Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Výstava u boromejek ukazuje, jak Prachatice ctí svého světce

PRACHATICE - 6/11 2021 - 9:43 – Výstava fotografií Sv. Jan N. Neumann a Prachatice v klášteře boromejek přístupná od 21. října se nyní dočkala vernisáže.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto: MILADA PŘIBYLOVÁ   

Autorská výstava fotografií našeho redakčního kolegy Zdeňka Přibyla je věnována 210. výročí narození sv. Jana N. Neumanna, prvního svatého Severní Ameriky. Narodil se 28. března 1811 v Prachaticích a zemřel 5. ledna 1860 ve Filadelfii. Výstavu pořádají ve světcově rodném domě, dnes Neumanneu, Milosrdné sestry sv. Karla Boromejského v Prachaticích.

Galerie sv. Jana N. Neumanna představí až do 30. listopadu snímky z koncertů, výstav, divadel a pořadů pro děti v příjemném prostředí klášterní zahrady otevřené pro veřejnost. Na ně navazují fotografie z významných setkání v Neumanneu a především z akcí k oslavě prachatického rodáka sv. Jana N. Neumanna a pozdějšího biskupa filadelfského v prachatickém kostele sv. Jakuba a na Velvyslanectví USA v Praze. Dokumentární snímky Zdeňka Přibyla doplňuje několik jeho emotivních fotoobrazů. Kurátorkou výstavy je Jiřina Dolejšková.

Několik dnů čekání od instalace na slavnostní zahájení přispělo k tomu, že se k vernisáži výstavy ve čtvrtek 4. listopadu mohli připojit zajímaví hosté. Po úvodní klavírní skladbě ji zahájila sestra představená kláštera Vincenta, která připomněla, že právě v ten den se slaví svátek sv. Karla Boromejského, patrona řádu. A pogratulovala k svátku farářovi kostela sv. Kateřiny Alexandrijské ve Volarech Karlovi Falářovi. Pak přišli postupně ke slovu hosté.

Kurátorka výstavy Jiřina Dolejšková připomněla dlouholetou společnou práci s novinářem a fotografem Zdeňkem Přibylem. Vysoce ocenila spolupráci se starostou Prachatic Martinem Malým při pořádání mezinárodního workshopu SALVE Prachatice k poctě sv. Jana N. Neumanna.

A také při dlouhé šňůře výstav obrazů, které v této unikátní dílně vznikly, v dlouhé řadě evropských měst. Připomněla také, že v roce 2019 díla výtvarníků ze SALVE i fotografie Zdeňka Přibyla požehnal v průběhu slavnostní mše k poctě sv. Jana Nepomuka Neumanna v kostele Sant'Alfonso de Liguori v italské metropoli Římě rektor kostela P. Luis Alberto Roballo.

Vikář kostela sv. Jakuba Většího v Prachaticích Petr Plášil porovnal v něčem rozdílné a v mnohém podobné osudy sv. Karla Boromejského a sv. Jana Nepomuka Neumanna. Pocházeli každý z jiného rodinného a sociálního prostředí, dožili se přibližně stejného věku necelých padesáti let a oba usilovně pomáhali chudým a potřebným. Po vernisáži pak otec Petr sloužil v klášterní kapli mši sv. věnovanou svátku sv. Karla Boromejského. 

Starosta Prachatic Martin Malý označil Zdeňka Přibyla za nejpilnějšího fotografa kulturních a společenských událostí v Prachaticích, jakého zná. S uznáním se vyslovil i o jeho archivu čítajícím jistě hodně desítek tisíc fotografií, který je rok od roku cennější. "Kdo se může pochlubit, že vystavoval na půdě Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze?" pochválil jeden z největších úspěchů projektu propagace Prachatic jako rodného města sv. Jana N. Neumanna, jehož autorkou je Jiřina Dolejšková. Ocenil dlouholetou spolupráci s ní, donedávna vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu Městského úřadu v Prachaticích. V závěru starosta předal spolu s poděkováním za spolupráci kytici květů představené kláštera sestře Vincentě.     

"Nebyly by žádné takovéto fotografie, ani autorská výstava, kdyby nebylo sv. Jana N. Neumanna a vás všech, kteří tyto akce a řadu dalších k jeho poctě neúnavně připravujete. Já je fotografuji, ale autoři jste vy všichni," uvedl fotograf a novinář Zdeněk Přibyl a dodal: " Jsem rád, že jsem u toho mohl být a touto výstavou chci vám všem, a hlavně sestrám boromejkách, poděkovat za to, co děláte."

Výstava v klášteře v Neumannově ulici 142 je veřejnosti přístupná každé úterý a čtvrtek, v době od 10:00 do 11:00 a od 14:00 do 16:00, jinak po předchozí domluvě se sestrou Vincentou Kořínkovou, představenou kláštera (mobil: 723 477 525).  

 
 

ZPRÁVY

 
     
  Nové osvětlení náměstí dává víc světla a méně světelného smogu

Nový vimperský kalendář tvoří jeden list a devatenáct motivů

Setiny vteřiny zdobí 100. výročí prachatické městské knihovny

Jednašedesátiletý muž ukradl tablet u prachatického nádraží

Prachatice chtějí koupit novou techniku na úpravu lyžařských stop

Knihy Šumavy litery bude letos hodnotit mezinárodní porota

Na Babettě bez značky se dvěma promile jel po silnici první třídy

Výrobna kebabů si řekla o kontrolu a pak ji fatálně nezvládla

Výrobna kebabů si řekla o kontrolu a pak ji fatálně nezvládla

Zjisti, co školy nabízí ke studiu na burze škol v Národním domě!

Policie varuje chataře. Škoda po dalším vloupání je 34 000 korun

Cestu chodců na lázně má vyřešit přecházení nad křižovatkou

Kratochvíle zve na slunný a barvami podzimu hrající závěr sezóny

Ze šesti aut ve skladovací hale zmizela litá kola a autorádia

Cyklostezka u Černé v Pošumaví získala prestižní cenu

Výstava k výročí prvního světce USA, narozeného v Prachaticích

Prachatičtí lesníci zakázali na šest týdnů vstup do městských lesů

OBRAZEM: Bleší trh v KreBulu usnadní život nejen postiženým

Klavírní pedagog Jan Tláskal představil Chopina a Schumanna

Také trh práce na Prachaticku čeká na další oživování ekonomik

KIS zrušily dvě představení. Ztratily Prachatice zájem o divadlo?

V době pobytu v nemocnici vykradli seniorce doma dvě kasičky

Investice do důstojnější podoby vimperského hřbitova pokročily

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena