zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Vy-TVAR-ka nabídla workshopy učící nové výtvarné techniky

PRACHATICE - 8/11 2022 - 10:37 – Od února do listopadu se v Prachaticích konaly mezigenerační výtvarné workshopy s Jiřím Gabrielem Kučerou.

      

   Z REDAKČNÍ POŠTY: Jiří Gabriel Kučera, realizátor projektu

  

Z nabídky workshopů si mohl vybrat každý účastník to, co je mu blízké. Materiál byl zakoupen u místních obchodníků – podpořili jsme prodej a malé obchodníky v Prachaticích (zdarma jsme udělali reklamu právě jim) či využili odpadový materiál - například již končící listy kalendáře města Prachatice, staré kusy látek, knoflíky.

Význam projektu spočíval v myšlence vytvořit plán, který si kladl za cíl vytvořit nabídku workshopů, kde by se lidé sešli, naučili se novou výtvarnou techniku, posdíleli své zkušenosti a odnesli si hotový výrobek domů. - Projekt tak rozšířil nabídku možností neformálního vzdělávání a trávení volného času pro cílové skupiny mladých, dospělých osob i seniorů (tedy mezigeneračně), kteří hledali inspiraci pro společné trávení svého času a hledali společná témata k hovoru a hledali cesty, jak udržet či posílit své vztahy.

Mezi nabídku workshopů, které vedli i odborní lektoři, patřilo: Malování speciálními fixami (akrylovými popisovači) - to bylo určeno jak pro kutily, tak amatérské umělce a jakoukoliv kreativitu. Účastníci si donesli CDčka, skleničky, porcelánové hrnečky, oblečení, ale také malovali na obal na mobil či boty. Hotové výrobky zdobí nejen vlastní dům, ale byly i vhodným dárkem.

Další z technik, kusudama, je druh modulárního japonského origami, u nás známý spíše jako fleurogami. Účastníci si vytvářeli květinovou kouli, která majiteli přináší štěstí a dle tradice zahání zlé duchy a zlepšuje energii v okolí. Koule také zpestří místnost a je příjemnou dekorací.

Cedulku na dveře nebo napsat dopis? To umožnila technika kalligrafie, tedy umění krasopisu, kde ručně psaný znak měl přednost před jeho čitelností. - Koláž, aneb výtvarná technika (podle francouzského collage, tj. lepení), při níž se na zvolený podklad lepí jiný materiál, většinou vystřižený nebo vytržený, v záměrně neobvyklých souvislostech, s novým významem dodal účastníkům možnost se výtvarně vyjádřit a i těm, kdo si myslí, že nejsou nadaní, přinesl radost z tvoření.

Jak darovat vstupenky na akce? Jak někomu dát např. peníze k narozeninám? Třeba kreativně! O tom se přesvědčili účastníci při vytváření obálek, které pak sloužili jako nádherný obal pro právě takový dárek. - Jedna z nejtěžších technik a náročná na čas bylo tvoření kytiček z látky. Vystřihnout šest koleček, sešít, zašít, upravit, zalepit, nalepit…prostě hrát si s podzimní výzdobou např. na sváteční stůl.

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

Na prázdninové pobyty pro ukrajinské děti navázaly i víkendovky

Na prázdninové pobyty pro ukrajinské děti navázaly i víkendovky

Prachatičtí středoškoláci potkali Na půdě pamětnici holocaustu

Krizové centrum v Prachaticích řeší rozvody i sebepoškozování

OBRAZEM: Děti z chlumanské školky slavily Halloween i Dušicky

OBRAZEM: Babí léto ve školce na Skalce bylo o žížalách i myšce

OBRAZEM: Na Zlaté stezce vzali předškoláky i na virtuální realitu

Zkušenosti z Prachatic pomáhají také v Bosně a Hercegovině

OBRAZEM: Prázdniny s prachatickou knihovnou si všichni užili!

OBRAZEM: Paraplíčko si zkusilo, co dělat, když přichází podzim

OBRAZEM: Dračí hrátky v Zahrádce byly plné radosti a pohybu

OBRAZEM: Strunkovičtí žáci slavili republiku opět štafetou

Prváci z Nerudovky se učili, jak na závislosti na mobilech a webu

OBRAZEM: Podzimní výlet nebahovských dětí vedl i za knihami

OBRAZEM: Konference po patnácté přiblížila multikulturní svět

OBRAZEM: Děti z Paraplíčka navštívily Domov Mistra Křišťana

OBRAZEM: Kompostovací divadlo se zvířátky potěšilo hlavně děti

OBRAZEM: Podzim přinesl do strunkovické školky nejen tvoření

OBRAZEM: Také děti v Paraplíčku si užily teplé podzimní dny

 
 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena