Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Rychlý pokles nezaměstnanosti pokračuje. Trh práce krizi zvládl

PRACHATICKO - 9/6 2021 - 15:16 – Aktuální statistiky trhu práce Prachaticka naznačují, že trh více než rok restrikcí přežil bez větších obtíží.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Míra registrované nezaměstnanosti na Prachaticku byla na konci května 2,4 procenta a to nejhorší má trh v našem regionu zřejmě za sebou. Nezaměstnanost se u nás meziročně snížila o jednu desetinu procenta a od konce ledna, kdy byla za dobu restrikcí nejvyšší, se snížila už o osm desetin procenta – znamená to, že o co od prvního lockdownu do zimy narostla, o to nyní opět poklesla.

Ekonomové přitom očekávají, že ekonomiky u nás i v sousedních zemích nyní opět porostou. Přežít období omezení ekonomiky přitom pomohl trhu práce evidentně zejména vládní program Antivirus, jehož náklady ale budou muset bohužel zaplatit dnešní mladé generace. Někteří ekonomové ještě po jeho konci očekávají, že by se mohla nezaměstnanost zvýšit. Vzhledem k očekávanému růstu ekonomiky by však nemělo jít o nic dramatického.

Situace na trhu práce v našem regionu je přitom o něco lepší, než byla v roce 2019, pro zaměstnavatele. Před dvěma lety bylo na konci května na Prachaticku bez práce jen 630 lidí, nyní je to 911, a nezaměstnanost byla jen 1,7 procenta. V takové situaci se zaměstnavatelům jen těžko sháněli noví zaměstnanci.

I nadále přitom platí, že po zimním poklesu v lockdownu je stabilizovaná i nabídka volných míst. Těch bylo před loni na konci května na Prachaticku v nabídce Úřadu práce 2391, loni pak 2056 a letos 1987.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Na komíně pedárny přistál čáp. Přinese zvýšení porodnosti?

OBRAZEM: Z Dolan u Čkyně jede koloběžkové poselství na Hanou

Krádež v domě v Ševčíkově ulici má mít na svědomí recidivista

OBRAZEM: Bára Hrzánová přijela po roce zazpívat seniorům

Podvodník vylákal jedenáct tisíc jen díky e-mailu a telefonátu

OBRAZEM: První prachatický singltrek už čeká na otevření

Díky za návštěvu, milí umělci ze slovenského sdružení ARTEM!

Všechny obce mohou Čkyňským závidět Tajemství čkyňský lvů

Zimní zahrada hostí nejen běloruské památky zapsané v UNESCO

Za zdemolování soudní síně autem padla maximální pokuta

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena