Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Všechny obce mohou Čkyňským závidět Tajemství čkyňský lvů

PRACHATICKO - 3/6 2021 - 10:50 – Čkyně dostala unikátní knihu o své novodobé historii a především o životě v ní a lidech, kteří Čkyni tvořili a tvoří.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, výběr fotografií z knihy poskytl Pavel Pechoušek

  

Čkyňský novinář a spisovatel Pavel Pechoušek vydal novou knihu a dal jí název Tajemství čkyňských lvů. Mapuje neobvyklým a populárním způsobem 20. století a počátek tohoto století v pošumavské Čkyni. Kniha je mimořádná svým rozsahem – na tři sta šedesáti stranách přináší velké množství vzpomínek, příběhů, fotografií i informací – a také formou zpracování.

Pavel Pechoušek nešel cestou kroniky, která by se soustředila na informace důležité pro úřady, ani formou historické publikace, která by se soustředila vědecky suše na historická fakta. Zvolil totiž formu, která nezapře novinářsko-spisovatelský přístup k věci. Kniha je tak především plná příběhů živých lidí. Živých ve smyslu toho, co se svým životem udělali a jak plně ho prožili i pro svou obec.

I proto se kniha jmenuje Tajemství čkyňských lvů. Lvi totiž reprezentují sílu i vznešenost a ve znaku je má jak Česká republika, tak i Čkyně. Kniha je tak plná lidí se srdcem čkyňských lvů. „Každý z těchto lvů, o kterých je v knize řeč, nějak přispěl k vývoji Čkyně, nechal tu svou stopu,“ píše Pavel Pechoušek v úvodním slovu knihy.

„Věřím, že se jedná o poměrně celistvý obraz života v pošumavském městečku tak, jak se vyvíjel posledních 120 let. Neměl jsem ambici sepsat historické dílo. Důležití jsou ti, kteří mají na co vzpomínat – vnučka zastřeleného četníka, vnučka řídícího učitele, další pamětníci, politici, zakladatelé či jednatelé největších čkyňských firem, umělci, sportovci,“ dodává autor.

Kniha vznikala tři roky a přináší třeba unikátně dochované vzpomínky posledního německého majitele čkyňského panství. Řada lidí také do knihy přispěla vlastními vzpomínkami – třeba nejstarší občanka napsala o době po druhé světové válce nebo Jan Bayer o tom, jak vznikala dnešní firma Aptar Čkyně.

Knihu má v nabídce například prachatické knihkupectví pod branou nebo vimperské knihkupectví v Suezu. Prodávají ji také velké e-shopy s knihami nebo je možné ji pořídit přímo od autora na pavel.pechousek@email.cz a 733 671 784.

Pavel Pechoušek je čkyňský rodák. Jako novinář pracoval pro MF Dnes v Plzni, týdeník Sedmička i ČTK. Veřejnost ho také zná jako někdejšího mluvčího šumavského národního parku nebo mluvčího HC Škoda Plzeň a Turistického spolku Lipensko. V minulosti napsal a vydal knihy Paní chirurgie, Plzeňský expres a Příběhy od losí babičky. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Zimní zahrada hostí nejen běloruské památky zapsané v UNESCO

Za zdemolování soudní síně autem padla maximální pokuta

Opilý řidič zdemoloval u Kratochvíle auto a skončil v nemocnici

Cizinec přišel včera o peněženku, kterou nechal v obytném voze

Po Saturninovi obsadí letos zahradu Kratochvíle Limonádový Joe

KreBul se stal společností přátelskou zaměstnávání lidí 55+

Vimperskou talk show Šumavské bylinné zahájil Vinnetou

Prachatická radnice opět obnovila praxe pro lidi s handicapem

V jednašedesáti opilý bez respirátoru útočil na řidiče a strážníky

Dny duchovní hudby opět rozezní duši kostela sv. Jakuba Většího

Kulturu, školy a cestovní ruch povede od července nová vedoucí

Divadlo dostalo nové osvětlení. Už nebude svítit do představení

Obvinění z vloupání do zmrzlinářského stánku převzal ve vazbě

Kraj vymění v Prachaticích okna lidem u frekventovaných tahů

NETOLICE jako MALOVANÉ nabídne zdejší muzeum od června

Chtěli popít s nezletilými dívkami. Jedna skončila v nemocnici

Z pokoje v prvním patře rodinného domu zmizelo sto tisíc korun

Na podporu záchranářů běhali a jezdili, teď jim předali dobroty

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena