zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  MIROSLAV LORENC: Komunální a senátní volby jsou za dveřmi

PRACHATICE – placená inzerce - Blíží se komunální a senátní volby. Koncem září si budou občané ve svých městech a obcích volit na čtyřleté volební období nové zastupitele.

      

   ANO 2011  

  

Společně s komunálními volbami bude v našem volebním obvodu č. 10 probíhat volba do senátu. V Prachaticích bude usilovat o co možná nejvyšší počet mandátů do zastupitelstva devět politických subjektů, ze kterých vzejde 21 nových zastupitelů.

Následně podle počtu dosažených mandátů se utvoří koalice, která by měla disponovat s minimálním počtem 11 mandátů. Po dohodě s koaličními partnery si zvolí ze svých řad vzniklé koalice starostu, místostarostu a sedmičlennou radu města.

Volby do senátu (horní komory parlamentu) se konají každé dva roky v jedné třetině obvodů. Probíhají podle zásad většinového systému v jednomandátových obvodech a jsou dvoukolové. Senátor může být zvolen již v prvním kole, získá-li nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů. Jak kandidáti do senátu, tak politická uskupení jdou do voleb s určitou vizí (programem), čeho by chtěli ve volebním období dosáhnout.

Když se ohlédnu zpět a vrátím se k parlamentním volbám do dolní komory, tak si uvědomuji, jak se politická kultura mění. Vítězové posledních voleb „koalice spolu“, je složená z pěti politických subjektů (ODS, TOP 09, KDU, Piráti, Starostové). Přiznám se, když zpětně zalistuji v programech jednotlivých současných vládních stran, je pro mě záhadou, jak se při názorové rozlišnosti v něčem shodnou.

Když se vrátím ke krajským volbám (2020), které hnutí ANO vyhrálo v 10 ze 13 krajů. Je politováníhodné, že politici v některých krajích nerespektovali výsledky krajských voleb. Podařilo se jim utvořit někdy až neuvěřitelné „slepence“ jen proto, aby poslali hnutí ANO do opozice.

Současná vláda mě zatím nepřesvědčila o tom, že bude šetřit (tři nová ministerstva, političtí náměstci na ministerstvech: Ministerstvo pro vědu a výzkum, Ministerstvo pro legislativu, Ministerstvo pro evropské záležitosti). Neudělala zatím žádný zřetelný krok ke zmírnění inflace, zdražování potravin, energií a pohonných hmot. Je smutné, že se vláda neinspiruje od okolních zemí v boji proti narůstající inflaci. Je zarážející, že se již několikrát změnila jednotlivá stanoviska a rozhodnutí ministrů a premiéra.

Miroslav Lorenc, místostarosta města Prachatice

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Na vlak jedoucí do depa někdo vystřelil ze vzduchové zbraně

Ateliér Seidel fotografoval ve Volarech a chystá se do Prachatic

Kradl dvakrát v prachatické firmě. Poprvé okradl spícího muže

Kritici letního kina se přepočítali. Jeho návštěvnost je vysoká

Budování singltreků má v okolí Prachatic kam pokračovat

OBRAZEM: Po boudě otevřela na Libíně také Galerie Vysoko

Obnova Soumarského rašeliniště funguje. Má více a více vody

Nezaměstnanost Prachaticka je i při vysoké inflaci stabilně nízká

Otec a syn vařili pervitin i po obvinění a ovlivňovali také svědky

Padla jedna z ikonických lip u Křížku předčasně a také zbytečně?

Pod lípou bavily holky z Jámy, dechovka, gymnastky i pohádka

K prvorepublikovým ŘOPíkům po nově vybudované stezce

Výtvarně vždy mimořádný Salve Prachatice visí v Zimní zahradě

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena