Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Nejkrásnější zahrady Prachaticka se otevřou o tomto víkendu

PRACHATICKO - 10/6 2021 - 15:27 – Lipák, Ky.By, Getsemany, U Cipíska a žernovické miniarboretum – všechny tyto zahrady se otevřou široké veřejnosti.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto: ZDENĚK PŘIBYL a organizátoři

  

Hned pět unikátních zahrad našeho regionu se v sobotu a neděli 12. a 13. června zapojí do Víkendu otevřených zahrad. Tento svátek zahradní architektury má původ ve svátku otevírání zahrad, který se v roce 1998 poprvé konal ve Velké Británii. Rozšířil se přitom následně do světa a v Čechách nás čeká už dvanáctý ročník. V jeho pořádání spojují tradičně síly spolek Průvodce parkem, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu a Národní památkový ústav.

Na Prachaticku bude o víkendu otevřena soukromá zahrada Lipák nedaleko prachatické nemocnice, chlumanská obecní zahrada Ky.By, další prachatická soukromá zahrada U Cipíska, žernovické miniarboretum a také komunitní zahrada Getsemany husitské církve. Podrobnosti o tom, jak se do jednotlivých zahrad dostanete, najdete na www.vikendotevrenychzahrad.cz.

Lipák nabídne nejbohatší program

Do Lipáku zve tradičně veřejnost majitelka Jitka Kottová. Její zahrada na okraji Prachatic U lipového dvora bude v sobotu otevřena od devíti do osmnácti hodin. „Kromě prohlídky zahrady a ochutnávky bylinkových sirupů vás v 10:30 čeká povídání o bylinkách pod taktovkou zkušených bylinkářek Růženy Vincikové a Heleny Klimešové. V galerii Garáž si lze prohlédnout výstavu obrazů J. Šimáka, k prodeji budou marmelády světového ocenění Josefíny Růžičkové. Na odpoledne od 14:30 je nachystán program pro děti i jejich rodiče Cvičení s říkadly a příběhy,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ Jitka Kottová.

K Cipískovi s Jakubem Nepustilem

Prachatický zastupitel a architekt Jakub Nepustil pustí veřejnost do své soukromé zahrady v Přímé ulici v Prachaticích v sobotu mezi desátou a šestnáctou a v neděli mezi desátou a čtrnáctou hodinou. „Zahrada ukazuje možnou podobu přírodní zahrady v klasické soudobé zástavbě rodinných domů se zahradami. Součástí zahrady jsou úly, vyvýšené záhony, louka, ježkovník, jezírko, broukovník…“ zve Jakub Nepustil.

Opékání buřtů v Getsemanech

Prachatická husitská farnost otevře svou komunitní zahradu v sobotu od čtrnácti do jednadvaceti hodin. A kdo si přinese buřt, bude si ho tu moct opéct. „Naše komunitní zahrada je místem odpočinku u grilu, ale také místem, kde se sdružují lidé, kteří nevlastní žádnou půdu a chtějí si společně něco vypěstovat. Zahradu oživují voliéry s okrasným ptactvem a brzy se chystáme připravit herní prvky pro děti. Zahrada Getsemany je místem k oslavě narozenin i ke ztišení,“ zve kazatel prachatické husitské obce Samuel Vašin.

Do Ky.By za relaxací

Obecní zahrada Ky.By v Chlumanech je známá hlavně účastníkům místních vyhlášených trhů. Funguje už deset let a nabízí i prostor pro relaxaci, poznání a odpočinek. Tedy kromě čerstvých bylinek i květin v záhonech a sezónního ovoce a zeleniny. V sobotu bude tato zahrada volně přístupná od půl osmé do šestnácti hodin.

Soukromé rodinné miniarboretum

Žernovické miniarboretum na parcele číslo 59 bude otevřeno v sobotu od třinácti do dvaceti hodin. Leží v nadmořské výšce 720 metrů a má rozlohu čtyřiceti arů. „V roce 2008 po oplocení pozemku se začalo s vysazováním okrasných stromů, které byly v dalších letech doplňovány. Stromy jsou vysazovány do skupin podle jednotlivých světadílů. Převážně byly vysazovány dvouleté semenáče originálních stromů. V dalších letech přibyly i některé vyšlechtěné kultivary původních stromů a byly vysázeny ovocné stromy. Od roku 2010 se vysazovaly keře a později květiny, které rostou pod stromy a keři. Mezi nejvzácnější dřeviny na zahradě patří pajehličník přeslenatý, ostrolistec kopinatý, Cedr libanonský…“ uvedl majitel Petr Soukup.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Novou elektrickou koloběžku si užil jen měsíc. Zmizela z chodby

OBRAZEM: Spisovatel Ondřej Fibich podepisoval Cesty k Šumavě

Rychlý pokles nezaměstnanosti pokračuje. Trh práce krizi zvládl

Na komíně pedárny přistál čáp. Přinese zvýšení porodnosti?

OBRAZEM: Z Dolan u Čkyně jede koloběžkové poselství na Hanou

Krádež v domě v Ševčíkově ulici má mít na svědomí recidivista

OBRAZEM: Bára Hrzánová přijela po roce zazpívat seniorům

Podvodník vylákal jedenáct tisíc jen díky e-mailu a telefonátu

OBRAZEM: První prachatický singltrek už čeká na otevření

Díky za návštěvu, milí umělci ze slovenského sdružení ARTEM!

Všechny obce mohou Čkyňským závidět Tajemství čkyňský lvů

Zimní zahrada hostí nejen běloruské památky zapsané v UNESCO

Za zdemolování soudní síně autem padla maximální pokuta

Opilý řidič zdemoloval u Kratochvíle auto a skončil v nemocnici

Cizinec přišel včera o peněženku, kterou nechal v obytném voze

Po Saturninovi obsadí letos zahradu Kratochvíle Limonádový Joe

KreBul se stal společností přátelskou zaměstnávání lidí 55+

Vimperskou talk show Šumavské bylinné zahájil Vinnetou

Prachatická radnice opět obnovila praxe pro lidi s handicapem

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena