Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachatice a Vimperk se připraví o Advent. Budou mrtvými městy

PRACHATICKO - 23/11 2021 - 17:10 – Prachatičtí a vimperští radní zrušili zahájení Adventu. Prachatice ruší předvánoční akce úplně. Bojí se covidu.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

Kouzlo zahájení Adventu Prachatice a Vimperk nezažijí už podruhé za sebou, protože jejich radní se lekli počtů pozitivních testů na covid a vládních restrikcí. Vimperk ruší celý sobotní program, ale nechá uskutečnit alespoň peklo na zámku 4. prosince. V Prachaticích se čertovská akce na náměstí konat nebude vůbec a město zrušilo program všech svých adventních nedělí. Vimperk už za své rozhodnutí sklidil na facebooku zaslouženou kritiku.

Venkovní akce přitom zakázány vládou nejsou. Jen je třeba na nich dodržet rozestupy a mít respirátor při více než třiceti účastnících. V Prachaticích se ale radní bojí, že dodržování nařízení není město schopno uhlídat a přitom za ně nese odpovědnost.

„Členové rady města i krizového štábu si plně uvědomují složitost současné situace a touhy veřejnosti vrátit se k běžnému životu, nicméně vnímají rovněž svou odpovědnost a praktickou nevymahatelnost mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví, což se potvrdilo i při některých jiných hromadných akcích, které se v Prachaticích v nedávné době uskutečnily,“ uvedla pro novináře Lenka Houšková z kanceláře prachatického starosty.

Vimperští radní nebyli ve vysvětlení toho, čeho se obávají, konkrétní. Na facebooku se jen odvolali na „současnou situaci“. Ta je přitom výrazně lepší než loni. Počty lidí na jipkách nejsou vysoké, většina lidí je očkovaných nebo promořených a veřejné akce jsou povoleny. Ani stav nouze není podle vlády potřeba vyhlašovat.

Přesto Vimperk zrušil sobotní vánoční a řemeslné trhy i zvonkový průvod na náměstí a rozsvěcení městského vánočního stromu. Tím je letos jedle kavkazská, kterou daroval radnici Petr Marek bydlící u zámku. Strom rostl několik desetiletí na předzahrádce jeho domu.

Obě města alespoň slibují výzdobu, která má navodit atmosféru Adventu. „Stejně jako vloni se vedení města rozhodlo slavnostně vyzdobit městský park. Návštěvníci zde od začátku prosince uvidí nově ozdobený smrk, kašnu, dřevěný betlém, tematický fotopanel, budou si moci opět ozdobit přírodními materiály malé smrčky či vyzkoušet si Adventně - literární kvíz. O pár dní dříve zde také bude instalována Zvonička přání se schránkou na Andělskou poštu,“ uvedla Renata Lešková z vimperské radnice. „Vyzdobená a osvětlená náměstí, ulice i kruhové objezdy budou od první adventní neděle navozovat atmosféru přátelství, sounáležitosti i blízkých setkání,“ dodala Lenka Houšková z prachatického městského úřadu.

Bez komunitního života však budou obě města letos opět mrtvá, protože znovu přistupují na ideu, podle které nám má vládnout strach a zbabělost a ochrana života spočívá v tom, že se život nežije.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Jedno těžké, dvě lehká zranění. Další nehoda na obchvatu Němčic

Dlouholetí celníci ze Strážného vzpomínali pro Šumavu literu

Nejen o Sametové revoluci přišel vyprávět lídr Občanského fóra

OBRAZEM: Dárci krve z Prachaticka se dočkali díků a ocenění

Sofistikovaná pěstírna produkovala marihuanu nejméně rok

OBRAZEM: Lidé ve Volarech sází spontánně krokusy i narcisy

Letní kino bude nakonec výrazně levnější, než se očekávalo

Z Kodiaqu zaparkovaného na sídlišti zmizelo 120 kartónů cigaret

Autor Winterbergovy poslední cesty J. Rudiš už je Vimperákem

Výtvarné SALVE Prachatice prodchnulo chodby krajského úřadu

OBRAZEM: Hasiči likvidovali celý den požár velkého stohu slámy

OBRAZEM: U Hracholusek vzplál nad ránem velký stoh slámy

Zahájení rekonstrukce Štěpánčina parku se prozatím odkládá

Do prachatického divadla se vrací předplatné a s ním i publikum

V půjčeném autě ukradl desítky tisíc korun a řídil ho přes zákaz

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena