zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Prachatičtí středoškoláci potkali Na půdě pamětnici holocaustu

PRACHATICE - 4/11 2022 - 9:32 – KreBul připravil v komunitním centru Na půdě nejen pro studenty setkání s pamětnicí holocaustu, která malovala Terezín.

      

   Z REDAKČNÍ POŠTY: Za KreBul Zdeněk Krejsa

  

Helga Hošková Weissová vyrůstala s rodiči v Praze. V prosinci roku 1941 byla s rodiči deportována do ghetta v Terezíně, kde byli umístěni každý v jiných kasárnách. Jednou poslala tatínkovi obrázek a on ji odpověděl: „Maluj, co vidíš.“ Paní Helga tedy začala malovat a díky tomu vznikla velice hodnotná obrazová sbírka, která zachycuje každodenní svědectví z tábora pohledem dvanáctileté dívky.

Po třech letech v Terezíně byli deportováni do tábora smrti v Osvětimi. Tam odjela s maminkou, tatínek nastoupil do transportu již dříve. Z Osvětimi pokračovala cesta Helgy a její maminky do Freibergu u Drážďan, kde musely pracovat v továrně na výrobu letadel.

Odtud však jejich cesta pokračovala do koncentračního tábora Mauthausen. Jen díky velkému štěstí – zpoždění vlaku – dorazily do Mauthausenu krátce poté, co byla odstavena plynová komora. Tím si obě zachránily život a dočkaly se osvobození.

Právě o tomto svém příběhu vyprávěla přítomným studentům, kteří na setkání dorazili z Gymnázia Prachatice a Střední pedagogické školy Prachatice. Během setkání měli možnost pokládat dotazy a také vidět některé z kreseb, které paní Helga namalovala přímo v Terezíně i následně po osvobození. K tématu války se ve své výtvarné tvorbě několikrát vracela.

Paní Helga i ve svých téměř 93 letech vypráví o svém životě, který silně ovlivnily události druhé světové války. Vzhledem k věku a zdravotním problémům paní Helgy proběhlo setkání online, i tak bylo pro všechny přítomné velmi silným zážitkem.

Studenti měli také možnost zalistovat ve třech knihách – sbírce obrazů Maluj, co vidíš, v knize Deník 1938 – 1945, který si paní Helga psala již v koncentračním táboře, a v neposlední řadě v knize Nikdo nás nečekal, která vypráví o tom, co paní Helgu čekalo po návratu z koncentračních táborů.

„Važte si svobody, přátelství, toho že u nás není válka. Když vidím, co se kolem děje, že se opět válčí, je mi z toho velmi těžko. Když vidím rodiny z Ukrajiny, jak utíkají s pár věcmi, často čekají někde na nádražích, vybavují se mi vzpomínky na rok 1941, kdy jsem takto s rodiči musela já nastoupit tuto cestu. Je strašné, že jsme se dožili další války. Věřili jsme, že se lidé poučili,“ zakončila své vyprávění paní Helga.

Setkání s pamětnicí se uskutečnilo v rámci projektu Vzpomínka pro lidskost, podpořeném z prostředků Jihočeského kraje a Nadačního fondu obětem holocaustu.

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

Krizové centrum v Prachaticích řeší rozvody i sebepoškozování

OBRAZEM: Děti z chlumanské školky slavily Halloween i Dušicky

OBRAZEM: Babí léto ve školce na Skalce bylo o žížalách i myšce

OBRAZEM: Na Zlaté stezce vzali předškoláky i na virtuální realitu

Zkušenosti z Prachatic pomáhají také v Bosně a Hercegovině

OBRAZEM: Prázdniny s prachatickou knihovnou si všichni užili!

OBRAZEM: Paraplíčko si zkusilo, co dělat, když přichází podzim

OBRAZEM: Dračí hrátky v Zahrádce byly plné radosti a pohybu

OBRAZEM: Strunkovičtí žáci slavili republiku opět štafetou

Prváci z Nerudovky se učili, jak na závislosti na mobilech a webu

OBRAZEM: Podzimní výlet nebahovských dětí vedl i za knihami

OBRAZEM: Konference po patnácté přiblížila multikulturní svět

OBRAZEM: Děti z Paraplíčka navštívily Domov Mistra Křišťana

OBRAZEM: Kompostovací divadlo se zvířátky potěšilo hlavně děti

OBRAZEM: Podzim přinesl do strunkovické školky nejen tvoření

OBRAZEM: Také děti v Paraplíčku si užily teplé podzimní dny

OBRAZEM: Babí léto přineslo do Zahrádky nejen podzimníčky

OBRAZEM: Mladí hasiči Prachaticka otevřeli nový ročník Plamenu

OBRAZEM: Kdo letos připravil nejlepší utopence a nakládaný sýr?

 
 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena