Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  GLOSA: Nejlidnatější část Prachatic a hřbitov spojují nové schody

PRACHATICE - 10/11 2021 - 11:42 – Druhý ročník prachatického participativního rozpočtu dospěl do svého finále a ukázal svou kvalitu a sílu.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

Prachatická radnice dokončila vybudování nových schodů na pěšině přes Háječek mezi největším sídlištěm města a mezi hřbitovem. Na první pohled nejde o velkou investici, ale už na druhý je na schodech vidět, v čem je síla zapojení veřejnosti do rozhodování o záležitostech města.

Schody vznikly jako projekt vybraný veřejností ve druhém ročníku participativního rozpočtu. Jeho zavedení ve městě prosadila v zastupitelstvu Barbora Koritenská ze Živých Prachatic. – První ročník neměl loni příliš dobrou propagaci a v době prvního lockdownu nevzbudil velkou pozornost. Jediný projekt, který do něj přišel, nesplnil podmínky.

Už ve druhém ročníku ale veřejnost do ankety na projekt v hodnotě do sto tisíc korun přihlásila pět projektů a radní vybrali k hlasování tři. Vybudování vítězných schodů navrhl zastupitel Jakub Nepustil. Kvalita navržených i vítězného projektu přitom dokonce otupila odpor koalice vůči principům participativního rozpočtu.

Koalice totiž ústy starosty Martina Malého ve městě prosazuje spíše individuální přístup k žádostem a návrhům veřejnosti. Starosta říká, že každý, kdo přijde na radnici, bude vyslyšen. I proto koalice odmítá i zavedení půl hodiny pro veřejnost v programu zastupitelstva.

Letošní ročník participativního rozpočtu ale minimálně ukázal, že opoziční řešení jsou také funkční a nabízí nakonec více kvality. V soutěži nápadů, kterou participativní rozpočet částečně je, se ukázalo, že veřejnost umí přijít s velmi přínosnými projekty.

Schody na pěšině ke hřbitovu chyběly v podstatě od 70. let, kdy se sídliště začalo stavět a také se začalo více přes Háječek chodit. A přes čtyřicet let si toho žádné vedení města nevšimlo. Navíc i ostatní projekty představovaly velmi dobré nápady a veřejnost tak měla šanci ukázat, že je schopna si všimnout věcí, které vedení města jen těžko může vnímat.

V případě, že lidé chodí na radnici za vedením a úředníky jen se svými potřebami, by přitom k takovému hledání věcí, které je třeba udělat, vůbec nedošlo. Už v tom je participativní rozpočet nenahraditelný – víc hlav víc ví.

Jeho další devizou pak je i to, že projekty a návrhy se vybírají veřejně. Kdokoliv přijde se svým problémem za vedením města individuálně, je odkázán na vůli politiků. V participativním rozpočtu ale rozhoduje veřejnost a každý tak má šanci něco prosadit bez ohledu na to, jestli je za dobře se starostou nebo je jeho návrh v souladu s programem koalice. Jde tak také o nástroj pro opozici, která často nemá jak jinak se v Prachaticích prosadit.

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Běžecké trasy kolem Lipna jsou již téměř připraveny na sezónu

Za dvě promile v krvi zaplatil poničeným autem a přišel o řidičák

Knižní festival Šumava litera doprovodí také zajímavé výstavy

Přednáška o středověkých klenbách zaplnila Kralovu živou vilu

Podváděl na Úřadu práce s dávkami. Přišel si na 68 500 korun

Prachatická Galerie Dolní brána hostí výstavu Pod povrchem

Správa parku začala rekonstruovat hradlový most na Vydře

Prachatičtí úředníci a dobrovolníci nakoupili hrušky pro Hrušky

Výstava u boromejek ukazuje, jak Prachatice ctí svého světce

Nové osvětlení náměstí dává víc světla a méně světelného smogu

Nový vimperský kalendář tvoří jeden list a devatenáct motivů

Setiny vteřiny zdobí 100. výročí prachatické městské knihovny

Jednašedesátiletý muž ukradl tablet u prachatického nádraží

Prachatice chtějí koupit novou techniku na úpravu lyžařských stop

Knihy Šumavy litery bude letos hodnotit mezinárodní porota

Na Babettě bez značky se dvěma promile jel po silnici první třídy

Výrobna kebabů si řekla o kontrolu a pak ji fatálně nezvládla

Výrobna kebabů si řekla o kontrolu a pak ji fatálně nezvládla

Zjisti, co školy nabízí ke studiu na burze škol v Národním domě!

Policie varuje chataře. Škoda po dalším vloupání je 34 000 korun

Cestu chodců na lázně má vyřešit přecházení nad křižovatkou

Kratochvíle zve na slunný a barvami podzimu hrající závěr sezóny

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena