Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Tiskárenští v Parkboudě omládli nejméně o desítky let

VIMPERK - 9/7 2021 - 10:47 – Muzejní spolek vimperského panství a  Parkbouda začaly v parku vzpomínat na fabriky ve městě. První na řadě byly Tiskárny Vimperk.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

   

"Vimperská historie je protkána mnoha fabrikami, které velmi silně ovlivňovaly vývoj města i život místních obyvatel. V prvním dílu našeho cyklu si připomeneme vimperské tiskárny," uvedl první besedu předseda Muzejního spolku vimperského panství Ladislav Čepička ve středu v podvečer v městském parku.

Pod stanem přivítal někdejší pracovníky tiskáren Vlastimila Schartnera a Václava Váchu a omluvil posledního ředitele tiskáren Ladislava Štěrbu, který nemohl přijít ze zdravotních důvodů. Proti hostům se pohodlně usadila nečekaně početná návštěva dalších tiskárenských i zájemců o toto téma. A postupně se diváci rozehřívali - inu, když se vzpomíná, tak se vlastně mládne.

Zkušený kulturní činovník Ladislav Čepička vedl besedu se svými hosty s nadhledem, který mu umožňoval pořádný polštář přesných informací. Řeč byla z počátku o tom, kde všude měly vimperské tiskárny své provozovny, jak se postupně měnila jejich "vrchnost" od Tiskáren Stráž Plzeň po Jihočeské tiskárny, o strojovém vybavení provozů, v němž dlouho hrály prim německé tiskárny Heidelberg z roku 1933.

Samozřejmě přišla řeč i na výrobu koránů na vývoz. "Při té se uplatnili ti nejšikovnější ze šikovných, jako byl třeba Hena Vaněk," připomněl Václav Vácha. V tuto chvíli se také - obrazně řečeno - dostala ke slovu prosklená kazeta znázorňující postup výroby koránů, která složitou cestou doputovala z kanceláře ředitele do sbírky Václava Váchy. 

Odborné výrazy jako litery, štoček, knihtisk, ofset a podobné, v podstatě nebylo znalým a informovaným posluchačům proč představovat. Ti si s chutí prohlédli také zajímavosti ze sbírky Vlastimila Schartnera. Jako třeba štoček grafiky, která se zpravidla razila na vimperské kalendáře, zdobené desky k 75. narozeninám zakladatele tiskáren, úspěšného podnikatele a majitele rodinného imperia Johana Steinbrenera nebo jeho skvostný kovový reliéf. Nechyběli ani následovníci koránů - kolibříky pro Lyru Pragensis.

Hlavní však byly ve vimperské tiskárně knihy. Když si projdete jakoukoliv knihovnu, tak téměř každá druhá knížka pochází z Vimperka - říká Láďa Čepička. Ke krásným knihám pro Československého spisovatele či Odeon tu pařily i lahůdky, jako třeba obdivuhodná ex-libris. Tiskla a vázala se tu trochu v tajnosti ale například i tzv. Zelená kniha pro libijského pohlavára Muammara Kaddáfího nebo telefonní seznam nejvyšších funkcionářů KSČ. O tom a ještě dalším, bychom si mohli ještě dlouho s našimi hosty povídat. Za všechno aspoň jednu perličku.

Na téměř závěrečnou otázku moderátora, jaký byl váš nejhezčí zážitek z působení ve vimperských tiskárnách, odpověděl tehdejší šéf tiskařů Václav Vácha:  "Jednoznačně to, jak jsme tu všichni jako v rodině dovedli pořádně všechno oslavit - narozeniny, svátky i další významné okamžiky. To tu bylo vždycky velkolepé. Já jsem jenom hlídal, aby někdo nemohl při zábavě náhodou spustit stroje a nestal se nějaký malér, a tak jsem v tu chvíli i vypínal jejich jističe. Nikdy mi to nikdo z vedení nevytknul."

Byli prý i takoví, kteří z okna tiskáren spouštěli na provázku konvičku a posílali si děti pro pivo do dnešní Vltavy. Inu - chléb a hry - to asi původně vymysleli lidé ve vimperských tiskárnách. O tom, že tu uměli dělat i perfektní práci, nikdo dodnes nepochybuje. A navíc - tiskařská tradice ve Vimperku stále žije v podobě několika soukromých tiskáren...

"Tyhle besedy děláme taky proto, abychom se dozvěděli od lidí, kteří v těch fabrikách pracovali, to, co se nedá vyčíst. A vůbec - k nejnovějším dějinám toho víme úplně nejmíň. Proto jsme rádi, že žijí pamětníci, kteří mohou vyprávět," říká Ladislav Čepička z Muzejního spolku vimperského panství, autor nápadu na besedy. "Po tiskárnách přijde na řadu Šumavan, pak sklárny, Dřevopodnik, Mykoprodukta a další. A to každý týden ve středu od 19:00 v městském parku u Parkboudy. Možná to přes léto ani všechno nevyčerpáme,"dodává.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

FOTO: Mistrovské kosy festivalově zvonily na louce u Cudrovic

FOTO: V Husinci na oslavách zněl i chorál Ktoz jsu bozi boyownici

FOTO: Zábava a radost. Takový byl den dětí s oseckými hasiči

FOTO: Na oblíbené pohádky na Křikuletu se vyplatí čekat i v dešti

FOTO: Šumavské železniční léto s párou je zpět i s Kafemlejnkem

Černobílé Prachaticko 1980: Vojenské lesy měly práci pro lidi

FOTO: Ojedinělá rekonstrukce starého hřbitova v Pěkné je hotová

FOTO: Léto v prachatickém domě dětí vábily nejen tamtamy

Černobílé Prachaticko 1980: K zemi šel komín staré mlékárny

FOTO: Extra Band revival bavil lidi přesně v termínu Zlaté stezky

FOTO: Volarské Dřevěné srdce Evropy pulzuje nejen pro cyklisty

FOTO: Slovenští výtvarníci milují Prachatice. Je to vzájemné!

FOTO: Slovenští výtvarníci milují Prachatice. Je to vzájemné!

FOTO: O pátečním večeru zněla hudba v prachatických ulicích

FOTO: Trhu vládly cheescaky, květinoví motýlci a jedna novinka

FOTO: Trigger whisky nebo Kolaloka? O to teď běží na Kratochvíli

FOTO: V klášterní zahradě perlil princ Bajaja z divadla NAVĚTVI

Ručně šité kabelky s dětmi pro dospěláky? Ano, v domě dětí!

FOTO: Osudy prachatických památek komentuje Pavel Fencl

FOTO: Ve vimperském parku se v neděli tančilo o krávě Málině

FOTO: Setkání s tradicí plavení dříví přidalo opět i její předávání

 
 

TOPlist

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena