Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  O regulaci holubů městským holubníkem se hlasovat nebude

PRACHATICE - 30/5 2022 - 19:17 – Další ročník prachatického participativního rozpočtu skončil předčasně. Objevil se v něm i nápad na městský holubník.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

 

Do letošního už třetího ročníku prachatického participativního rozpočtu přišly dva návrhy. První se týkal městského holubníku a druhý nových schodů v Lázeňské ulici pod VDI Otava. Jenže ani jeden z nich nesplnil podmínky a radní tak jen vzali na vědomí, že do participativního rozpočtu nepřišly žádné přípustné návrhy.

S návrhem na městský holubník přišla Šárka Hettnerová. Argumentovala zkušenostmi z měst, kde se podařilo výskyt holubů díky holubníku humánně regulovat. Holubi si totiž holubník rychle najdou, tráví v něm hodně času a neposedávají tak po památkách, je možné je tam i krmit a regulovat jejich stavy odebíráním vajíček z hnízd.

Druhý návrh předložila Monika Štumpauerová s několika podporovateli. Přišla s nápadem vybudovat schody na zkratce u VDI Otava v Lázeňské ulici. Jenže její projekt by vyžadoval územní rozhodnutí, protože by šlo o novou veřejnou cestu. A první návrh nebyl směrován na konkrétní pozemek, jen jako místo ke zvážení navrhoval lokalitu, která nepatří městu. A oba projekty tak spadly pod stůl.

Participativní rozpočet v Prachaticích prosadila zastupitelka Barbora Koritenská a každoročně v něm mohou soutěžit návrhy z řad široké veřejnosti, jejichž realizační cena nepřesáhne sto tisíc korun včetně DPH. Zatím největším problémem se ale ukazuje to, že pravidla obsahují řadu podmínek – jako třeba to, že projekt nesmí potřebovat územní rozhodnutí nebo má být na městském pozemku. A to navrhovatelé neumí často posoudit a město jim s dopracováním projektů iniciativně samo nepomůže.

Podmínky tak nesplnila většina ze zatím došlých projektů – v prvním ročníku přišel jeden návrh a podmínky nesplnil. Ve druhém jich přišlo pět a hlasovalo se o třech a letos spadly pod stůl dva. Z osmi zatím navržených projektů jich tak bezmála dvě třetiny nepostoupily do hlasování.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Z novostavby a sklepa zmizelo nářadí ale i indukční varná deska

OBRAZEM: Hasiči Prachaticka jsou třetí nejlepší ve vyprošťování

Radnice zvažuje změnu předností v jízdě na křižovatce u pošty

OBRAZEM: Veřejné piáno se vrátilo na svou už druhou sezónu

Karambol opilého muže na skútru. Trefil dvě auta a hlavou dveře

OBRAZEM: Padesát let hry Plamen slavili hasiči s pamětníky

Recidivista vykradl šatnu a vzal i koloběžku na závody se psy

OBRAZEM: Majáles přivedl do Vimperka novináře Tomáše Etzlera

Čeští umělci vystavují v Severní Makedonii i tajemnou Šumavu

Zloděj vzal z garáže dvě motorky, aby pak jednu odstavil opodál

Víkendová pěší zóna bude v Poštovní i letos. A nabídne toho víc

Ze zahrady zmizela koloběžka upravená pro závody se psem

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena