Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Knihy Šumavy litery bude letos hodnotit mezinárodní porota

VIMPERK  - 1/11 2021 - 8:58 – Novinkou knižního festivalu Šumava litera, který se ve Vimperku koná od 12. do 21. listopadu, bude soutěžní porota ze tří zemí.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL 

  

"Porota bude mezinárodní, česko-německo-rakouská, a bude poprvé v sedmileté historie festivalu vybírat adepta na Cenu Johanna Steinbrenera za nejlepší knihu o Šumavě a Bavorském lese napsanou v německém jazyce," uvedl jménem organizátorů se spolků Šumava Litera a Knihy über Grenze Martin Sichinger.

Porotců bude pět. Mezi nimi například Rudolf Hartauer z Ambergu, redaktor časopisu Der Böhmerwälder, a jak jeho příjmení znalcům Šumavy napovídá, jeden z potomků Andrease Hartauera, autora slavné písně Na krásné Šumavě - Dort tief im Böhmerwald.

Dalšími členy poroty budou Gernot Peter z Vídně, ředitel vídeňského Šumavského muzea a vydavatel časopisu Der Böhmerwälder, Roland Pongratz, ředitel Zemědělského muzea v Regenu a programový ředitel Hudební akademie ve Freyungu, dále spisovatel Martin Sichinger z Vimperka a Heinrich Vierlinger z Freyungu, průvodce Národního parku Bavorský les a držitel několika vyznamenání za bavorsko-českou spolupráci.

V této kategorii udělí porota pouze hlavní cenu. Celkem letos v nominacích o přízeň poroty a čtenářů soutěží 40 knih o Šumavě. Není bez zajímavosti, že se od letoška zpřesnila definice zájmového území nominovaných knih. A to podle slov Martina Sichinera jak zeměpisně, tak kulturně.

Pojem Šumava nyní z české strany pro účely Šumavy litery pokrývá okresy Český Krumlov, Klatovy a Prachatice, šumavské Podlesí, tedy celé jižní příhraničí okresu Strakonice a jižní výběžek okresu České Budějovice, kde se nachází zbylé území Přírodního parku Novohradské hory.

Z německé strany tvoří zájmové území část Dolního Bavorska s okresy Cham, Regen, Freyung-Grafenau a Pasov. Na rakouské straně sem patří část Horního Rakouska, okresy Rohrbach, Urfahr-Umgebung a Freistadt a část Dolního Rakouska, okres Gmünd.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Na Babettě bez značky se dvěma promile jel po silnici první třídy

Výrobna kebabů si řekla o kontrolu a pak ji fatálně nezvládla

Výrobna kebabů si řekla o kontrolu a pak ji fatálně nezvládla

Zjisti, co školy nabízí ke studiu na burze škol v Národním domě!

Policie varuje chataře. Škoda po dalším vloupání je 34 000 korun

Cestu chodců na lázně má vyřešit přecházení nad křižovatkou

Kratochvíle zve na slunný a barvami podzimu hrající závěr sezóny

Ze šesti aut ve skladovací hale zmizela litá kola a autorádia

Cyklostezka u Černé v Pošumaví získala prestižní cenu

Výstava k výročí prvního světce USA, narozeného v Prachaticích

Prachatičtí lesníci zakázali na šest týdnů vstup do městských lesů

OBRAZEM: Bleší trh v KreBulu usnadní život nejen postiženým

Klavírní pedagog Jan Tláskal představil Chopina a Schumanna

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena