní dvojici, kterou skvěle tvoří David Jan Žák a Jiří Chemik Pešek.

Oba svým způsobem vlastně nehrají a jen dávají prostor té své části, která patří k jejich postavám. Ostatně hra vznikla pro ně. Propojení jejich výkonů by si přitom zasloužilo při udělování cen ocenění i od poroty. Společně totiž vlastně vytváří unikátním způsobem jednu postavu.

V historii Dutamu i na prachatické divadelní scéně je Spolujezdec mimořádný počin. Z připomínek poroty se zdá, že už mu nechybí mnoho k dokončení a pak bude už jen zbývat, aby se soubor s finální verzí sžil a hrál ji co nejdéle. Je to zřejmě tím, že Dutam se tentokrát nesoustředil tolik na to, aby si především užil tvůrčí proces, ale odvážil se budovat hru s pevným sdělením a formou.

Dutam teď bude muset čekat, co předvedou ostatní soubory a zda na něj vyjde nějaká cena, ale už teď je možné konstatovat, že za půl roku práce předvedl velké a úctyhodné divadelní úsilí, které publikum zaujalo a po celou dobu vlastně ani nedutalo. A oslovit diváka tak, že mu uvíznete v duši, je velká věc bez ohledu na dokonalost.

Štít bude pokračovat v prachatickém městském divadle ve středu 13. března od devatenácti hodin. O druhé soutěžní představení se postarají divadelníci z Blatné, kteří přivezou sto minutovou (s přestávkou) svižnou komedii Smím prosit, Dodo? Loni s ní získali na Dačickém kejklování doporučení k účasti na Divadelním Pikniku ve Volyni, kde pak Vojtěch Kovář získal cenu za svůj herecký výkon.  

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky