Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Dlouholetí celníci ze Strážného vzpomínali pro Šumavu literu

VIMPERK - 19/11 2021 - 12:03 – Na výroční den Sametové revoluce se v rámci festivalu Šumava litera konala beseda s legendárními celníky ze Strážného.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

Pořad nazvaný Historie, vzpomínky a roky strávené na hranicích přivedl ve středu 17. listopadu v podvečer do vimperské Kavárny Ve Skále dlouholeté české celníky z hraničního přechodu Strážný - Philippsreut Dušana Žampacha a Františka Bízka. A také několik desítek posluchačů i pamětníků. Přivítal je jeden z hlavních organizátorů probíhajícího 7. knižního festivalu Šumava litera ve Vimperku, spisovatel Martin Sichinger.

Nejprve Dušan Žampach, který jako celník strávil na hranicích více než třicet let, s pomocí své bohaté sbírky fotografií z historie i nedávné současnosti povodil návštěvníky po některých úsecích vimperské větve středověké obchodní cesty Zlatá stezka. Jako znalec Šumavy připomněl i řadu zajímavostí na obou stranách česko - bavorské hranice.

Od bavorského Philippsreutu, mostu na Mechovém potoce pod Českými Žleby a Třístoličníku, cestou do Strážného před Landstrassen, nebo podél hraničních kamenů na Bučinu s bývalými hotely, na řadu přišlo i Nové Údolí, Kvilda či Prameny Vltavy. To už v něm ale nad turistou jasně vítězil celník, takže ke každému místu připojil zajímavou historku z hranice.

Do vyprávění se naplno zapojil a poskytl další zajímavé fotografie i František Bízek. Například když přišla řeč na novodobé otevření hraničního přechodu Strážný - Philippsreut před padesáti lety v roce 1971. Sám tady působil od té doby více než třicet let, do roku 2003. Společně s Dušanem Žampachem vzpomínali například na detaily vůbec prvního odbavení na hranicích. Těmi prvními cestujícími na Západ byli manželé z Lenory, kteří do Německa vezli v autě plný kufr skla a musela se pro ně "nahoře" vyjednat výjimka.

Zavzpomínali i na to, jaké tam bývaly zimy. Když chtěli do bufetu, museli vzít lopatu a proházet si pěšinu ve vysokém sněhu. Někdy i 32 hodin se na přechodu nepohnulo ani kolo. Několikrát tu ale bylo ve službě rušno. Snad největší mimořádnou událostí byl v roce 1984 pokus teroristy s rukojmími a autobusem s bombou a smrtelně jedovatým yperitem vynutit si průjezd na Západ. Pohraničníci a celníci tento pokus šikovnou, i když nebezpečnou fintou zmařili. Dostali za to odměnu, ale: Po sametové revoluci je prchající žaloval u soudu, že mu bránili v odchodu do svobodného světa...

Další mimořádnou událostí byl pokus "enderáků" podjet Volhou hraniční závoru z tankové hlavně vyztužené lany. Volha přišla o střechu, ale bohužel v autě přitom zahynul osmiletý syn jednoho z prchajících.

K zajímavostem patřilo, že tady časem zaznamenali tři těžko uvěřitelné, ale spíše úsměvné pokusy o násilné překročení hranice z Německa do Čech. Vždy se jednalo o Bavoráka, který s velkými zavazadly přecházel hranici mimo přechod. Nebylo mu ani dobře rozumět, ale po zadržení žádal azyl od sovětské mise nebo si přál hovořit se Stalinem...

Služba na hranicích, jak se oba celníci shodli, byla náročná hlavně na psychiku. Museli písemně hlásit každý kontakt s kolegy na bavorské straně, například na Vánoce měli povolenou návštěvu 15 minut a na zakoupení dárku schválených 150 korun. Samozřejmě, že dopláceli ze svého. Sice například mohli na borůvky, brusinky, či se v pásmu koupat, ale museli vždy žádat týden předem a být při tom stále pod dozorem...

Podle slov Martina Sichingera, knižní festival Šumava litera vyvrcholí ve Vimperku v sobotu 20. listopadu. A to nejprve předvánočním trhem šumavské literatury od 10:00 do 17:00 v hotelu Zlatá hvězda. Od 11:00 do 17:00 na stejném místě poběží přednáškový festivalový maraton na letošní téma Pohraniční stráže. Galavečer festivalu spojený s vyhlášením a předáním cen legendy šumavského knihtisku Johanna Streinbrenera, se uskuteční od 19:00 v Městském kulturním středisku.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Nejen o Sametové revoluci přišel vyprávět lídr Občanského fóra

OBRAZEM: Dárci krve z Prachaticka se dočkali díků a ocenění

Sofistikovaná pěstírna produkovala marihuanu nejméně rok

OBRAZEM: Lidé ve Volarech sází spontánně krokusy i narcisy

Letní kino bude nakonec výrazně levnější, než se očekávalo

Z Kodiaqu zaparkovaného na sídlišti zmizelo 120 kartónů cigaret

Autor Winterbergovy poslední cesty J. Rudiš už je Vimperákem

Výtvarné SALVE Prachatice prodchnulo chodby krajského úřadu

OBRAZEM: Hasiči likvidovali celý den požár velkého stohu slámy

OBRAZEM: U Hracholusek vzplál nad ránem velký stoh slámy

Zahájení rekonstrukce Štěpánčina parku se prozatím odkládá

Do prachatického divadla se vrací předplatné a s ním i publikum

V půjčeném autě ukradl desítky tisíc korun a řídil ho přes zákaz

GLOSA: Nejlidnatější část Prachatic a hřbitov spojují nové schody

Běžecké trasy kolem Lipna jsou již téměř připraveny na sezónu

Za dvě promile v krvi zaplatil poničeným autem a přišel o řidičák

Knižní festival Šumava litera doprovodí také zajímavé výstavy

Přednáška o středověkých klenbách zaplnila Kralovu živou vilu

Podváděl na Úřadu práce s dávkami. Přišel si na 68 500 korun

Prachatická Galerie Dolní brána hostí výstavu Pod povrchem

Správa parku začala rekonstruovat hradlový most na Vydře

Prachatičtí úředníci a dobrovolníci nakoupili hrušky pro Hrušky

Výstava u boromejek ukazuje, jak Prachatice ctí svého světce

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena