zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Prachatická nemocnice, děkuji za péči před, při a po operaci

PRACHATICE - 13/11 2022 - 15:19 – Nestává se často, aby do redakce prachatickoNEWS.CZ dorazilo poděkování lékařům. Nyní se to stalo a tak ho zveřejňujeme.

      

   Z REDAKČNÍ POŠTY: Petra Kozlová, pacientka prachatické nemocnice

  

Jsou dny, kdy se jako svobodný člověk máte rozhodnout, kde se necháte operovat a co bude klíčové pro výsledek vašeho rozhodnutí. Vždyť vám jde přeci o život. Setkáváte se s různými názory a hodnocením. Ale finální rozhodnutí by mělo být jen a jen vaše bez ohledu na okolí apod.

Nevím, co podněcuje dojem - nebo alespoň já jsem takový měla - že u závažnější operace je dobré se nechat operovat ve velké nemocnici v krajském městě, nebo ve větším městě, kde jsou odborníci. A tak se ptám, podle jakého klíče tam jsou a v menších městech a nemocnicích nejsou?

Nakonec jsem se rozhodla pro tu naší menší rodnou nemocnici. A výsledek je pro mě velice příjemný a smekám klobouk před všemi, se kterými jsem se v nemocnici potkala - od uklízečky až po primáře a ředitele.

V pocovidové době se pro nás i pro lékaře udála spousta nových věcí a přišla spousta polemik na toto téma. Jistě to ještě doznívá a možná právě v podobě tolika lidí čekajících na operaci. Já mohu za sebe jen poděkovat a nelitovat svého rozhodnutí zůstat věrná místu, které znám.

Ocenění náleží všem – zažila jsem krásnou podívanou na týmovou práci i těch, se kterými se nepotkáte. Určitě nezapomenu, jaké to je, když vás při anestezii drží za ruku. Nebo na uklízečku, která si pamatuje, jaký čaj máte rádi a na každodenní starost a péči.

Ano, když se blíže podíváme pod pokličku, tak není vše dokonalé a ani my lidé nejsme dokonalí. Kladu si ale otázku, kde se bere neustálé poukazování na to, co se nepovedlo a naopak to, co se povedlo, smeteme ze stolu, jako by to ani nebylo. Z čeho to stále u většiny lidí přetrvává? Je to výchova rodičů, společnosti, škol? Co hraje největší roli, je podle mě rodina a rodiče – to, co si vybíráte, že budete také následovat. Nic není dobře, nic není špatně.

A také vzpomenu trochu minulý režim, který v žádném případě nechci podpořit ani nijak omlouvat. Ale jedna věc se mi líbila a to, že jsme tím, jak jsme na tom byli téměř všichni velmi podobně, jsme k sobě měli blíž. Byli jsme víc týmovými hráči a spolupracovníky.

Nechápeme tu naši dnešní volnost a svobodu trochu opačně víc jako rozmazlenci, kteří mají a vědí skoro vše na dosah jednoho prstu? Nemáme v sobě víc té záškodnické pýchy oproti uzdravující pokoře? Kdo z nás pozná v úplné nahotě, jaké máme povolání, jak jsme inteligentní, anebo kdo jsou naši rodiče?

Možná právě při operaci zjistíte, že to nejlepší není největší, nejoceňovanější, nejvzdálenější, nejprofláklejší a další nej, ale že je to třeba úplně prosté a obyčejné. A u mě stavím na stupínek vítězů všechny zastoupené profese.

Petra Kozlová, pacientka prachatické nemocnice

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

OBRAZEM: Nejen policisté z okresu Prachatice se dočkali ocenění

Projekt Děti, jdemVen! vytáhl neorganizované děti na výlety

Studentská rada města diskutovala s novým vedením města

Vy-TVAR-ka nabídla workshopy učící nové výtvarné techniky

Na prázdninové pobyty pro ukrajinské děti navázaly i víkendovky

Na prázdninové pobyty pro ukrajinské děti navázaly i víkendovky

Prachatičtí středoškoláci potkali Na půdě pamětnici holocaustu

Krizové centrum v Prachaticích řeší rozvody i sebepoškozování

OBRAZEM: Děti z chlumanské školky slavily Halloween i Dušicky

OBRAZEM: Babí léto ve školce na Skalce bylo o žížalách i myšce

OBRAZEM: Na Zlaté stezce vzali předškoláky i na virtuální realitu

Zkušenosti z Prachatic pomáhají také v Bosně a Hercegovině

OBRAZEM: Prázdniny s prachatickou knihovnou si všichni užili!

OBRAZEM: Paraplíčko si zkusilo, co dělat, když přichází podzim

 
 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena