Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  KIS zrušily dvě představení. Ztratily Prachatice zájem o divadlo?

PRACHATICE - 20/10 2021 - 19:46 – Prachatické Kulturní a informační služby (KIS) řeší pro Prachatice neobvyklý problém. Nezájem o divadlo.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Do doby covidových vládních restrikcí v Prachaticích platilo, že dostat se na nějaké divadelní představení je často nemalý problém, protože o lístky a předplatné je zájem větší, než je velikost hlediště. Kulturně informační služby tak nemohly udělat chybu s pozváním prakticky jakéhokoli profesionálního souboru. Nyní je ale vše jinak.

KIS aktuálně musely zrušit dvě představení pro malý zájem o lístky. Jde o hru Enigmatické variace, ve které hraje jednu z hlavních rolí Martin Stránský a o hru Dokonalá svatba, ve které se objevuje i Dana Morávková a Václav Kopta. Ředitelka KIS Prachatice Věra Houšková v oznámení o zrušení představení dokonce použila slova „obrovský nezájem“.

„Bohužel je pro nás ekonomicky neúnosné pořádat velká činoherní představení pouze pro hrstku divadelních nadšenců. Představení byla zrušena po vzájemné dohodě s dotčenými produkcemi. I ony mají zájem prezentovat se před zaplněným sálem, což by bohužel v tomto případě jednoznačně nenastalo,“ uvedla.

KIS obě hry zařadí alespoň do nabídky jarního předplatného. Lístky je možné vracet v informačním centru ve Staré radnici a ti, kteří je objednali on-line, dostanou peníze zpět na účet. Malý zájem o divadelní představení po konci zákazu je pořádat je přitom celorepublikový problém.

„Myslím si, že je to mix několika faktorů: strach z nemoci, diskonfort kvůli respirátorům, očkování, testování, naprostá ztráta návyku chodit za kulturou, alternativní zdroj zábavy - TV, Netflix, YouTube, nechuť řešit vracení vstupenek z důvodu případného zrušení, no a teď přijde poslední faktor a to finanční,“ řekla o pravděpodobných důvodech Věra Houšková.

Nízký zájem o divadlo tak zřejmě patří k sekundárním dopadům drastických lockdownů a divadelníci budou muset zřejmě začínat do nuly.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

V době pobytu v nemocnici vykradli seniorce doma dvě kasičky

Investice do důstojnější podoby vimperského hřbitova pokročily

Klarinety oceněné dvaadvaceti zlaty zahrají ke svým narozeninám

Festival Šumava litera zní opět ozvěnou hlasů pro oblíbené knihy

Rok a tři čtvrtě prodávali na Prachaticku pervitin a marihuanu

OBRAZEM: Unikátní muzeum slaví s novou obří maketou cirkusu

Z ideje nábytkové banky a re-use centra zbyl jen odkaz na webu

Žena nedala přednost - těžce zraněná skončila zaklíněná v autě

V bývalých kasárnách vyroste další nový obchod. Půjde o drogérii

Cizinečtí policisté odhalili na Šumavě nelegálně pracující cizince

Jaké knihy o Pohraniční stráži představí letošní Šumava litera?

Prachatickému Velkému náměstí by měla vládnout tma dočasně

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena