Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Ulicí 1. máje ve Vimperku se šlo s architekty a historikem

VIMPERK - 4/10 2021 - 9:24 – V rámci Dnů architektury se v sobotu uskutečnila pro veřejnost komentovaná procházka ulicí 1. máje s architekty a historikem.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Odborného výkladu se ujali městští architekti Karel Harazim a René Dlesk spolu s historikem a ředitelem Muzejního spolku vimperského panství Ladislavem Čepičkou. Sraz byl dopoledne kousek nad novým kruhovým objezdem Na Fišerce. Sešel se tu početný houf pětadvaceti zájemců, většinou mladých lidí.

Při prvním rozhlédnutí na kraji ulice, která v historii Vimperka byla po léta hlavní zásobovací tepnou města, architekti komentovali nejvýraznější prvky dnešní podoby ulice 1. máje, jejíž zhruba polovina už prošla rekonstrukcí.

Jejich kritiku sklidilo například množství nadbytečných reklam na domech, výrazná barevnost panelových domů, či prostranství před Herenhausem zaplněné z notné části sběrnými nádobami na odpad.

Procházka pokračovala po chodníku dlážděném žulovými kostkami, na jehož vnitřním kraji nově stojí v rozestupech lavičky z akátového dřeva a na vnější straně ke komunikaci pak nově vysazené stromy. Při zastávkách mohli účastníci nahlédnout do architektonické studie této části Vimperka, nabízející například na dvoustranně obrázky původního a cílového stavu jednotlivých míst.

Zajímavé poznatky přinesla pokračující procházka vzhůru ulicí. Kulturní dům Cihelna sklidil sice pochvalu za původní brutalistní architekturu, ale jeho dnešní vzhled dává výrazně najevo, že tu působí několik různých vzájemně nesladěných vlastníků či provozovatelů.

Zazněla tu i otázka připomínající nejasný osud unikátních skleněných lustrů v kulturáku, které byly vyrobeny jako přesné kopie honosných osvětlovacích těles pro libijského vládce Muammara Kaddáfího.

Na místě protějšího Zimního stadionu si pamětníci vzpomínají na původní přírodní kluziště. Současná stavební změť před stadionem se podle slov starostky Vimperka Jaroslavy Martanové, která byla mezi účastníky vycházky, promění v naléhavě žádané parkoviště pro osobní auta.

Žádný komentář naproti tomu nezazněl cestou kolem proslulé vimperské restaurace Na Hamajdě, která - podle některých vtipálků nebo naopak dobře informovaných hostů - patří prý také k pamětihodnostem města.

Velmi dobrým pomocníkem průvodců i účastníků se po celou cestu staly velké černobílé historické fotografie ulice i jednotlivých domů v ní. Byl na nich například soukromý objekt ozařovacího ústavu, zvaného lidově také Dům bolesti - dnešního sídla Správy Národního parku Šumava, nebo ještě stojící až později zbouraná židovská synagoga.

Před dnešní městskou knihovnou, bývalou Střední lesnickou školou, postavenou původně jako českou menšinovou školou, seznámila starostka města Jaroslava Martanová účastníky s plánovanými úpravami chodníku a svahu před školou. Komentovala cestou i některé další záměry radnice, například výstavbu dvou schodišť pro pěší u ulice 1. máje - dolů do městského parku a nahoru k zámku. 

Už staveništěm vedla další cesta kolem hotelu Zlatá hvězda, budovy pošty a protějšího rozšířeného nároží - s oběma místy mají architekti ve svých pánech zajímavé záměry - až k bývalému hotelu Habsburk, kde končilo vimperské předměstí. V tomto prostoru bývaly kdysi i dvě "benzinky", česká pod hotelem Zlatá hvězda a německá před dnešní trafikou na začátku Pivovarské. Další procházka vedla skupinu už bez nás Pivovarskou ulicí.

V sobotu odpoledne byla v rámci Dnů architektury ve Vimperku na programu podobná komentovaná procházka zaměřená na historii a současnost vimperské estakády - silničního průlomu městem mezinárodní silnicí I/4 z poloviny 80. let minulého století - v doprovodu historika Ladislava Čepičky.

A pro úplnost si připomeňme, že v domě č.p. 3 ve Steinbrenerově ulici je od pátku přístupná veřejnosti putovní výstava nazvaná Česká cena za architekturu. Návštěvníci na ní najdou tři desítky realizací nominovaných zahraniční porotou na Českou cenu za architekturu 2021. Výstava potrvá do 10. října.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

Černobílé Prachaticko 1980: Šumavan Prachatice v novém

FOTO: Koncert na dvorku halila tma a podmanivá atmosféra

FOTO: Volarské drakiádě chyběl vítr, ale i tak se tu děti bavily

FOTO: Podzim vítala koncertem Česká píseň se Skřivánkem

FOTO: Kam na houby? Přece do Staré radnice v Prachaticích

FOTO: Svatý Jakub Větší hostil imatrikulaci Univerzity třetího věku

Černobílé Prachaticko 1980: Parta v dílně kusové výroby ZVVZ

FOTO: Velké náměstí oživily Městské slavnosti i otevřené památky

FOTO: Dechový orchestr ZUŠ Vimperk hraje 30 let jako z partesu

FOTO: Pohádka z budíku, kouzelník i hranice jako pouhé slovo

FOTO: Panenky budou teď královsky bydlet v Prachatickém muzeu

FOTO: U sv. Jakuba sloužili mši za restrikcemi sužované školy

Černobílé Prachaticko 1971: Hraniční přechod Strážný jubiluje

FOTO: Večerním Velkým náměstím projela automobilová krása

FOTO: V Zahradní na den první pomoci vládl mumraj zvědavých očí

FOTO: Knihovna přivítala další školáky mezi těmi, kteří umí číst

Černobílé Prachaticko 1980: Švadlenky ze Šumavanu na brigádě

FOTO: Šumavský korbel opět přetékal písničkami s harmonikou

FOTO: Na nedělní pouti na Kratochvíli se snoubila radost a krása

FOTO: Terasy ukázaly, že budou skvělým veřejným prostorem

FOTO: Keltské slavnosti ve Lčovicích i putování zlatilo sluníčko

FOTO: Legendární Boni Pueri na mariánské pouti v Chrobolech

FOTO: Ve Staré radnici v Prachaticích opět voněly sýry, ryby a víno

 
 

TOPlist

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena