Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Ojedinělá rekonstrukce starého hřbitova v Pěkné je hotová

NOVÁ PEC, PĚKNÁ - 3/7 2021 - 10:54 – S poslední červnovou nedělí dospěla do cíle také několikaletá rekonstrukce hřbitova v Pěkné, místní části Nové Pece. 

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

   

Jedná se o ojedinělé dílo, kterého se s úspěchem zhostil zastupitel Nové Pece, lesník Pavel Štětina. A to od nápadu po jeho realizaci, která probíhala od roku 2019.

V neděli 27. června odpoledne se ve stínu kulturní památky - kostela sv. Anny, u kterého se hřbitov v Pěkné nachází, uskutečnila malá slavnost. Pavel Štětina připomněl historii osady, u níž prameny jako letopočet první písemné zmínky uvádějí rok 1786, a osudy zdejšího hřbitova, kterému vévodí kříž s letopočtem 1868. Jedná se však o jeden z nejstarších hřbitovů v Čechách.

"Jako zastupitel chci být co nejvíce mezi lidmi a dělat pro ně i celou obec Novou Pec s jejími místními částmi něco užitečného. Tak jsem si vzal osobně na starost i tuto rekonstrukci historického hřbitova v Pěkné," řekl pro prachatickoNEWS.CZ Pavel Štětina.

Průběh a výsledky rekonstrukce pak dokumentoval slovem i na historických i nedávno pořízených fotografiích. Byly mezi nimi i starší snímky našeho fotografa Zdeňka Přibyla ze 14. června 1990. Fotografie doplnila diplomová práce Dity Bergmanové nazvaná Zpráva o stavu a správě místních hřbitovů v okrese Prachatice z června 1969 k volnému prohlížení.

Poté se ujal své role duchovní Karel Falář, farář Římskokatolické farnosti ve Volarech, kam fara v Pěkné patří. Připomněl slovo boží a na prahu rekonstruovaného hřbitova se pomodlil Otčenáš a Zdrávas Maria. Nato celý hřbitov vykropil a konstatoval, že se tu opět může pohřbívat.

K prohlídce rekonstruovaného hřbitova se připojil i starosta Nové Pece Martin Hrbek, dále spisovatel a fotograf Stanislav Schneedorf , který restauruje a vrací do šumavské přírody křížky, kříže a kapličky a je autorem v letošním roce vydané knihy Příběhy šumavských křížků ze zaniklých osad na česko-bavorském pomezí, a také ještě obyvatelka Pěkné se zájmem o historii místa.

Hřbitov je nyní pěkné upravený, tráva posekaná, zdi opravené, staré, přebytečné stromy odstraněné, podstavce, fotografie na nich i kříže vyčištěné. Na místě vnitřní skládky u zdi za brankou vyrostlo nové kolumbárium, v zadní části svítí bělostí na místě původní márnice lapidárium s uloženými kamennými prvky. Ještě více kamenných podstavců je vyrovnáno podél hřbitovní zdi. Podle slov Pavla Štětiny zbývá nyní dokončit a zavěsit na zeď vitríny s informacemi o hřbitově a jeho rekonstrukci, a také doplnit nápis nad vstupní branou.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

FOTO: Léto v prachatickém domě dětí vábily nejen tamtamy

Černobílé Prachaticko 1980: K zemi šel komín staré mlékárny

FOTO: Extra Band revival bavil lidi přesně v termínu Zlaté stezky

FOTO: Volarské Dřevěné srdce Evropy pulzuje nejen pro cyklisty

FOTO: Slovenští výtvarníci milují Prachatice. Je to vzájemné!

FOTO: Slovenští výtvarníci milují Prachatice. Je to vzájemné!

FOTO: O pátečním večeru zněla hudba v prachatických ulicích

FOTO: Trhu vládly cheescaky, květinoví motýlci a jedna novinka

FOTO: Trigger whisky nebo Kolaloka? O to teď běží na Kratochvíli

FOTO: V klášterní zahradě perlil princ Bajaja z divadla NAVĚTVI

Ručně šité kabelky s dětmi pro dospěláky? Ano, v domě dětí!

FOTO: Osudy prachatických památek komentuje Pavel Fencl

FOTO: Ve vimperském parku se v neděli tančilo o krávě Málině

FOTO: Setkání s tradicí plavení dříví přidalo opět i její předávání

FOTO: Prachatice hostily pouť ke sv. Janu N. Neumannovi

Černobílé Prachaticko 1979: Sladká brigáda ve lhenické jahodárně

FOTO: Houslový virtuos Pavel Eret zakončil Dny duchovní hudby

FOTO: První projela prachatický singltrek bikerka Kateřina Nash

FOTO: Zahrada Lipák přivítala i milovníky všech druhů bylinek

FOTO: Poštovní se proměnila na jedno dopoledne v kavárnu

FOTO: Návštěvníky vítala o víkendu i přírodní zahrada U Cipíska

 
 

TOPlist

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena