Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Z ideje nábytkové banky a re-use centra zbyl jen odkaz na webu

PRACHATICE - 15/10 2021 - 14:23 – Prachatická koalice opět předvedla, jak se dokáže tvářit, že nějakou ideu podporuje a pak ji zlikvidovat.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Letos na jaře přišla do zastupitelstva zastupitelka Barbora Koritenská s nápadem vytvořit v bývalém sídle Dřípatky re-use centrum, které by fungovalo jako nábytková banka pro sociálně slabší nebo environmentálně smýšlející obyvatele města. Nepotřebné, ale funkční věci, by tu mohli lidé získávat za výhodných podmínek.

Koalice to přivítala a podpořila. „Už se na tom pracuje,“ řekl o myšlence na jaře starosta Martin Malý. „Není to nic, s čím bych nesouhlasil. Nebýt koronakrize, tak už jsme to na bývalé Dřípatce rozjížděli,“ dodal tehdy místostarosta Jan Klimeš.

Do léta, ale koalice otočila a s tím, že by re-use centrum bylo nákladné. „Po důkladném zvážení všech požadavků a souvisejících finančních nákladů byla zvolena finančně méně náročná varianta podpory využití již nepoužívaných věcí, a to úzká forma spolupráce a propagace Dobročinného obchůdku. V podstatě se bude jednat o internetový obchod s jednou odlišností, že prozatím nebude možné zaplatit on-line platební kartou nebo převodem na účet, ale pouze v hotovosti při osobním převzetí zboží,“ uvedl Jan Klimeš pro prachatickoNEWS.CZ.

Z internetového ochodu a úzké spolupráce s obchůdkem, který v ulici Zlatá stezka provozuje už sedm let Jihočeské centrum pro zdravotně postižené a seniory, je však jen zastrčený odkaz na městském webu s několika málo předměty, které obchůdek aktuálně nabízí.

Na odkazu https://darujto.prachatice.eu/ často o věcech nejsou ani bližší podrobnosti nebo informace o tom, kdo je nabízí a jak ho kontaktovat. Chybí tu i možnost, aby veřejnost nabízela své nepotřebné věci sama – vkládání vlastních inzerátů stránka vůbec nenabízí. Kategorie nábytku pak chybí zcela.

Město tak v otázce sdílení nepotřebných věcí neudělalo prakticky nic a jen zveřejňuje seznam věcí, které nabízí dobročinný obchůdek. Ten přitom není se svou nabídkou dohádatelný ani na facebooku a de facto se tak nic nezměnilo.

To, jak nakonec idea re-use centra s nábytkovou bankou dopadla, vyvolalo tvrdou kritiku iniciátorky této myšlenky Barbory Koritenské. „Když jsem návrh podávala, z úst pana Klimeše zazněla samá chvála a podpora. Dokonce jsme slyšeli, že už se na vytvoření pracuje a že nebýt covidu, dávno bychom jej ve městě měli. Přesto jsme v minulých týdnech zjistili, že to byla prázdná slova a nikdo na vytvoření nábytkové banky nepracoval, nikdo se tím podrobněji ani nezabýval. Jen se návrh opět smetl i přes původní chválu ze stolu. Utvrzuje nás to v tom, že současné vedení si nestojí za svým názorem ani slovem a není z jeho strany vůle ve městě něco zlepšovat,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Žena nedala přednost - těžce zraněná skončila zaklíněná v autě

V bývalých kasárnách vyroste další nový obchod. Půjde o drogérii

Cizinečtí policisté odhalili na Šumavě nelegálně pracující cizince

Jaké knihy o Pohraniční stráži představí letošní Šumava litera?

Prachatickému Velkému náměstí by měla vládnout tma dočasně

Ženě z Prachaticka zmizelo z účtu záhadně 223 000 korun

Jan Bauer jasným vítězem. Piráty a STAN zachraňovala starostka

Po dlouhé době krádež auta na Prachaticku. Zmizel Fiat Punto

Prachatický Domácí hospic sv. Jakuba se otevřel pro veřejnost

Enigma zachránila před umrznutím ženu a má Statečné psí srdce

Prachatické gymnázium svolává absolventy na velkou oslavu

Vimperk hledá dřevěného medvídka. Zmizel v pátek od šaška

Nový tajemník radnice: Chci od úřadu vstřícnost a službu pro lidi

Fotografové od Vlachova Březí neradi odložili svou výstavu o rok

Divocí agresoři útočili v Prachaticích nožem, pěstmi a kopanci

Den architektury představil budoucnost horské chaty na Libíně

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena