zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Slunce a noviny musí vyjít každý den - Zdeněk Přibyl se loučí

PRACHATICE - 8/12 2022 - 16:15 – Táta miloval inteligentní humor, lidi a dobré fotky a příběhy. Rozloučíme se s ním proto několika historkami, které říkají, kdo byl.

      

   Text: TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL, foto: JAROSLAV PULKRÁBEK  

  

Táta zemřel ve věku 73 let po dlouhé těžké nemoci v pátek 2. prosince a ve smuteční síni na prachatickém hřbitově se s ním dnes 8. prosince rozloučila naše zarmoucená rodina, přátelé, kamarádi, známí, kolegové i spolupracovníci a představitelé veřejného života. Všem moc jako rodina děkujme, že přišli. Také děkujeme za stovky kondolencí, které dorazily a všem, kteří se na posledním rozloučení podíleli.

Napsal jsem o tátovi, že byl novinářská legenda a nejlepší zpravodajský fotograf regionu za uplynulých padesát let. To říká hodně o jeho práci, ale ne o jeho životě. O tom víc vypovídá to, že mu celý život pavouček z porodnice nosil štěstí, nebo že půjčoval ochotně psací stroje. Tyto internetové noviny mu čtrnáct let patřívaly a pracoval v nich sedmnáct let a tak si zaslouží, aby rozloučení s nimi pro něj bylo trochu osobnější :)

-

Když se táta 1. září 1949 narodil v táborské porodnici a dali ho babičce do náruče, snesl se nad něj od stropu malinký pavouček. Já říkám, že je to zpráva o stavu tehdejšího zdravotnictví, ale tento výklad se v rodině neujal ;) Naopak, od té doby se u nás věří na to, že pavoučci nosí štěstí a jsou u nás ve velké úctě. Táta prostě věřil, že taková událost hned po narození, musí mít svůj význam.

A pravdou je, že ten pavouček tátovi štěstí mnohokrát přinesl. Asi nejvíc, když potkal mámu a také v tom, že se mohl živit fotografováním. Takový koníček v dobách jeho mládí měli v Čechách možná jen tisíce lidí, živit se jím mohly sotva desítky a v tak malém okrese, jako je náš, jen jednotky. Ani dnes u nás moc profesionálních fotografů nenajdete.

7. října 1970 dorazil táta na čaje do prachatického Národního domu v uniformě vojína Československé lidově demokratické armády. Jeho útvar byl do Prachatic převelen z Benešova a pro tátu šlo o vůbec první vycházku v Prachaticích, tedy první setkání s městem, které se mu stalo osudem.

Vždy když to vyprávěl, s potutelným úsměvem říkával, že šel tehdy jen domluvit holku kamarádovi. Ať tak nebo tak, oslovil tam ten večer tehdy osmnáctiletou studentku místní střední pedagogické školy Miladu Stieblerovou. A krásná a štíhlá studentka na něj udělala takový dojem, že se ještě ten večer ptal, kde bydlí. Neřekla mu to, ale nechala se doprovodit domů. Když tenhle příběh táta vyprávěl – a my jsme ho všichni slyšeli snad stokrát – byl vždy pyšný a v očích mu zářilo štěstí.

Někdy v době, když už jsme jako jeho tři synové byli na světě a už pracoval v Hraničáři, ho začalo bolet břicho. Na chození po doktorech táta nikdy moc nebyl, ale tentokrát to bylo nutné a ukázalo se, že jde o zánět slepého střeva. A pak se odehrál dialog, o kterém jsme také slyšeli mockrát.

Táta začal panu doktoru Magerovi tvrdit, že musí do práce, protože slunce a noviny musí vyjít každý den. A odmítal jít na operaci tak vehementně, až se u nás traduje, že na něj pan doktor musel zvýšit hlas a rozhodně mu oznámit: Tak nevyjdou noviny!! - Další číslo Hraničáře samozřejmě vyšlo a podařila se i tátova apendektomie.

Po listopadových událostech roku 1989 za tátou přišli do redakce lidé, kteří se u nás podíleli na socio-ekonomicko-politických změnách. Potřebovali rozšířit mezi lidi informace a texty. Jenže psací stroje tehdy nebyly v každé rodině, jako dnes počítače. Největší koncentrace se jich našly na úřadech, které stále ještě řídili předrevoluční úředníci, a hodně se jich našlo také v redakci Hraničáře.

A táta jim psací stroje ochotně půjčil. A nejen to – když viděl, jak zoufale pomalu na strojích datlují dvěma prsty, sedl si ke stroji sám a psal, co potřebovali, jen to svištělo. Na střední škole totiž prošel kurzem psaní všemi deseti prsty a na to, jak mu to šlo, byl hrdý. Dokázal psát zprávu, povídat si přitom s vámi a ještě kouřit.

Pavouček z porodnice mu tedy nosil štěstí, miloval svou ženu a také svou práci, a když jste ho o něco slušně požádali, pomohl vám. Méně zkušeným fotografům rád poradil i uvolnil místo na dobrý záběr a své fotografie nezřídka poskytoval zdarma. Martina Bošková Pivoňková, která mu dnes zazpívala na rozloučenou, řekla, že byl takové slunce pro všechny. Samozřejmě nebyl dokonalý, ale v tom, co dělal, sloužil svému městu a regionu s velkou oddaností…

Psal jsem také o tom, že byl prostředníkem mezi realitou a čtenáři. V takovém postavení jste mostem, který potřebují obě stany, ale nevnímají jeho důležitost na první pohled. Když však takový most náhle zmizí, je ztráta o to bolestivější. Pokud to platí o tátově odchodu i pro vás, zkuste si říkat to, co říkám sobě i rodině – že šel jenom napřed. A pokud mu někdy věnujete vzpomínku, řekněte mu také, ať na sebe zatím dává pozor…

prostřední syn prostředního syna Tomáš Přibyl

 

P.S.: Díky za fotografie táty, které pořídil Jaroslav Pulkrábek, ředitel Kulturně informačního centra Volary a sdílel je jako vzpomínku na fb. Vystihují tátu při práci - soustředěného na záběr a naslouchajícího s poznámkami. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

V půl deváté ráno se zloděj ženě přehraboval v bytě ve skříni

OBRAZEM: Discgolfové hřiště má díky Nadaci ČEZ i nový mobiliář

Zemřel Zdeněk Přibyl – novinářská legenda Prachaticka

Silně opilý muž napadl v Husinci lékaře a policistu. Toho i zranil

Volarské seniorky vystavují v KreBulu už jen do konce listopadu

Nový vimperský kalendář je o památkách a proměnách života

ŠUMAVA LITERA: Ceny získaly i Prameny Vltavy a Ruce houslisty

OBRAZEM: Desítky dárců krve se dočkaly velkého poděkování

Na obchvatu Strážného sjel ze strže nákladní vůz plný obilí

V Prachaticích vystavuje světově uznávaný ilustrátor Jindra Čapek

Nové vedení Prachatic připomnělo 33 let od pádu komunismu

Namrzlé šumavské silnice si vyžádaly první oběť nové zimy

OBRAZEM: Také ve Volarech si připomněli veterány a oběti válek

OBRAZEM: Na volarské poslední leči nechyběl soud ani zábava

Policisté hledají řidiče, který vezl v červenci domů opilou ženu

Ukradená školní tuba skončila záhadně u lesa, našel ji houbař

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena