Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Sto let v českém jazyce oslavilo Gymnázium Prachatice

PRACHATICE - 18/10 2021 - 20:05 – Gymnázium Prachatice s ročním zpožděním oslavilo v sobotu stoleté výročí. Dorazili i bývalí absolventi a zaměstnanci.

      

   Text a foto: LUKÁŠ KARBULKA

  

Oslavy se týkaly založení českého státního reformního reálného gymnázia v Prachaticích v roce 1920. Gymnázium jako takové působí v Prachaticích již od roku 1865. Tehdy se ovšem jednalo o německé gymnázium a to z toho důvodu, že většina obyvatel Prachatic byla německé národnosti.

Na krásné kulaté výročí pozvala škola všechny své absolventy a širokou veřejnost. Celodenní událost odstartovalo ráno otevření budovy gymnázia, která byla vystavěna v roce 1897, veřejnosti a absolventům k prohlídce.

Po řadě radostných setkání následoval odpoledne slavnostní průvod absolventů a pedagogů městem. Velmi početný pochod doprovodil hudbou Dechový orchestr Prachatice, který tentýž den slavil své třicáté výročí založení. Průvod městem vyvrcholil příchodem na náměstí, kde škole požehnal prachatický vikář Petr Plášil a vystoupila tu současná ředitelka gymnázia Jana Dejmková.

„Chci vám všem poděkovat, že jste z blízka i dálky přijeli oslavit významné výročí naší školy. Je úžasné vidět tolik lidí, kteří se rádi vracejí na svoji alma mater a já vám za to moc děkuji,“ pronesla před zaplněným náměstím. Ředitelka škole do budoucna popřála schopné ředitele, inspirativní učitele a samé šikovné žáky, které je třeba podporovat.

Po průvodu se vracíme s fotoaparátem do budovy gymnázia a procházíme všechna otevřená místa. Na půdě také narážíme na nedávno opravený stroj školních hodin, které vyrobila v roce 1897 a loni opravila firma Ludvík Hainz.

Při prohlídce potkáváme jednu z učitelek, která s naší redakcí krátce zhodnotila probíhající oslavy. „Oslavy se povedly, chodí poměrně dost lidí, povedlo se úvodní setkání v aule a vyšlo nám krásné počasí na průvod, což bylo moc fajn,“ shrnula Tereza Obrataňská, učitelka českého jazyka a občanského základu, která gymnáziu popřála chytré a hodné studenty a aby gymnázium jenom vzkvétalo.

Na závěr se naší redakci podařilo zastavit ke krátkému zavzpomínání dva absolventy gymnázia z roku 1985. „Hrozně ráda vzpomínám na tělocvik s panem profesorem Kvítkem a nerada vzpomínám na matiku a fyziku, protože to byly předměty, z kterých jsem nespala. S odstupem času vzpomínáme dneska na všechny, protože každý nějakým zrnkem přispěl k tomu našemu formování,“ řekla s úsměvem Eva Kuttenbergová s tím, že s gymnáziem je pro ni spojeno i bezstarostné pubertální mládí a platonické lásky.

Druhý z obou absolventů, prachatický zastupitel Robert Zeman, měl nejraději ve škole zeměpis a porovnal období, kdy byl studentem, s nynější dobou. „Myslím, že se změnila hlavně jedna věc, a to jsou technologie. Jinak si myslím, že současní studenti mají výborné kantory,“ řekl.

Oba absolventi gymnáziu popřáli, aby o něm bylo slyšet v dobrém duchu, aby vychovávalo samé nadané studenty, kteří budou naší budoucností, a aby se noví absolventi na školu vraceli tak rádi, jako oni.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

FOTO: Prachatický dechový orchestr oslavil dvě kulatá výročí

FOTO: Křišťanovický rybník vydal svůj zlatý a šupinatý poklad

FOTO: Svatohavelské posvícení měli s mětýnkami a cejtlováním

FOTO: Staroprachatští vybírali nejlepší utopence po sousedsku

FOTO: Staroprachatští vybírali nejlepší utopence po sousedsku

FOTO: Mahouš opět centrem setkání historických traktorů

FOTO: Podzimní kolo Hry Plamen hostil areál ve Zbytinách

FOTO: Prachatice po dlouhé covidové pauze opět vítají občánky

FOTO: Ulicí 1. máje ve Vimperku se šlo s architekty a historikem

Černobílé Prachaticko 1980: Šumavan Prachatice v novém

FOTO: Koncert na dvorku halila tma a podmanivá atmosféra

FOTO: Volarské drakiádě chyběl vítr, ale i tak se tu děti bavily

FOTO: Podzim vítala koncertem Česká píseň se Skřivánkem

FOTO: Kam na houby? Přece do Staré radnice v Prachaticích

FOTO: Svatý Jakub Větší hostil imatrikulaci Univerzity třetího věku

Černobílé Prachaticko 1980: Parta v dílně kusové výroby ZVVZ

FOTO: Velké náměstí oživily Městské slavnosti i otevřené památky

FOTO: Dechový orchestr ZUŠ Vimperk hraje 30 let jako z partesu

FOTO: Pohádka z budíku, kouzelník i hranice jako pouhé slovo

FOTO: Panenky budou teď královsky bydlet v Prachatickém muzeu

FOTO: U sv. Jakuba sloužili mši za restrikcemi sužované školy

Černobílé Prachaticko 1971: Hraniční přechod Strážný jubiluje

FOTO: Večerním Velkým náměstím projela automobilová krása

 
 

TOPlist

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena