Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Běžecké trasy kolem Lipna jsou již téměř připraveny na sezónu

LIPENSKO - 9/11 2021 - 18:05 – Na Lipensku vrcholí přípravy na zimní běžkařskou sezonu. Její úspěšnost bude záviset na počasí a vládních restrikcích.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto poskytl Turistický spolek Lipenska   

Na Lipensku tak jako každý rok vrcholí přípravy na zimní sezonu. Náročné přípravy se týkají například připravování úseků, kde běžecké nebo bruslařské trasy povedou. Dále je také potřeba kontrola všech zimních strojů, které se podílejí na vytváření a údržbě tras. Stopy od Stožce po Rožmberk čítají několik desítek kilometrů. Počet kilometrů a množství tras, o které se starají i dobrovolníci, také závisí na tom, jaká bude na Lipensku sněhová nadílka.

„Vyřezali jsme náletové křoviny a motorovými kosami vysekali hůře přístupná místa technikou. Nyní nás ještě čeká provést závěrečné strojní mulčování tras na loukách a úprava dvou problematičtějších míst bagrem. Rolba je plně oservisovaná a připravena na vyjetí,“ prozradili funkcionáři Atletika Frymburk Luboš Krejza a Martin Řezáč. Klub se stará celkem o čtyřicet tři kilometrů různých tras pro běžkaře nebo bruslaře.

Území mezi Horní Planou až Hůrkou nabídne celkem dvacet tři kilometrů běžkařských stop. Tyto stopy budou již tradičně udržovat dvě rolby z Horní Plané, které jsou již připravené na zimní sezonu. „Pokud to sněhové podmínky dovolí, pokrýváme stopami pro klasiku území od Hůrky po Horní Planou, včetně přírodního stadionu v Jelmu s krásnými okruhy a téměř samoobslužným občerstvením. Za hezkého počasí lze spatřit suncem zalité údolí jezera a na obzoru zasněžené Alpy,“ uvedl Jiří Hůlka, starosta Horní Plané.

Připravené trasy i rolbu hlásí i v Nové Peci, kde stopy vedoucí podél Schwarzenberského kanálu povedou až na Zadní Zvonkovou s napojením do rakouského běžkařského areálu Schöneben. „Samozřejmě vše závisí na letošní sněhové nadílce. Jako každý rok jsme připraveni uspořádat běžkařské závody – Šumavskou 30, která se ovšem kvůli nedostatku sněhu v minulých čtyřech letech nemohla konat. Tuto sezónu vychází na termín v sobotu 5. února 2022,“ řekl starosta Nové Pece Martin Hrbek.

Jak úspěšná zimní sezona bude, nezávisí jen na počasí, ale i na možných vládních restrikcích. Ty loni postihly hlavně penziony a hotely, což mělo následně dopad na menší množství návštěvníků. „Ačkoli cestovní ruch na Lipensku loni v zimě svíral koronavirus, tak v první polovině zimy byly sněhové podmínky na velmi dobré úrovni a lyžařské stopy byly kvalitní. Od Stožce po Přední Výtoň jsme měli najeto až 120 kilometrů běžkařských stop, které byly doslova plné lidí. Díky práci obcí a dobrovolníků je Lipensko i letos na zimu výborně připravené. Co bylo možné v rámci příprav udělat, je hotové a nyní zbývá jen se modlit, aby bylo opět dost sněhu a aby nás zase nějaká vládní omezení kvůli koronaviru nenechala ve štychu," doufá Jiří Mánek, předseda Turistického spolu Lipenska.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Za dvě promile v krvi zaplatil poničeným autem a přišel o řidičák

Knižní festival Šumava litera doprovodí také zajímavé výstavy

Přednáška o středověkých klenbách zaplnila Kralovu živou vilu

Podváděl na Úřadu práce s dávkami. Přišel si na 68 500 korun

Prachatická Galerie Dolní brána hostí výstavu Pod povrchem

Správa parku začala rekonstruovat hradlový most na Vydře

Prachatičtí úředníci a dobrovolníci nakoupili hrušky pro Hrušky

Výstava u boromejek ukazuje, jak Prachatice ctí svého světce

Nové osvětlení náměstí dává víc světla a méně světelného smogu

Nový vimperský kalendář tvoří jeden list a devatenáct motivů

Setiny vteřiny zdobí 100. výročí prachatické městské knihovny

Jednašedesátiletý muž ukradl tablet u prachatického nádraží

Prachatice chtějí koupit novou techniku na úpravu lyžařských stop

Knihy Šumavy litery bude letos hodnotit mezinárodní porota

Na Babettě bez značky se dvěma promile jel po silnici první třídy

Výrobna kebabů si řekla o kontrolu a pak ji fatálně nezvládla

Výrobna kebabů si řekla o kontrolu a pak ji fatálně nezvládla

Zjisti, co školy nabízí ke studiu na burze škol v Národním domě!

Policie varuje chataře. Škoda po dalším vloupání je 34 000 korun

Cestu chodců na lázně má vyřešit přecházení nad křižovatkou

Kratochvíle zve na slunný a barvami podzimu hrající závěr sezóny

Ze šesti aut ve skladovací hale zmizela litá kola a autorádia

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena