Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Pěší zóna v Poštovní ulici v létě bude. S víkendovým provozem

PRACHATICE - 24/6 2021 - 12:35 – V letní sezóně budou mít Prachatice pěší zónu v Poštovní ulici. A to o sobotách a nedělích. Jde o kompromis.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto: LUKÁŠ KARBULKA

  

S návrhem vytvořit v Poštovní ulici pěší zónu minimálně na léto přišla zastupitelka Barbora Koritenská. A to hlavně proto, aby se vrátil do centra život. „Město jako při lockdownu vypadá i když lockdown není. Spousta lidí se na sociálních sítích směje, že nepozná, jestli u nás lockdown je nebo není. Já ale myslím, že to k smíchu moc není,“ řekla zastupitelstvu letos v březnu.

Koalice to nejprve odmítla, ale nakonec prošel návrh zastupitele Júsufa Traoreho, aby byla možnost vzniku letní pěší zóny alespoň prověřena. Návrh proto dostala na stůl městská dopravní komise. „Dospělo se ke stanovisku, že pěší zóna na léto se nedoporučuje, ale že je možné to řešit formou uzavírek na víkendy - to znamená na soboty a neděle,“ řekl pro prachatickoNEWS.CZ vedoucí odboru komunálních služeb a dopravy Luboš Kvasnička.

Jak by to v pěší zóně mohlo vypadat, ukázala nedávná snídaně v Poštovní ulici.

Barbora Koritenská kompromis přivítala jako první pozitivní krok a o víkendové uzavírky ulice už požádala. „Původně jsme to chtěli aspoň na patek/sobotu, protože v neděli bývá kavárna zavřená a ve městě nejsou lidé. Pan Kvasnička však tvrdí, že by se v pátek kvůli uzavírce enormně zvýšila doprava na náměstí... Pokud se ukáže, že kvůli uzávěrce Poštovní nevzniká žádný problém, mohlo by se to třeba do budoucna rozšířit na další dny…“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ. Uzavírky budou moct využít kavárna, čajovna i muzeum, které v ulici sídlí a očekávat se tu dají i další kulturní akce.

Kompromis pozitivně hodnotí i starosta Martin Malý, který několikrát řekl, že mu u návrhu chyběla stanoviska integrovaného záchranného systému. „K té žádosti o uzavírku ulice na letní víkendy se tyto orgány budou vyjadřovat a tak tomu bude učiněno za dost,“ řek pro prachatickoNEWS.CZ. „Jsem rád a tleskám tomu, že se na komisi dopravy došlo ke shodě a vysvětlili si to. Může to být zajímavé zpestření,“ dodal.

Policie už se přitom k uzavírkám ulice pro kulturní akce vyjadřovala a vždy byly povoleny. S kompromisním řešením by tak neměl být žádný problém. K uzavření ulice na celé léto přitom nebyla vůle hlavně kvůli tomu, jak by to bylo složité – ve správním řízení by se tu musela nejprve zóna povolit na dobu neurčitou a osadit značkami a pak stejně tak ve správním řízení zase zrušit a značky odstranit vždy na začátku a konci sezóny. A to proto, že podle Luboše Kvasničky dopravní značení pěší zóny na dobu určitou neexistuje. Navíc v komisi dopravy panuje obava z toho, že by uzavřením ulice ve všední dny narostla hustota dopravy na Velkém náměstí. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Po kavárně se kradlo v Prachaticích také v jednom z barů

Zdeněk Kutil umlčen! Chatky na Vodníku postaví Martin Paštika

Náhle zemřel Karel Rabenhaupt, zkušený fotograf z Prachatic

Cizinec boural na kole u nočního klubu. Nadýchal čtyři promile

Dítě zraněné při nehodě u Hracholusek v nemocnici zemřelo

V kavárně stačilo pro peněženku sáhnout jen pod pokladnu

Syn císařovny Sissi navštívil před sto padesáti lety Prachatice

Šumavsko má průvodce pro tuláky i se stezkou Krále Šumavy

Osmdesátník Jan Antonín Mager, historik a lékař, slaví osmdesát

Nákladní auto smetlo osobní. Pro zraněné dítě letěl vrtulník

Ve Vlachově Březí vyhořel rodinný dům. Škoda je milion korun

Odevzdávání starých pneumatik bude ve sběrném dvoře zdarma

Přestavba bývalé hasičárny na knihovnu dostala naději na dotaci

Sháněl doklady na Jawu 250 a nyní je o šestnáct tisíc chudší

OBRAZEM: Bez půdy to nepůjde. Říká lidem výstava v parkánu

Vimperská parkbouda se vrací na léto. Pozve i Erika Taberyho

Prachatičtí! Chcete lavičky nebo lavičky či schody ke hřbitovu?

Motorkář vyletěl do svodidel a byl odmrštěn na protijedoucí auto

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena