Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Restaurátor Tomáš Skořepa proti proudu času a nazpátek

PRACHATICE – 29/10 2021 - 9:27 – Přednáškový sál Prachatického muzea se ve středu 27. října stal místem zajímavé přednášky na téma restaurování maleb.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Ujal se jí restaurátor v Praze a Prachaticích Tomáš Skořepa. Tedy polovina legendární dvojice dlouholetých restaurátorů památek v Prachaticích, kterou tvoří s Jiřím Maškem. Podvečer pro fajnšmekry restaurování nejen v Prachaticích připravilo Prachatické muzeum.

Tomáš Skořepa nejprve navnadil účastníky přednášky promítnutím obrázků několika mistrovských ukázek restaurování, včetně podoby prachatického náměstí jakou mělo, když sem před čtyřiceti roky začal za prací jezdit. Pak se zastavil na několika místech v Praze, kde pracuje. Často i s kolegou Maškem. 

V jednom z pražských paláců ukázal podrobně průběh restaurování velké nástropní malby - její odborné "naporcování" na menší díly, sejmutí za pomoci "restaurátorské řezničiny s pilou", jak tomu říká, a po restaurování zase opětovné vrácení malby na strop a pořízení snímku hotového díla.

Z jiného pražského domu zase pocházela mistrovská ukázka odkrývání maleb na pavlačové stěně v hloubce dobrých pětadvaceti centimetrů pod povrchem. Malbu původně objevil šikovný instalatér, který tu dělal zase svoje řemeslo.

Přes veselý pražský kostel, původně šedivý a bez obrázku, kterému restaurátoři vrátili život obnovením maleb a fresek a vzápětí byl plný zvědavých Japonců, a přes kašnu rovněž z barevného období, dorazil Tomáš Skořepa do Prachatic. Ukázal své první restaurátorské práce předmětů v prachatickém muzeu, potom i postupné proměny fasády Sitrova domu, kde muzeum sídlí dodnes.

Samozřejmě došlo na dva mistrovské restaurátorské kousky v Prachaticích. Především sgrafito sv. Kryštofa s Ježíškem na rameni (malý Ježíš se původně nedochoval vůbec, ale podle rytiny německého malíře a grafika Albrechta Dürera jej tam naši restaurátoři mohli domalovat).

Nu a poté nejnovější jejich nejnovější práci v interiéru prachatického kostela sv. Jakuba Většího v době jeho nedávné rozsáhlé rekonstrukce. Včetně například všudypřítomných rožmberských růží, veselé výzdoby na sloupu kazatelny a zřejmě nejstarších maleb se starozákonními motivy na stěně za oltářem. Nakonec došlo i na Rumpálův dům či restaurování dřevěné plastiky Ježíše Krista a dvou "panenek" a následného předání veřejnosti.

"V Prachaticích je nyní zřejmě všechno zásadní hotové. Kde všude jsme dosud pracovali, ukazují na plánku barevně zvýrazněné domy v centru města. Ale příští rok bychom se chtěli vrátit do dvora Staré radnice, kde práce je. Moc rád bych dal do pořádku také současnou podobu nápisu v horní části sgrafit, který mě hodně zlobí," odpověděl Tomáš Skořepa na otázku prachatickoNEWS.CZ, na co se dál chystá.

Měl na mysli zmínku o neštěstí, které se tu stalo při stavbě radnice, když jeden řemeslník vezl kolečko cihel a spadl. "...z tejto vejšky dolů" má znít ještě poslední řádek nápisu, který však předchozí restaurátoři necitlivě vypustili... 

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

FOTO: Vznik Československa před 103 roky oslavil i Husův sbor

FOTO: Fantastický svět čokolády ožil v prachatickém KreBulu

Černobílé Prachaticko 1975: Okresní spartakiáda hodně zmokla

FOTO: Klarinetový soubor Prachatice skvěle oslavil patnáctiny

Černobílé Prachaticko 1983: Aeroklub zval na vylepšené letiště

FOTO: Sto let v českém jazyce oslavilo Gymnázium Prachatice

FOTO: Prachatický dechový orchestr oslavil dvě kulatá výročí

FOTO: Křišťanovický rybník vydal svůj zlatý a šupinatý poklad

FOTO: Svatohavelské posvícení měli s mětýnkami a cejtlováním

FOTO: Staroprachatští vybírali nejlepší utopence po sousedsku

FOTO: Staroprachatští vybírali nejlepší utopence po sousedsku

FOTO: Mahouš opět centrem setkání historických traktorů

FOTO: Podzimní kolo Hry Plamen hostil areál ve Zbytinách

FOTO: Prachatice po dlouhé covidové pauze opět vítají občánky

FOTO: Ulicí 1. máje ve Vimperku se šlo s architekty a historikem

Černobílé Prachaticko 1980: Šumavan Prachatice v novém

FOTO: Koncert na dvorku halila tma a podmanivá atmosféra

FOTO: Volarské drakiádě chyběl vítr, ale i tak se tu děti bavily

FOTO: Podzim vítala koncertem Česká píseň se Skřivánkem

FOTO: Kam na houby? Přece do Staré radnice v Prachaticích

FOTO: Svatý Jakub Větší hostil imatrikulaci Univerzity třetího věku

Černobílé Prachaticko 1980: Parta v dílně kusové výroby ZVVZ

FOTO: Velké náměstí oživily Městské slavnosti i otevřené památky

FOTO: Dechový orchestr ZUŠ Vimperk hraje 30 let jako z partesu

 
 

TOPlist

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena