Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Namibijští Češi mají knihu. A své Prachatice stále v srdci

PRACHATICE - 21/7 2021 - 8:50 – Knihu Kateřiny Mildnerové Černí sokoli o pohnutých osudech namibijských dětí pokřtili v neděli v Prachaticích.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Křtu ojedinělé publikace, která spatřila světlo světa už vloni na podzim, se v historickém radničním sále prachatické Staré radnice ujal starosta města Martin Malý. Prachatice totiž hrály v osudech namibijských dětí významnou roli. Ve městě strávily na konci osmdesátých a začátku devadesátých let minulého století čtyři roky a prožily tu vlastně své dětství. Prachatice se pro ně staly a pro mnohé i zůstaly jejich domovem.

Na úvod setkání zazněly zpívané státní hymny - česká a namibijská. Jaroslav Neužil, který se jako sportovní trenér o namibijské děti v Prachaticích spolu s dalšími staral, promítl historické obrázky dětí v Prachaticích i novější fotografie z nedávné autorčiny a své návštěvy v Namibii. Došlo i na vzpomínky pamětníků - českých opatrovatelů, někdejších vychovatelů, trenérů a také dnes už dospělých českých Namibijců. Poté následovalo představení knihy a její slavnostní křest. A samozřejmě dlouhé povídání a vzpomínání.

Autorka knihy Kateřina Mildnerová je česká afrikanistka, sociální a kulturní antropoložka a vysokoškolská pedagožka. Působí na Univerzitě Palackého v Olomouci, Filozofické fakultě, Katedře sociologie, andragogiky a kulturní antropologie. Oblastí jejího dlouholetého vědecko-výzkumného zájmu je antropologie náboženství, umění a medicínská antropologie.

Když se setkala s osudy namibijských dětských válečných uprchlíků z Angoly, které Československo přijalo na výchovu a vzdělávání jako výraz internacionální pomoci osvobozeneckému hnutí SWAPO bojujícímu za  nezávislost Namibie, jejich příběh ji plně zaujal. A stal se tématem jejího vědeckého výzkumu a poté i knihy.

Důležité informace čerpala Kateřina Mildnerová od Jaroslava Neužila z Prachatic, který se o namibijské děti staral, vedl je ke sportu a zapojil je s mnoha dalšími spolupracovníky a spolupracovnicemi do života v Prachaticích. Po pádu železné opony, konci socialistického režimu v naší republice a poté, co Namibie získala nezávislost, byly africké děti nuceny vrátit se do země svého původu, jejíž jazyk nebo kulturu ani pořádně neznaly. Prožily své osudy, které nebyly vždy lehké. V posledních letech se však někteří z Namibie, kde většinou žijí, do Čech vracejí.

Kniha Černí sokoli, kterou v roce 2020 vydalo NLN - Nakladatelství Lidové noviny, se snaží rekonstruovat dosud neznámou historii této skupiny namibijských Čechů. Nabízí však strhující příběh této skupiny dětí, nyní už mladých mužů a žen, které mají svou práci, své rodiny, ale stále mezi sebou mluví česky a udržují řadu českých zvyků, jako třeba Vánoce, či procházky v přírodě nebo dokonce chození na pivo. Ve své domovině jsou proto trochu za exoty a v Čechách se na ně zase dlouho zapomínalo...

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

FOTO: Chrobolský kotlík vyhrál rozprávkový tým a Hovězí pohádka

Černobílé Prachaticko 1980: Letní Husinec Mekkou výtvarníků

FOTO: Třináctka byla pro volarské sekáče a Křovinátora šťastná

Černobílé Prachaticko 1980: Svou stezku dostalo Churáňovsko

FOTO: Tiskárenští v Parkboudě omládli nejméně o desítky let

FOTO: Mistrovské kosy festivalově zvonily na louce u Cudrovic

FOTO: V Husinci na oslavách zněl i chorál Ktoz jsu bozi boyownici

FOTO: Zábava a radost. Takový byl den dětí s oseckými hasiči

FOTO: Na oblíbené pohádky na Křikuletu se vyplatí čekat i v dešti

FOTO: Šumavské železniční léto s párou je zpět i s Kafemlejnkem

Černobílé Prachaticko 1980: Vojenské lesy měly práci pro lidi

FOTO: Ojedinělá rekonstrukce starého hřbitova v Pěkné je hotová

FOTO: Léto v prachatickém domě dětí vábily nejen tamtamy

Černobílé Prachaticko 1980: K zemi šel komín staré mlékárny

FOTO: Extra Band revival bavil lidi přesně v termínu Zlaté stezky

FOTO: Volarské Dřevěné srdce Evropy pulzuje nejen pro cyklisty

FOTO: Slovenští výtvarníci milují Prachatice. Je to vzájemné!

FOTO: Slovenští výtvarníci milují Prachatice. Je to vzájemné!

FOTO: O pátečním večeru zněla hudba v prachatických ulicích

FOTO: Trhu vládly cheescaky, květinoví motýlci a jedna novinka

FOTO: Trigger whisky nebo Kolaloka? O to teď běží na Kratochvíli

 
 

TOPlist

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena