Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachatická Galerie Dolní brána hostí výstavu Pod povrchem

PRACHATICE - 7/11 2021 - 19:54 – Poslední výstava sezony patří v galerii malířům Vladimírovi Blažkovi a Pavlovi Škodovi. Oba jsou výrazně originálními tvůrci.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

Po úvodním slově galeristky Šárky Hettnerové a hudebním vystoupení houslového souboru ZUŠ Prachatice pod vedením Petra Vyroubala výstavu dvěma členům Asociace jihočeských výtvarníků zahájil předseda asociace Vít Vavřinec Pavlík. Na úvod vyslovil potěšení z toho, že děti ze základních uměleckých škol mohou po dlouhých omezeních kvůli koronaviru opět veřejně vystupovat.  

"Na pohled možná hodně rozdílné práce obou autorů se v podstatě liší jen v přístupu k tvorbě," uvedl předseda AJV k dílu malíře Vladimíra Blažka, který vystavuje zejména malby na použitých ubrusech s vyšívaným geometrickým ornamentem, a k obrazům malíře Pavla Škody, autora maleb - příběhů vycházejících z reality, ale vznášejících se na křídlech fantazie. "Nejdůležitější v tvorbě je, aby autor vzbudil nejprve v sobě a pak v divákovi emoce, a to se oběma originálním autorům dobře daří. Věřím, že výstava jejich prací bude mít v Prachaticích úspěch," dodal předseda AJV Vít Vavřinec Pavlík.

Vladimír Blažek z Klatov (ročník 1961) pracuje jako arteterapeut v Psychiatrické nemocnici v Dobřanech, a také externě přednáší na katedře psychologie na Pedagogické fakultě Západočeské univerzity v Plzni.

Věnuje se především malbě, kterou často používá jako podklad pro další lineární kresbu upomínající na tetování kůže. V roce 2010 získal cenu Junge Kunst Sparkasse Passau.

"Obrazy už tam jsou," odpověděl uvážlivě na naši záměrně provokativní  otázku, kdy přijdou na relativně prázdná plátna na malířských stojanech jeho obrazy. Podle svých slov používá nyní často ke své tvorbě staré ubrusy, ale třeba i ložní prádlo. "Chci těmto věcem vlastně poskytnout nový život," dodal.

Pavel Škoda (ročník 1971) z Prostějova je výraznou osobností nejen jihočeské umělecké scény. Maluje obrazy olejem, akrylem i kombinovanými technikami, nebojí se sáhnout třeba po spreji či jiných neortodoxních nástrojích. "Moje obrazy jsou především příběhy, které se staly nebo by se také mohly stát," říká Pavel Škoda o svých pracích, překypujících nečekanými, někdy i drsnými, fantaziemi.

S oběma skromnými malíři, kteří se při zahájení výstavy mohli účastníkům vernisáže jevit jako málomluvní, jsme si u velmi dobře zásobeného bufetu pěkně popovídali. Oba jsou například vyznavači tzv. otevřeného díla, jak ho, původně v literatuře, definoval italský spisovatel Umberto Eco. Jde o dílo určené co nejširšímu spektru čtenářů, kteří se mohou vzájemně výrazně lišit - věkem, sociálním postavením, vzděláním, náboženským vyznáním či politickým smýšlením. Nelze u něj jednoznačně určit žánr, protože se v něm různé žánry prolínají. Otevřené dílo nabízí svobodu v tom, jakým způsobem se každý rozhodne umělecké dílo chápat.

A taková díla oba malíři v Prachaticích na chodbě a v obou patrech galerie až do konce roku vystavují. Vladimír Blažek například téměř fotografické portréty Předci s vyšívaným ornamentem, sólové obrazy jako Buvol a především celou řadu svých ubrusových Prostřeno s velkým počtem variant. Pavel Škoda třeba zase dva triptychy Preparovaná krajina a Zdi gheta, a dále samostatné obrazy Sedm let tráva neroste či Rekonstruovaná krajina, až po velkoplošné Pískoviště, Lži proroci či industriálně se tvářící, ale na představivost mířící Most.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Správa parku začala rekonstruovat hradlový most na Vydře

Prachatičtí úředníci a dobrovolníci nakoupili hrušky pro Hrušky

Výstava u boromejek ukazuje, jak Prachatice ctí svého světce

Nové osvětlení náměstí dává víc světla a méně světelného smogu

Nový vimperský kalendář tvoří jeden list a devatenáct motivů

Setiny vteřiny zdobí 100. výročí prachatické městské knihovny

Jednašedesátiletý muž ukradl tablet u prachatického nádraží

Prachatice chtějí koupit novou techniku na úpravu lyžařských stop

Knihy Šumavy litery bude letos hodnotit mezinárodní porota

Na Babettě bez značky se dvěma promile jel po silnici první třídy

Výrobna kebabů si řekla o kontrolu a pak ji fatálně nezvládla

Výrobna kebabů si řekla o kontrolu a pak ji fatálně nezvládla

Zjisti, co školy nabízí ke studiu na burze škol v Národním domě!

Policie varuje chataře. Škoda po dalším vloupání je 34 000 korun

Cestu chodců na lázně má vyřešit přecházení nad křižovatkou

Kratochvíle zve na slunný a barvami podzimu hrající závěr sezóny

Ze šesti aut ve skladovací hale zmizela litá kola a autorádia

Cyklostezka u Černé v Pošumaví získala prestižní cenu

Výstava k výročí prvního světce USA, narozeného v Prachaticích

Prachatičtí lesníci zakázali na šest týdnů vstup do městských lesů

OBRAZEM: Bleší trh v KreBulu usnadní život nejen postiženým

Klavírní pedagog Jan Tláskal představil Chopina a Schumanna

Také trh práce na Prachaticku čeká na další oživování ekonomik

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena