zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Trh práce Prachaticka začínají ovlivňovat inflace, energie i obavy

PRACHATICKO - 14/10 2022 - 10:20 – Náznaky prvních dopadů vysoké inflace na počty lidí bez práce na Prachaticku jsou zatím slabé a mohou paradoxně pomoct.

      

   Text: TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL 

  

Míra registrované nezaměstnanosti na Prachaticku v posledních dvou měsících stoupla z 2,1 na 2,4 procenta. V tomto období je přitom růst neobvyklý, i když je poměrně malý. V srpnu a září klesala nebo stagnovala nezaměstnanost v našem regionu i v covidových letech 2020 a 2021.

V absolutních číslech přitom nejde o problém. V evidenci úřadu práce přibylo v srpnu a září celkem jen 85 lidí. Přesto jde zřejmě o první náznak dopadů silné inflace, růstu cen energií a obav ze situace v Evropě v zimě.

Na jaře a v létě přitom trh práce Prachaticka působení inflace odolával, co se týče počtu nezaměstnaných, ale signálem toho, že některé firmy začínají být opatrnější, bylo už to, že v létě poklesl zhruba o 15 % počet volných míst. Ten se i v covidových letech držel kolem dvou tisíc a nyní se už několik měsíců pohybuje kolem sedmnácti set.

Dál tak převládá nedostatek lidí na práci a zaměstnavatelé dál mají těžkou pozici při shánění nových zaměstnanců. Tato situace u nás trvá řadu let a ekonomové o ní mluví jako o přehřátí trhu. Pokud by přitom nezaměstnanost na Prachaticku přes zimu dál mírně rostla – o něco více než v posledních letech - mohlo by to přitom trh konečně alespoň částečně ochladit a podmínky na něm vrátit blíže k normálu. A to aniž by to současně znamenalo pro společnost velký socioekonomický problém.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Do vimperské městské rady se vrací bývalý místostarosta Sýs

Pytlák si odnesl hlavu jelena i s parožím. Škoda je 115 000 korun

Na Prachaticemi darované tornádové hrušni už se urodily hrušky

Perlorodky v Blanici volají o pomoc. Pomáhá jim šumavský park

OBRAZEM: Prachatické centrum Na půdě ukazuje, jaký má smysl

Výstava na stromech náměstí představuje problémy s pitím kávy

Úředníci prachatické radnice prožili hendikep na vlastní kůži

Tištěné vázy lákají k návštěvě designového centra Neumannka

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena