Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Koalice chce hospodařit s rekordním schodkem 86 500 000 korun

PRACHATICE - 10/1 2022 - 16:58 – Prachatice plánují letos rozprášit svou rezervu a postavit za ni nové letní kino, rekonstruovat park a rozšířit vodojem.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

 

Prachatice budou i letos pokračovat ve svém hospodaření s obrovskými výkyvy. Poté, co město loni neutratilo z došlých příjmů 40 000 000 korun, protože se investičně prakticky zastavilo, letos bude naopak utrácet jako o život s plánovaným schodkem 86 500 000 korun. A to na vrub rezervy, z které toho moct zbýt nemá.

Prachatická koalice si naplánovala v rozpočtu příjmy 292,5 milionu korun a výdaje 379 milionů korun. Rozdíl půjde z rezervy. „Na konci roku by v ní měla zůstat částka, o které jsme mluvili jako o nedotknutelné, to znamená dvacet pět miliónů korun,“ řekl zastupitelům starosta Martin Malý. V době schvalování rozpočtu přitom měla radnice na účtech 120 milionů. Rezervu město v posledních letech plní tak, že tlumí a odkládá své investice.

K největším investicím bude patřit dokončení přestavby letního kina na multifunkční kulturní areál, dál pak rekonstrukce Štěpánčina parku a také rozšíření kapacity vodojemu nad internátem pedagogické školy. Dva miliony také mají jít na další část singltreku a přes dva miliony na projektovou dokumentaci rekonstrukce Malého náměstí.

„Investice jsou v objemu 145 milionů korun a to je druhý největší objem investic za jeden rok od roku 1989,“ řekl starosta Martin Malý. Vzhledem k tomu, že rekordním investicím vždy předchází rekordní investiční propady, investuje v průměru město ve skutečnosti jen průměrně. Proč má město realizovat právě zmíněné projekty a právě nyní, se opozice a veřejnost při schvalování rozpočtu tradičně nedozvěděla.

Opozice se ústy Jakuba Nepustila pokusila upozornit na to, že rozpočet neodráží žádnou vizi a také, že je sestaven podivně, když Júsuf Traore upozornil na to, že třeba objem investic do bydlení je v rozpočtu pětkrát nižší, než co má stát letní kino. Robert Zeman se navíc pokusil prosadit odložení velkých investic do parku, vodojemu i kina a navrhl za ušetřené peníze vykoupit pozemky na lázních po zkrachovalém projektu jejich obnovy. Vše bez odezvy.

Nakonec přitom rozpočet nepodpořily ani Živé Prachatice, a to i přesto, že je v něm rekonstrukce Štěpánčina parku, kterou toto sdružení podporuje. Jedenácti hlasy koalice a Zdeňka Kollara ale rozpočet prošel.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Po smyku na mokru narazilo auto do stromu a skončilo na střeše

Literární kavárna u Mistra Křišťana si posvítila na Helfenburk

Hledá se bílý bobcat za milion. Zmizel zemědělskému družstvu

Obnova Štěpánčina parku může začít. Smlouva je podepsána

Výstava boromejek k výročí prachatického kláštera se rozrůstá

Dva neobývané bytové domy na Šumavě se staly terčem zloděje

Prameny Vltavy jsou temná a tvrdá detektivka ze zimní Šumavy

Odpady v Prachaticích letos doslova jako podle kalendáře

Oslavy začátku roku skončily v Prachaticích poničeným autem

Hospic sv. Jakuba ukazuje péči o nemocné v domácím prostředí

Prachatičtí hasiči zachránili slaňováním psa z hlubokého výkopu

První letošní miminko prachatické porodnice je holčička Malvína

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena