| 
					   
					Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: ZDENĚK PŘIBYL a Zdeněk Krejsa  
					
					
					   
					
					Paní Čokoláda, jak senioři pohotově překřtili Marcelu 
					Krčálovou, jim o čokoládě půldruhé hodiny vyprávěla v pořadu 
					připraveném SeniorPointem Prachatice a Montessori školou 
					takové věci, že o nich v životě ještě neslyšeli.  
					
					Začala historií čokolády, která je stará dobré tři tisíce let. A 
					hned potom praktickou ukázkou, jak chutnají drcené kakaové 
					boby, které jsou základní surovinou čokolády, a jak takový 
					bob vypadá. Téměř po každé informaci následovala ochutnávka 
					a po ní lok pramenité vody, to aby se chutě nemíchaly. O 
					seniory celou dobu vzorně pečovala a kávu jim roznášela 
					Hanka Rabenhauptová.   
					 
					
					Kolem stolu defilovala postupně na ochutnávkové kousky 
					nalámaná nejprve bílá čokoláda posypaná drcenými boby, 
					následovala zelená čokoláda s téměř neuvěřitelnou příchutí 
					slaniny. Jedno překvapení střídalo druhé v rychlém sledu. 
					Pravda, některé druhy čokolády byly tentokrát jen na ukázku 
					a pro informaci, ale to vůbec nevadilo. 
					 
					
					Pozvání na setkání s čokoládou, které Marcela Krčálová už 
					jednou v Prachaticích uspořádala, a to v městské knihovně 
					před více než dvěma roky, znělo slibně: Přijďte si 
					poslechnout něco o historii, výrobě a především blahodárných 
					účincích pravé poctivé čokolády, starodávného a téměř 
					posvátného nápoje Mayů či Aztéků, a poznejte čokoládu jako 
					potěšení, lék a přítele.Toho všeho se účastníkům čokoládového setkání dostalo od 
					příjemné odbornice měrou vrchovatou. A čokoládu už od soboty 
					senioři připravují a upíjejí ještě s větší úctou... 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					
					 |