Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Ve vimperském Dřevopodniku pracovali samí všeumělové

VIMPERK - 29/7 2021 - 19:55 – Další díl Parkboudy o bývalých vimperských fabrikách se zaměřil na Dřevopodnik Vimperk. A odhalil většinou samé šikuly. 

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Prázdninový cyklus vzpomínání na někdejší vimperské závody a provozy, jejich výrobky a lidi kolem nich, který letos u Parkboudy v městském parku pořádá každou středu od 19:00 Musejní spolek vimperského panství, se ohlíží do poměrně nedávné minulosti. Klade si za cíl odkrýt ve vzpomínkách pamětníků fakta, která se nedají jinde vyčíst.

"Dřevopodnik Vimperk měl strašně zajímavý výrobní program například v roce 1960 a byl rozprostřený na mnoha místech Šumavy i Pošumaví. Vzal jsem si na to dnes pomocníka. Je jím Jiří Brodec, který prožil v Dřevopodniku větší část svého života, a po šest let byl jeho ředitelem," řekl nám předseda pořádajícího musejního spolku Ladislav Čepička před zahájením besedy.

Pak položil svému hostu první otázku a začaly se odvíjet takové věci, že dvě desítky posluchačů usazených na lavičkách před Parkboudou nestačily kulit oči. Jiří Brodec to vzal pěkně zgruntu, od založení Dřevopodniku 1. dubna 1958 ze čtrnácti dílen a provozů a následující výrobu prakticky bez investic.

Pokračoval pak po jednotlivých provozovnách Dřevopodniku, poskytoval detaily o výrobcích a nikde nezapomínal na šikovné lidi, kteří v sobě měli ducha vynálezců i šumavských šikulů a dokázali si se vším poradit. Precizní informace sypal přímo z rukávu a okořenil je navíc skvělým vypravěčským talentem.   

Jenom vyjmenovat všechny výrobky Dřevopodniku by zabralo pořádný kus našeho internetového prostoru. Od dřevěného nábytku a legendárních barevně pruhovaných laviček, přes výtahové kabiny, králíkárny, ptačí budky, autobusové zastávky, biče, kuchyňské vařečky a prkénka, až po drobnou bižuterní výrobu.

K legendárním výrobkům Dřevopodniku patřily například dřevěné kolíčky z provozu ve Čkyni. Jedno vzácné, zatavené, originální, exportní balení přinesl Jiří Brodec sebou a dal opatrně kolovat. Kolíčky z bukového dřeva, jejichž výroba se počítala na miliony miliónů kusů, se vyvážely například do Anglie či Itálie.

"Jednou nás navštívila delegace z Číny a zanedlouho se na trhu objevily čínské kolíčky, ne nepodobné těm našim originálním," byla další z mnoha stále živých vzpomínek Jiřího Brodce. Posluchači mohli také na místě obdivovat dokonalé výrobky Dřevopodniku z paroží.

Některé provozy Dřevopodniku Vimperk vydržely až do devadesátých let. To už proběhla spíše nevydařená privatizace. Objekty se vrátily původním majitelům, kteří třeba výrobu zrušili, stroje dali do sběru a nemovitosti prodali.

Není bez zajímavosti, že do privatizace Dřevopodniku se zapojila i skupina německých podnikatelů, které vedl Franz Xaver Hirtreiter. Skoro ve stejné době privatizoval také okresní týdeníky a deník Jihočeská pravda v jižních Čechách. Poslední provozy Dřevopodniku pak už měly německé majitele a změněné jméno.

Hlavní organizátor nejen vzpomínkových besed Ladislav Čepička musel být po večeru s Dřevopodnikem nadmíru spokojený. Ale určitě měl také zase o něco těžší hlavu - potvrdilo se totiž jasně, jak velký potenciál ve vzpomínkách pamětníků doposud leží ladem. Muzeum moderních dějin Vimperka, které Ladislav Čepička připravuje, bude mít práce určitě dost.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

FOTO: Na workshopu vzniká výtvarno, které bude stát za to vidět

FOTO: Rychlořezba dřevosochařů v městském parku opět nadchla

Černobílé Prachaticko 1979: Pionýrský tábor s výukou ruštiny

FOTO: Volary hostí šestý výtvarný workshop umělců z devíti zemí

FOTO: Volarští poseděli v pondělí na rynku a užili si Modrý dým

FOTO: Malinové slavnosti v Malenicích chutnaly, ale také bavily

FOTO: Festival VIVAT VILA! #2 ukázal v Prachaticích řadu šancí

FOTO: Namibijští Češi mají knihu. A své Prachatice stále v srdci

FOTO: Chrobolský kotlík vyhrál rozprávkový tým a Hovězí pohádka

Černobílé Prachaticko 1980: Letní Husinec Mekkou výtvarníků

FOTO: Třináctka byla pro volarské sekáče a Křovinátora šťastná

Černobílé Prachaticko 1980: Svou stezku dostalo Churáňovsko

FOTO: Tiskárenští v Parkboudě omládli nejméně o desítky let

FOTO: Mistrovské kosy festivalově zvonily na louce u Cudrovic

FOTO: V Husinci na oslavách zněl i chorál Ktoz jsu bozi boyownici

FOTO: Zábava a radost. Takový byl den dětí s oseckými hasiči

FOTO: Na oblíbené pohádky na Křikuletu se vyplatí čekat i v dešti

FOTO: Šumavské železniční léto s párou je zpět i s Kafemlejnkem

Černobílé Prachaticko 1980: Vojenské lesy měly práci pro lidi

FOTO: Ojedinělá rekonstrukce starého hřbitova v Pěkné je hotová

FOTO: Léto v prachatickém domě dětí vábily nejen tamtamy

 
 

TOPlist

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena